Bu polis bildiğimiz polis mi?
Her eylemde,eylemi yapan ister öğrenci olsun ister kadın, ister Kürt olsun ister işçi, polis şiddeti değişmez kurallardan biri. Ancak polis aynı görüşte değil. Öyle ki, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde çocukların ağzından anne babalara yazıldığı belirtilen mektupta, şefkat, merhamet, özgürlük, hataların anlayışla karşılanması gibi polisin hiçbir zaman dikkate almadığı hatta ayaklar altına aldığı talepler yer alıyor.
ANLAMAYA ÇALIŞIN
CİHAN Haber Ajansının haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinde çocukların ağzından anne-babalara mektup yazdı. ‘Pulsuz dilekçe’ başlığıyla yayımlanan mektupta, çocuğun bütün duygu ve düşüncelerini dile getirebilmesi halinde ebeveynlere, “Sürekli bir büyüme ve değişme içerisindeyim. Sizin çocuğunuz olsam da sizden ayrı bir kişilik geliştiriyorum. Beni tanımaya ve anlamaya çalışın” diyebileceğine dikkat çekildi. Çocukların deneme ile öğrendiğinin vurgulandığı mektupta, çocuğun oyunda, arkadaşlıkta, uğraşlarında özgürlük isteyeceği, davranışlarının sonuçlarının kendisinin görmesi gerektiği dile getiriliyor.
SİNDİRMEYİN
Çocuğun ebeveynlerinin çok konuşup, bağırmasını istemediğine işaret edilen mektupta, çocuğun, küçük hatalarının ‘büyük suçmuş’ gibi başa kakılmasından hoşlanmadığı vurgulandı. Bin anne polisin yazdığı bildirilen mektupta, çocuk ağzıyla anne babalara şöyle hitap ediliyor: “Bana yanılma payı bırakın. Beni, korkutup sindirerek suçluluk duygusu aşılayarak usandırmaya çalışmayın. Yaramazlıklarım için beni kötü çocukmuşum gibi yargılamayın. Yanlış davranışımın üzerinde durup düzeltin. Ceza vermeden önce beni dinleyin. Suçumu aşmadığı müddetçe cezama katlanabilirim. Beni dinleyin. Öğrenmeye en yatkın olduğum anlar, soru sorduğum anlardır. Bana güvendiğinizi belli edin. Beni destekleyin; hiç değilse çabalayayım. Beni başkaları ile karşılaştırmayın; umutsuzluğa kapılırım. Benden yaşımın üzerinde olgunluk beklemeyin. Bütün kuralları birden öğretmeye kalkmayın; bana süre tanıyın. Sizi çok bunaltsam bile soğuk kanlılığınızı yitirmeyin. Kızgınlığınızı haklı görebilirim ama beni aşağılamayın. Hele başkalarının yanında onurumu kırmayın.”
Mektupta çocuğun sınırlanmak isteyeceği de iddia edilerek şu ifadelere yer verildi: “Bana kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyin. Yoldan saptığımı görünce beni sınırlayın. Kurallar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyemem. Ancak, hiç kısıtlanmayınca ne yapacağımı şaşırıyorum. Tutarsız davrandığınızı görünce hem bocalıyor hem de bundan yararlanmadan edemiyorum.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et