05 Mart 2011 07:18

İktisat öğrencileri AKP’nin icraatlarını masaya yatırdı

Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi 2. gününde yapılan sunumlar ve tartışmalarla devam etti. İki farklı salonda akşam 17.00’ye kadar süren sunumlarda öğrenciler AKP Hükümeti’nin son 10 yıl içindeki sosyal, ekonomik ve ideolojik alanda tüm yaptıkları masaya yatırıldı.  Kongrenin

İktisat öğrencileri AKP’nin icraatlarını masaya yatırdı
Paylaş
Dilek Yağlı / Asena Akarsu

Kongrenin ilk günü öğleden sonra mimarlık fakültesinde ödemeler dengesi başlığı altında düzenlenen oturumda yapılan sunumlarda Türkiye’nin 10 yıllık döneminde izlenen döviz politikaları tartışılırken, diğer yandan da dünyada ki para politikalarıyla Türkiye’deki para politikaları arasındaki ilişkiler konuşuldu. İktisadi ve idari bilimler fakültesindeki Çobanoğlu Salonu’nda ise 2 ayrı oturum halinde kalkınma ve neo-liberal dönüşüm tartışıldı. AKP’nin dış siyasetinin de konu edildiği oturumda neo-liberal politikalarla ülke ekonomisinin geldiği durum tartışmanın ana konusu oldu. Kongrenin ikinci gününde öğleden önce eş zamanlı olarak gerçekleşen sunumlarda hükümetin 10 yıllık politik analizi ve özelleştirmeler gündeme alındı. Sunumlarda hükümetin uyguladığı neo-liberal politikalarla birlikte oluşturduğu hegemonyaya ve cemaatlerin bu sürede siyasi olarak öne çıkmasına dikkat çekildi. 28 Şubat süreci sonrası İslami sermayenin gelişimiyle beraber, politik elitlerin değişen yapısı incelendi. MÜSİAD ve TÜSİAD’ın karşılaştırılması yapılarak “Aslında bu iki kurum arasındaki fark, sermaye cephesini ne ölçüde beslediği ile tartışılmalıdır” denildi. ‘Bir kitle dominant partisi’ olarak değerlendirilen AKP’nin bu sermaye grupları ile işbirliği içersinde olduğunun altı çizildi.

ÖRGÜTLÜLÜK ÖNEMLİ

Bireysel olarak çözüm üretilebileceği tezi üzerine yapılan sunum sonrası tartışmalarda da örgütlüğün gerekliliği vurgusu ağırlıklıydı. Özelleştirmeler oturumunda ise 80 sonrası giderek artan ve günümüzde de yoğun bir şekilde hissedilen neo-liberal politakaların, daha çok kâr sağlamak amacıyla sermaye cephesinin saldırılarıyla geçtiği ve buna karşı neler yapılabileceği de tartışıldı. (Ankara/EVRENSEL)


3. gün programı 9.00-10.30 Kriz- Solmaz İzdemir Salonu Eğitim ve Sağlık- Çobanoğlu Salonu 10.45-12.30 Kürt sorunu 2- Solmaz İzdemir Salonu Serbest oturum- Çobanoğlu Salonu 13.30-14.15 Dünya Ekonomisi- Solmaz İzdemir Salonu Çevre 2- Çobanoğlu Salonu 14.30-15.30 Kapanış dersi- Korkut Boratav


ŞIRNAK’TAN ÖNYARGILARI KIRMAK İÇİN GELDİLER

10’dan fazla üniversiteden yaklaşık 300 kişinin katılığı TÜÖBİK’de en uzak mesafeden gelenler ise bu sene konferansa ilk kez katılan Şırnak Üniversitesi öğrencileri. 22 saatlik yol katederek kongreye gelen öğrenciler yeni bilgiler almak, yeni arkadaşlar tanımak ve bölgeye dair olan önyargıları kırmayı amaçladıklarını söylediler. Daha önce hiç bir kongreye katılmamış olan öğrenciler kongreye katılmış olmaktan mutlu. Öğrencilerle Şırnak’taki koşullara dair yaptığımız roportajda ise AKP Hükümeti’nin “her ile bir üniversite” söyleminin gerçekleri ile karşılaşıyoruz. Sadece bir binaları olduğunu söyleyen Şırnaklı arkadaşlarımız, aynı zamanda yeterli teçhizat ve öğretim görevlisi de olmadığı bunun yanında profesörün ise hiç olmadığını söylüyor. Ayrıca Şırnak Üüniversitesi’nde okuyan öğrencilerin büyük bir kısmı yurt problemiyle karşı karşıya. Devlet yurdunun olmaması nedeniyle öğrencilerin büyük çoğunluğu cemaat yurtlarında kalmak zorunda kalıyor.

ODTÜ YÖNETİMİNİN TÜRBAN TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ

Kongrenin ikinci günü başlarken yaşanan bir olay ise kongreye katılan birçok öğrencinin tepkisini çekti. Kongrenin ilk gününde kongreye katılan öğencilerden bazılarının türbanlı olması kongrenin ikinci gününde üniversite yönetimi için sorun oldu. Üniversite girişinde durdurulan öğrenciler, içeri türbanlarını çıkartarak girmeye zorlandı. Yapılan uzun tartışmaların sonunda öğrenciler türbanla içeri girebilirken yetkililerin “Geçin bakalım ama daha sonra hallederiz” demesi ise sorunun aslında çözülmediğini sadece ertelendiğini gösterdi. Ayrıca üniversiteye giren otobüslerin tek tek aranması daha sonra da devam etti.

ÖNCEKİ HABER

İşçiye ısınmak da mı yasak?

SONRAKİ HABER

Değişim rüzgarları-Arap dünyası ve ötesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...