12 Nisan 2004 21:00

MAKTEK işçisi 70 gündür direniyor

MAKTEK işçilerinin Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olarak işe geri dönmek için başlattıkları dineniş 70 gündür sürüyor. Her sabah işbaşı yapar gibi fabrika önüne gelen işçiler, kazanana kadar direnişi sürdüreceklerini bildirdiler.

Paylaş
Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan MAKTEK (KİMMET) işçileri sendikalı olarak işe geri dönebilmek için 70 gündür direniyor. Çiğli'de oturan MAKTEK işçileri, işbaşı yapacakmış gibi, her sabah bir işçinin kamyonetiyle fabrika önüne geliyorlar. Kendi aralarında sohbet edip, gelişmeleri değerlendiren işçilerin bekleyişleri akşam saat 16.00'ya kadar sürüyor. Direniş süresince kimin dost, kimin düşman olduğunu öğrendiklerini anlatan işçiler, anayasal hakları olan sendikalaşma haklarını kullandıkları için işten atılmalarını "hükümetin patronların tarafını tutmasına" bağlıyorlar.

Paylaşmayı öğrendik Evli ve bir çocuk babası olan Ali Savak, direnişin kendisine paylaşmayı öğrettiğini söyledi. Savlak "Başka bir işte yine böyle sendika olayları olsa hiç düşünmeden girerim, çünkü biz bu yolla hak almayı öğrendik" diye konuştu. Patronun direnişi bitirmek için çeşitli yollar denediğini anlatan Savak şöyle devam etti: "Astığımız kartonları kaldırmak için organize güvenliğini çağırdı. Yemek yaptığımızda da yine güvenliği çağırdı ve güvenlik 'piknik yapamazsınız' diyeren engel olmaya çalıştı. Ama biz kararlıyız." Seçim sonuçlarından memnun olmadığını söyleyen Savlak, seçimleri işçiden yana olan Demokratik Güçbirliği'nin kazanmasını istediğini belirtti. Direniş süresince karşılaştıkları zorlukları dayanışmayla aştıklarını dile getiren Veli Saçu ise, işe iade davalarının ve yetki tespitinin uzatılmasının hükümet yetkililerinin kimin yanında olduğunu gösterdiğini anlattı. "Kardeşliği, paylaşımı, emeğine sahip çıkmayı" bu direnişte öğrendiğini söyleyen Oktay Ak da, özelleştirmelere ve sömürüye karşı işçileri birlik olmaya çağırdı. Direniş süresince hangi partiden yana olması gerektiğini öğrendiğini söyleyen Ak, bunun için Demokratik Güçbirliği'nin çatı partisi EMEP listesinden Çiğli Belediye Meclis Üyesi adayı olduğunu ifade etti.

Hükümet patrondan yana "Hükümet bizden yana olsaydı bu hale düşmezdik" diyen Fikret Taşdemir, bütün hakların patronlara verildiğini ifade etti. Sanayi bölgesindeki işçilerin direnişin sonucunu beklediğini söyleyen Taşdemir "Burayı kazanırsak organizede patlama olur" diye konuştu. Fabrikada çalışırken kendilerini insan yerine koymayan patronun, şimdi de farklı olmadığını söyleyen Cihan Bekar, sendikalı olmak için attığı imzanın arkasında olacağını kaydetti. Babasının aldığı emekli aylığı ile geçinmeye çalıştıklarını anlatan Bekar, direnişin kazanması için elinden geleni yapacağını belirtti.


Güçbirliği'nden teşekkür ziyareti 28 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Güçbirliği'nin Emeğin Partisi çatısı altından Çiğli belediye başkan adayı olan Avukat Hasan Hüseyin Evin, EMEP Çiğli İlçe yöneticileriyle birlikte MAKTEK işçilerini ziyaret etti. MAKTEK işçilerinin seçim sürecinde yanlarında olduğunu belirterek işçilere teşekkür eden Evin, "Seçimler bitti ama yaşam, mücadele devam ediyor. İşçi meclisleri oluşturup belediyeye müdahele etmeliyiz. Bunda MAKTEK öncü olmalıdır" diye konuştu. EMEP Çiğli İlçe Yöneticisi Filiz Tali'nin de bir konuşma yaptığı ziyarette söz alan işçiler de EMEP'e, verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

ÖNCEKİ HABER

1 MAYIS hazırlıkları başladı

SONRAKİ HABER

İşçilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...