2 Mart 2003 22:00

Irak muhalefeti Türkiye'yi istemiyor

Iraklı muhalif grupların, ülkenin kuzeyindeki Selahaddin kentinde düzenlediği toplantı sona erdi ve ortak nihai bildiri yayımlandı. Muhalifler, karara bağlanmayan birçok konu ve farklılığa rağmen yayımladıkları 4 sayfalık bildiride, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından Irak ile ilgili kararlarla ülkenin yönetimine ilişkin ilk ve son sözü halkın söylemesi gerektiğini belirtti. Iraklı muhaliflerin 54 temsilcisinin katıldığı, çoğunlukla basına kapalı yapılan toplantıda 6 üyeli yönetim konseyi ile yönetim, siyaset ve güvenlik konularında doğacak boşluğu engelleyeceği ve ülkeyi kurtuluşa hazırlayacağı belirtilen 14 uzman komite kuruldu.

Avrupa'ya eleştiri ABD Başkanı George Bush'un Irak danışmanı Zalmay Halilzad, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Irak halkına, Saddam'ın zamanının azaldığını ve yardımın yolda olduğunu söylemek istiyorum" dedi. Toplantı sonrasında Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani, Irak'ta rejim değişikliği halinde karışıklık ve misillemeye yer olmayacağını belirtirken, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Avrupa ülkelerinin ABD önderliğindeki olası operasyona yönelik eleştirileri için, "Bizi eleştirenler, Paris'in Nazi işgalinden nasıl kurtulduğunu hatırlamalı. Onların hak ettiğini, biz de ediyoruz" dedi.

Türkleri istemiyoruz Irak Ulusal Kongresi Başkanı Ahmed Çelebi de ABD Başkanı George Bush'u, "bağımsızlık, demokrasi ve insan haklarının en büyük savunucusu" olarak nitelendirdi. Bildiride, Türkiye'nin olası savaşta Kuzey Irak'a asker göndermesi yönündeki plan konusunda, "Türk ordusunun, bölgeye girmesine karşı çıkıyoruz" denildi. IKYB lideri Celal Talabani, Türkiye'nin, Iraklı muhaliflerden oluşan bir heyeti kabul etmesini umduklarını belirtti.

Şiiler İran'da toplanacak Iraklı Şii gruplar gelecek hafta, İran'ın başkenti Tahran'da bir araya gelecekler. İRNA'nın haberine göre, Irak İslamcı Hizbi El Dava örgütünün siyasi büro üyesi Ali Edib, "Iraklı Şiilerin Geleceği" konulu toplantının başkent Tahran'da 6 Mart 2003 tarihinde yapılacağını, toplantıya Iraklı Şii gruplarla bağlantısı olan kişilerin katılacağını söyledi. Tahran'da planlanan toplantı, Irak İslamcı Emel Örgütü, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi ve Irak İslamcı Hizbi El Dava grupları tarafından destekleniyor.

Suriyeli Kürtler Suriye'deki Kürt örgütleri, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yığınak yapmasını yayımladıkları ortak bildiri ile protesto etti. Suriye'de bulunan 9 Kürt örgütü yayımladıkları ortak bildiride, Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri yığınak yapmasını kınadı. Türkiye'nin esas amacının, Musul ve Kerkük'ü işgal etmek olduğu belirtilen bildiride, "Bütün Kürtler, Türk işgaline karşı ulusal birlik temelinde bir araya gelmelidir" denildi. Bildiriye imza atan örgütler şunlar: Partiya Demokrate Kurda de Suriye, Partiya Peşwero Demokrate Kurda Suriye, Partiya Demokrata Kurd lı Suri, Partiya Yekitiya Kurd lı Suri, Partiya Çep Kurda Suri, Partiya Demokrat Kurd Suriye, Partiya Demokrate Peşwero Kurd li Suri, Partiya Niştiman Demokrat Kurdi Suri ve Partiya Kurda Çepe Suri.


TEPKİLER... TEPKİLER...

ÖDP: Geldikleri gibi gitsinler ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, "Tezkeresi Meclis'te reddedilen hükümet, derhal istifa etmelidir" dedi. Hayri Kozanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM kararının Türkiye'deki barış güçlerinin mücadelesiyle ortaya çıktığını kaydetti. Kozanoğlu, "Tezkeresi Meclis'te reddedilen hükümet, derhal istifa etmelidir. Hiç kimse halkın iradesini hiçe sayarak yeni bir tezkereyi Meclis'e göndermeye niyetlenmemelidir. Amerikan gemileri geldikleri gibi geri gitmelidir" dedi.

ASO: Saygı gösterilmeli Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da, kararı "Meclis'in kararı budur. Buna saygı göstermeliyiz" diye değerlendirdi. Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, "Ancak oluşan bu durum, mali piyasaları etkileyecek gibi gözükmektedir. Bu anlamda herkesin çok ılımlı ve olumlu davranması ve paniğe kapılmaması gerekir" dedi.

MÜSİAD'dan vekillere teşekkür MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, TBMM'nin tezkereye oy vermemesine ilişkin yaptığı açıklamada, milletvekillerine teşekkür etti. Bayramoğlu, "Kötü yorumcuların aksine, bu şiir gibi bir karardı ve Türkiye'ye yakıştı" dedi. Irak Savaşı'nın meşruiyetinin olmadığını söyleyen Bayramoğlu, Türkiye açısından savaşın olmamasının her türlü kredi ve hibeden daha yararlı olacağını ifade etti.

Demirel: Hükümet gitmeli 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet tezkeresinin TBMM'de kabul edilmemesinin büyük sıkıntılar doğuracağını belirterek, "Bu çeşit hadiselerde hükümetler gider. Bu güvensizlikten de ileri bir şey. Böyle bir hadise hükümeti götürmezse hiçbir şey götürmez" dedi. Demirel, Türkiye'nin itibarı bakımından bu gelişmenin iyi olmayacağını savundu.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Peşlerini bırakmayalım! Soner Eskidir - Uğraş Vatandaş Savaş tezkeresinin Meclis'te reddedilmesi halk arasında sevinçle karşılandı. Görüştüğümüz kişiler, "Meclis doğru karar verdi. Artık hükümetin istifa etmesi gerekiyor. Ama bundan sonrasını da kovalamalıyız" görüşünde birleşiyorlar. Ali Yılmaz (Emekli): Bana göre onaylanmamış olması normal sonuç. Savaşa tabii ki bizler de hayır diyoruz, savaş istemiyoruz. Amerikan güçlerinin Türkiye'de konaklamasını da istemiyoruz. Hükümetin durumu kritik, meşruluğunu yitirmiş durumda, istifa etmeleri gerekiyor. Zaten Başbakan'ın tavırları da oldukça sinirliydi. Başbakanın istifa etmesi gerekli. Nedim Elverdi (Tornacı): Zaten üstlerinde halkın baskısı vardı, reddetmek zorundalardı. Hükümetin yakında parçalanabileceğini düşünüyorum. Çünkü artık meşru değiller, istifa etmeleri gerekiyor. Ben AKP'ye oy vermiştim, birçok insan da verdi. Ama bizi savaşa soksun diye vermedik oylarımızı. İstifa etmeleri gerekiyor. Burhan Ersoy (Seyyar satıcı): Amerika'nın savaşının ve askerlerinin bizi ilgilendirmediğini düşünüyorum. Gerçi Irak'a saldırmasını da istemiyorum, ama illa saldıracaksa, biz buna ortak olmayalım. Kaldı ki Amerika'ya güven olmaz. Yarın bir gün oraya yerleştikten sonra bizi de vurmayacağının garantisi yok. Ben AKP'ye oy verirken daha huzurlu bir ortamda yaşayabileceğimiz umuduyla oy vermiştim, ama onlar bizi savaşa sokmaya çalışıyorlar. Yani onlara oy verdiğime pişmanım. Şemdin Yalçın (Seyyar satıcı): Bence tezkerenin onaylanmaması hayırlı oldu. Ben Diyarbakırlı'yım ve savaş benim ailemin yaşadığı toprakların dibinde olacak. Orada bizden de binlerce insan ölecek. Hükümet tezkereyi geçiremedi, inandırcılığı kalmadı, istifa etmeliler. Şeyhmus Acun (Boyacı): Bu savaş politikalarıyla nereye kadar gidebilirler daha? Biz halk olarak savaş değil barış istiyoruz. Meclisin böyle bir karar almasını doğru görüyorum. Olması gereken de buydu zaten. Bir yandan halk baskısı, bir yandan kendi içlerindeki bölünmeler onları böyle bir karar almaya zorladı. Şimdi yakalarını bırakmamak lazım. Bir tane daha getirmesinler diye. Mahfuz Doğmuş (Seyyar satıcı): Ben Batmanlı'yım. Yani savaşın tam göbeğinde, içindeyim. Ben orada olmasam da ailem orada. Bence bazı AKP'li milletvekilleri, ellerini vicdanlarına koydular ve "hayır" dediler. Burada halk baskısının çok önemi var tabii. Amerika 'kimyasal silah' diyor. Sanki Irak'a o silahları ben sattım! Bizi onlara iyice bağımlı hale getirdiler. AKP hükümeti bavulunu toplayıp evine dönmeli.


İNSANLIĞIMIZDAN UTANDIRMASINLAR Neşe Çetinay (Öğrenci): Kararı duyar duymaz sevinçten oynadım. Hatta arkadaşlarla kutlamasını yaptık. Okulda bu savaşın olmaması, özellikle Türkiye'nin bu savaşa girmemesi için eylemler yapıyorduk. ABD'nin kötü emellerine araç olmamak çok güzel bir gelişme. Doğrusu Körfez Savaşı sırasında çocukluğumdan utanmıştım. Şimdi insanlığımdan ve gençliğimden utanıyordum. Bu kararla kendime geldim. Umarım bu hep böyle olumlu gelişmelere vesile olur da bundan sonra en azından yaşlılığımdan utanmadan yaşayabilirim. Ramazan-Fevziye Şimşek çifti: (Emekli Öğretmen-Ev Hanımı): Her vatandaş gibi tezkerenin Meclis'çe reddedilmesini olumlu karşıladık. Çünkü, Türkiye'ye getireceklerinden çok götürecekleri vardı. Savaş konuşulduğundan bu yana insanlar hem maddi hem de manevi yönden çok etkilendi. Kolay değil bir savaşa katılmak. Savaş kan, gözyaşı ve ekonomik yıkım demek. Gencecik insanları baharlarında bir hiç uğruna soldurmanın hiçbir gerekçesi olamaz. Belki ekonomimiz etkilenir, bunun faturasınıacı öderiz, ama olsun. Hanni Doğan (Sekreter): Bu karara çok sevindim. Her şey para değildir. Zaten savaş olmadan da ekonomimiz çok kötü idi. Savaş olsaydı çok daha kötü olacaktı, çok daha büyük acılar yaşayacaktık. Çok doğru bir karar verdi Meclis. Ömer Şişman (Magaza Müdürü): Türkiye savaşa girebilecek bir ülke değildi. Hem bu savaşta Türkiye'nin işi ne, çıkarı ne tüm bunları görmek lazım. Irak'la bizim alıp veremediğimiz pek bir sorunumuz olduğunu da düşünmüyorum. Tek 'ABD istiyor' diye, 'Para alacağız' diye savaşa girmenin hiçbir mantığı yoktu. Meclis tezkereyi reddetmekle çok olumlu bir karar aldı. (DIHA)