27 Ocak 2004 23:00

Üniversitede kılıçlar çekildi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in YÖK yasa taslağını kendi eleştirilerini dikkate almadan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sunmasına tepki gösteren Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK), yarın, ODTÜ'de olağanüstü toplanarak, gelişmeleri değerlendirecek. Gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan ÜAK Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış, toplantıda YÖK yasa taslağıyla ilgili gelişmelerin değerlendirileceğini kaydederek, bundan sonra nasıl bir yol izleneceğine kurulun karar vereceğini belirtti. "Ayrı bir taslak mı hazırlayacaksınız?" sorusuna Alkış, "Bizim bir taslağımız var zaten. Yeni bir taslak söz konusu değil" yanıtını verdi.

'Haberimiz olmadı' ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, taslakla ilgili, beklentilerinin dışında hızlı gelişmeler olduğunu ifade ederek, toplantıda bu durumu gündeme getireceklerini belirtti. Akbulut, "Biz Başbakan'dan süre istenecek diye bekliyorduk ama haberimiz olmadan Milli Eğitim Bakanı'na da sunuldu. Bunu da televizyonlardan öğrendik. Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK arasında çalışma yapılacağını da televizyondan öğrendik" dedi. Öğretim üyelerinin kendilerini arayarak tepki gösterdiklerini anlatan Akbulut, üniversitelerin dışlandığını savundu. Akbulut, şöyle konuştu: "Bu toplantının asıl önemi şudur: Madem ki bu noktaya gelinmiştir bundan sonraki süreci değerlendirmek lazım. Ne şekilde olmalı ki üniversitelere rağmen bu taslak yasalaşmasın. Çünkü bundan önce hükümetle olan gerginliğin nedeni, hükümetin üniversitelere rağmen taslak hazırlamasıydı. O zaman, üniversitelerin içine sinmeyen yasa çabuk yıpranır, eleştiri alır, bunu uygulayacak olanlar öğretim üyeleri olduğuna göre onların içine sinmeyen bir yasa uzun ömürlü olmaz demiştik."

'Süre istenebilirdi' Sunulan taslağı öğretim üyelerinin benimsemediğini öne süren Akbulut, şunları söyledi: "Ben olaya içerikten çok şekil ve süreç açısından bakıyorum. Henüz 'evet, bu içimize sindirdirebileceğimiz bir taslaktır' noktasına gelemedik. Oysa birkaç haftada bu noktaya gelinebilirdi. Başbakan'a denseydi ki bize iki hafta süre verin, bu sürede toparlanabilirdi ve bu gerginlik olmazdı. Bunun görmezden gelinmesi üniversite hocalarında rahatsızlık yarattı. Biz, sayın Teziç taslak üzerinde ilk revizyonu yaptıktan sonra öğretim üyelerinden görüş istemiştik ve bunu senatolarda da tartışacaktık. Ama daha bu tamamlanmadan taslak sunuldu. Taslağın sunulduğunu basından öğreniyoruz. Başbakan ne dedi, Milli Eğitim Bakanı ne dedi bunu basından duymamız doğru mu? Gelip bize anlatması daha sağlıklı değil mi? Beklentimiz, sayın Başkan'ın toplantıya gelip bunu bize anlatması. Bundan sonra ne yapacağız, bu iş nasıl yürüyecek bize anlatması. Biz de hocalarımıza anlatalım ki onlar da tatmin olsun. Amacımız gerginlik değil. Hocalarımız diken üstünde oturuyor." ÜAK'nın ayrı bir taslak hazırlayıp hazırlamayacağı sorusuna Akbulut da, "Zannetmiyorum. Öyle bir yaklaşım doğru olmaz" yanıtını verdi.

Teziç değiştirdi Yükseköğretim yasa taslağı ÜAK tarafından hazırlanmış, Erdoğan Teziç YÖK'ün başına getirildikten sonra taslak üzerinde kimi oynamalar yaparak Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunmuştu. ÜAK'ın ilk şeklini verdiği taslak, özellikle, devlet üniversitelerinde vakıf üniversitesi kurulmasına olanak tanıdığı için yoğun eleştiriler almıştı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç daha sonra taslaktan bu hükmü çıkarmıştı. Ancak taslakta, üniversitelerin piyasanın hizmetine sunulmasının öngörülmesi, rektörlerin yetkilerine dokunulmaması, üniversitelerin bileşenlerine gerçek anlam söz hakkı verilmemesi ve YÖK sultasının devam ettirilmesi başta öğrenciler olmak üzere, öğretim üyeleri ve eğitim sendikalarının tepkisine neden olmuştu.

Evrensel'i Takip Et