11 Şubat 2003 22:00

Barış talebi korkuttu

ABD'nin New York kentindeki BM Genel Merkezi önünde 15 Şubat Cumartesi günü geniş katılımlı savaş karşıtı yürüyüş düzenlenmesine izin verilmedi. ABD'deki savaş karşıtı grupları bünyesinde toplayan "Adalet ve Barış Hareketi" adlı örgüt, BM silah denetçilerinin şeflerinin Güvenlik Konseyi'ne, Irak ile ilgili nihai raporu sunmalarından bir gün sonra, BM binası önündeki 1. caddede yürüyüş düzenlemelerine izin vermeyen New York kenti yöneticilerine geçen hafta dava açmıştı.

Yargı da izin vermedi New York kenti yöneticilerinin, Amerikan Anayasası'nı ihlal ettiklerini savunan ve 100 bin kişinin gösteri yapmasına izin verilmesini isteyen örgüte, yargıç da, BM binasının ve ABD Daimi Temsilciliği'nin güvenliğini gerekçe göstererek izin vermedi. Manhattan Bölge Mahkemesi Yargıcı Barbara Jones, buna karşılık göstericilerin BM Genel Merkezi yakınlarındaki 47. sokakta bulunan Dag Hammerskjold Plaza'da toplanabileceklerini açıkladı.

Glover'ın tepkisi Amerikan yargısının kararına tepki gösteren savaş karşıtlarından Aktör Danny Glover, New York kenti yöneticileri ve yargısının savaş karşıtlarını baskı altında tutmak için güvenlik gerekçesini bahane ettiğini söyleyerek, "Eğer savaşa destek veya İrlandalıların St. Patrick yürüyüşü için izin isteseydik, kesin hemen alırdık" diye konuştu. Savaş karşıtları, mahkeme kararını derhal temyize götürürken, New York polisi de savaş karşıtı eylemlere karşı şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Savaş karşıtları; "New York Savaşa Hayır Diyor" adı verilen protesto gösterisine, Nobel ödüllü Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu ve müzisyen Patti Smith gibi birçok ünlü ismin katılacağını bildirmişti.

İtalya'da sokaklar ısınıyor İtalyan halkı da; hükümetlerinin ABD yanlısı tutumuna karşı seslerini yükseltiyor. Ülkedeki barış örgütleri, Irak saldırısına karşı barış gösterilerine başladı. Libera, Patto per la Pace, Emergency, Rete Lilliput, Acli ve Arci adlı örgütlerin yanı sıra, CGIL ve CISL adlı işçi sendikalarının da katılımıyla, ülkenin birçok yerinde savaş karşıtı tiyatro oyunları, konserler ve barış temalı konferanslar veriliyor. Kuzeydeki Milano kentinde başlayan barış gösterileri çerçevesinde, birçok binaya ve pencerelere, üzerinde gökkuşağı renkleri bulunan "Barış" yazılı bayraklar açıldı. Başbakan Silvio Berlusconi'nin Genel Başkanlığı'nı yaptığı Forza İtalya partisinin üyesi Milano Belediye Başkanı Gabriele Albertini, belediye binasına bu ibarenin asılmasına izin vermedi. Güneye doğru genişletilecek barış gösterileri çerçevesinde, 15 Şubat Cumartesi günü başkent Roma'da geniş bir miting de düzenlenecek.

Sendikacılardan mektup İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak yürüyüş için hazırlıklar sürerken, eyleme destekler giderek artıyor. İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) ve ABD Sendikalar Konferderasyonu (AFL-CIO) başkanları, ABD Başkanı Bush ile İngiltere Başbakanı Blair'e birer mektup yazarak, Irak'a saldırılmamasını istediler. Konfederasyonlar, her iki ülkede yapılacak savaş karşıtı yürüyüşlere katılacaklarını belirtti. Bu arada, BBC'de bir programa katılan Maliye Bakanı Gordon Brown, "savaş için her zaman para bulunacağını" söyledi. İşçiler ücretlerine zam isterken, "para yokluğundan" yakınan bakanın bu sözleri, savaş karşıtlarını daha da öfkelendirdi. İngiliz Maliye Bakanı, geçtiğimiz hafta, savaş için "şimdilik 3.5 milyar sterlin ayrıldığını" bildirmişti. Uluslararası Stratejik Araştırma Enstitüsü, bu rakamın 30 milyar sterline kadar çıkabileceğini belirtiyor. Aylardır grevleri devam eden itfaiyecilerin talep ettiği toplam 200 milyon sterlin zam karşısında direnen hükümet, Irak'a saldırmak için 30 milyar sterlini gözden çıkarıyor. The Times gazetesinin anketine göre, hükümete yönelik halk desteği, 1997 yılında iktidara geldiğinden bu yana en düşük seviyeye, yüzde 35'e düştü. The Times, İngiliz halkının savaş için yeterli gerekçe göremediği değerlendirmesini yaptı.

Evrensel'i Takip Et