8 Mart 2011 05:36

Renault'un kriz fırsatçılığı tescillendi

Hakkı Tali

İşe iadesine karar verilen 57 işçi, mahkeme kararına karara uymayan Oyak Renault fabrikası hakkında alacak davası açtı.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye’de Otomotiv devi Oyak Renault, 29 Aralık 2008’de, Bursa fabrikasında çalışan 150 kişinin işine “Ekonomik kriz var” gerekçesiyle, son vermişti. Bunun üzerine işten çıkarılmanın ardından, 57 işçi,  fabrikanın kâr ettiği bir dönemde haksız şekilde işten çıkarıldıklarını savunarak Bursa 5. İş Mahkemesine işe iade davası açmıştı. Mahkemenin emsal teşkil eden işe iade yönündeki kararı, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından da onandı.

Yüksek mahkeme, “İşçilerin işe iadesine, işe alınmamaları halinde ise işçilere 8 ila 12 maaş tutarında kötü niyet tazminatı ödenmesine” hükmetti. Bir ay boyunca işe iadelerini bekleyen işçiler, fabrikanın kararı uygulamaması üzerine alacak davası açtılar.

RENAULT MAĞDUR ETMEYE DEVAM EDİYOR

OYAK Renault fabrikasında işten atılan işçiler olarak başından beri haksızlığa uğradıklarını söylediklerini ve mahkeme kararının Yargıtay tarafından onaylanmasında bir kez haklılıklarının doğruladığını belirten Hikmet Saitoğlu niçin dava açtıklarını şu sözlerle açıklıyor: “Karar, kesinleşmesinin ardından işverene de tebliğ edildi. Patron kararı 1 ay içerisinde onaylamak zorundaydı. Yasal süre 21 Aralıkta başladı ve bir ay sonra 21 Ocak tarihinde sona erdi. Biz bugüne kadar beklememize rağmen, patron bizleri işe almadığı gibi mahkemenin hükmettiği tazminat ve alacaklarımızı da ödemedi.

OYAK Renault 2 yıl süren mahkeme ile zaten biz işçileri mağdur etti. Verilen karara uymayarak bizleri ikinci kez mağdur etmeye devam ediyor. Bu nedenle alacaklarımızın tahsili için, ‘Alacak davası’ açtık, onu bekleyeceğiz.”

SENDİKA BULMADI YARGI HAKLI BULDU

Hikmet Saitoğlu,  yaşanan süreçte haklılıklarını herkesin görmesine rağmen sendikalarının görmezden gelmesine tepkili: “İşten çıkarıldığımız 2008 yılında, sendikamız Türk Metal Sendikasına gittik. Haklarımızı aramalarını talep ettik. Bizlerin haksız biçimde işten çıkarıldığını söyledik. Türk Metal Sendikasının yöneticileri ise krizden dolayı işten çıkarıldığımızı ve işverenin, tazminat ve alacaklarınızı vermesinden dolayı yapacak bir şeyin olmadığını söyledi. ‘Evinize gidin, geçmiş olsun’ dedi. Hatta dışarıda bu işleri kurcalamayın dava açmayın biçiminde telkinde bulundu.”

Bunun üzerine işten çıkarılan işçiler olarak bir araya geldiklerini ve haklarını nasıl savunacaklarını tartıştıklarını ve neye mal olursa olsun haklarını savunma kararı aldıklarını söyleyen Saitoğlu süreci şöyle özetledi: “İlk olarak dışarıda bir avukat tutup dava açtık. İşten atıldığımız tarihte OYAK Renault fabrikasının zarar etmesi bir yana tersine rekorlar kırdığını vurguladık. Mahkeme tarafından iş yerinde yapılan bilirkişi incelemelerinde iş yerinin söylendiği gibi zarar etmediği, bilançoların incelenmesi neticesinde ortaya çıktı. Biz haklı çıktık. Ayrıca bu dava,  kriz bahane edilerek işten bizim gibi çıkarılan yüz binlerce işçiye haksızlık yapıldığını da ortaya çıkardı.” (Bursa/EVRENSEL)


RENAULT İŞÇİLERİ DİKKAT!

Renault’ta çalışan işçi arkadaşlarına bir uyarıda bulunan Hikmet Saitoğlu, “Kâr eden bir şirketten atılmamızın haksız bulunmasının ardından patron artık işçileri işten çıkarırken aynı şeyleri yaşamamak için tazminatları ödedikten sonra kendini sağlama alacak hamleler yapabilir” dedi.

Yöntemlerden birinin, “Kendi isteğimle tüm alacaklarımı alıp işten ayrılıyorum” yazılı bir belge imzalatmak olacağını dile getiren Saitoğlu, çalışan işçi arkadaşlarına “Eğer işçiler bunu imzalarsa sonrasında haklarını savunamayabilirler. Bu nedenle işten çıkarmayla karşılaştıklarında önlerine getirilen böyle kağıtlara imza atmamaları gerekir” uyarısında bulundu.


ŞİMDİ HELAL OLSUN DİYORLAR

2008 yılında TOFAŞ Otomobil fabrikasında 1500’den fazla işçi çıkarıldı. Sadece 2 işçi çıkarmanın haksız bir uygulama olduğunu düşünerek dava açtı. Dava açanlar, açtıklarını davayı kazandı. Fakat TOFAŞ’ta çıkarılan diğer işçiler, Renault’tan çıkarılan ve dava açan işçilerin, “Gelin birlikte hareket edelim” tekliflerine karşılık vermediler. Bunda firmanın “İşler açılsın sizleri tekrar işe geri alırız” söyleminin işçiler üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.

Dava açıp kazanan İşçilerden Hikmet Saitoğlu,  “Davanın lehimize sonuçlanması halen fabrikada çalışan arkadaşlarımız için de büyük bir moral oldu. İşçi arkadaşlarımız bizleri arayarak ‘Helal olsun size dava açtığınızdan beri iş yerinde işten çıkarmalar olmadı sizin sayenizde insanların gözü açıldı’ diyor” bilgisini verdi.


RENAULT İŞÇİSİ AĞIR YARALI

BURSA’da Renault Fabrikası’nda Berso motor montaj atölyesinde meydana gelen iş kazasında Gültekin İşgüzar adlı işçi ağır yaralandı.

İşgüzar’ın asansörle  gelen motoru montaj etmeye çalışırken  ayağının motor ile asansör arasına sıkıştığı ve ayağının çeşitli yerlerinde kırıklar meydana geldiği bildirildi. İşgüzar’ın hayati derecede kan kaybı yaşadığı öğrenildi.

Kaza anında üretim bantları durdurulmasına rağmen İşgüzar’a uzun ilk yardım ve süre tıbbi müdahalede bulunmadığı iddia ediliyor.

Panik içinde kontrolsüz bir şekilde, kendi olanaklarıyla kurtarma çabası içine girdiklerini söyleyen işçiler, ambulans ve sağlık ekibinin geç  gelmesinin yaralı arkadaşlarına geç   müdahale edilmesinin arkadaşlarının sağlığını tehlikeye attığını düşünüyorlar.

İşçiler, Renault’taki ağır çalışma koşullarının hergün iş kazalarına davetiye çıkarmaya devam ettiğine işaret ediyorlar. Özellikle de bant hızının artırılmasıyla iş kazalarının arttığına dikkat çekiyorlar.

Ağır yaralı durumda olan Gültekin İşgüzar’ın özel bir sağlık kuruluşunda tedavi altında olduğu bildirildi. (Bursa/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et