10 Nisan 2004 21:00

SSK'yı bitirmenin adımları

Hükümet SSK'yı çökertmek için elinden geleni ardına koymuyor. Genel Sağlık Sigortası adı altında sağlığı özelleştirmek isteyen ve halka "paran kadar sağlığı" dayatan hükümet, bunun bir adımı olarak SSK'lıları da özel hastanelere yönledirmeye çalışıyor.

Paylaş
Hükümet SSK'yı çökertmek için elinden geleni ardına koymuyor. Genel Sağlık Sigortası adı altında sağlığı özelleştirmek isteyen ve halka "paran kadar sağlığı" dayatan hükümet, bunun bir adımı olarak SSK'lıları da özel hastanelere yönledirmeye çalışıyor. Hükümet ilaç tekellerinin isteklerini ise yerine getiriyor. AA muhabirine açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK'lıların özel sağlık kuruluşlarına sevk edilmesi için çalışmaların başlatıldığını ve bu uygulamanın iki ay içinde Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde hayata geçirileceğini bildirdi.

Mutabakat sağlandı SSK'lıların özel sağlık kuruluşlarına sevk edilmesi konusunda "birkaç hastane ile ön mutabakat sağlandığını" söyleyen Başesgioğlu, "Genel bir anlaşma sağlandığı takdirde, SSK'lılara başta Ankara ve İstanbul olmak üzere büyükşehirlerimizde özel sağlık kuruluşlarından da yararlanma imkânı açacağız. SSK'lı vatandaşlarımızın, 2 ay içinde özel hastanelerden yararlanmalarına ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Halen sektör yöneticileriyle paket fiyatları üzerindeki görüşmeler devam ediyor" dedi. Bir başka oyun ise SSK eczaneleri üzerinde oynanıyor. Başesgioğlu, polikliniklerde ayakta tedavi olan hastalara verilen ilacın özel eczaneler tarafından karşılanması konusunda sektörle görüşmelerin sürdüğünü belirterek "Daha önceki maliyet konusunda vardığımız mutabakat çerçevesinde sektörden de olumlu bir görüş geldiği takdirde, böyle bir anlaşmayı yapmaya hazırız" dedi.

Aldatmaca SES Aksaray Şube başkanı Songül Beydilli, Başesgioğlu'nun "daha iyi hizmet" için gerçekleştirdiklerini ileri sürdüğü bu uygulamayı gazetemize değerlendirdi. SSK'nın ilaç alımını toptan yaptığını ve bazı ilaçları kendisinin ürettiğini dile getiren Beydilli, SSK'nın böylece ilaç piyasasını denetleyebildiğini söyledi. Geçmiş hükümetten bu yana SSK eczanelerinin kapatılmak istendiğini ve böylece SSK'nın ilaç tekellerinin pazarı haline getirilmek istendiğini anlatan Beydilli, bu uygulamanın sonucunda ithal ilaçların fiyatlarının artacağını ve zaten gelirleriyle giderlerini karşılayamayan SSK'nın çökertileceğini ifade etti. SSK eczanelerinin yetersiz olduğunu, ancak yeni eczacı almak yerine bu yola başvurulduğunu vurgulayan Beydilli, "Kuyruklar bu yüzden uzuyor ve 'kuyrukları azaltacağız' iddiasıyla özele yönlendiriliyor" diye konuştu.

Rehin kalanlar oldu SSK'lıların özel hastanelere yönlendirilmesi uygulamasının memurlar üzerinde denendiğini hatırlatan Beydilli "Ama ne kadar ödeme yapılacağını Maliye Bakanlığı belirliyor. Fiyat bunun üzerinde çıkarsa kişi kendi cebinden karşılıyor. Aradaki farklar ise çok yüksek. Pek çok memur bu nedenle özel hastanelerde rehin kaldı" dedi. Özel hastanelere hizmet karşılığı ödenecek ücret için üst sınır belirlenmesine karşı olduklarını anlatan Songül Beydilli, bu uygulamayla kaynağın özel hastanelere aktarıldığını bildirdi. Beydilli, bu kaynağın mevcut hastanelerin koşullarının düzeltilmesi ve yeni kamu hastaneleri yapılması için kullanılmadığını söyledi.

Genel Sağlık Sigortası Bu uygulamaların arkasında Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve ardından gündeme gelen Genel Sağlık Sigortası'nın olduğunu belirten Beydilli, böylece ödenen pirim kadar sağlık hizmeti alınacağını söyledi. Bakmakla yükümlü kişiler için ayrıca pirim ödenmesinin şart olacağını altını çizen Songül Beydilli, sağlık hizmetinin de önceden belirlenen hizmetleri kapsayacağını, bunun dışında kalan hizmetlerden parayla yararlanılacağını kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan çıkar çevrelerini açıklasın

SONRAKİ HABER

IG Metall'den ver.di'ye destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...