10 Şubat 2003 22:00

Rumsfeld'in başı akrabalarıyla dertte!

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in köklerinin Almanya'da olması, bugünlerde ona epey sıkıntı yaşatıyor. Bremen'in sıradan bir mahallesi olan Weyhe-Sudweyhe'de yaşayan Rumsfeld'ler, kuzenlerinin bugünlerde yürüttüğü politikalardan hiç memnun değil. İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Rumsfeld'ler, Alman halkının çoğunluğu gibi Irak'a saldırılmasına kesinlikle karşı. Almanya'ya karşı sert çıkışlarıyla gündeme gelen Rumsfeld, Münih'teki savaş karşıtı gösterilerin "ilgi odağı" olmuştu. Eylemlerde sık sık, NATO konferansına katılan Rumsfeld'in "defolup gitmesi" yönünde sloganlar atıldı.

Utanç veren kuzen Amerikalı bakanın uzak akrabalarından 59 yaşındaki Karin Cecere, "Donald Rumsfeld'in Irak'a karşı savaş için bastırmasının korkunç olduğunu düşünüyoruz. Onunla akraba olmak utanç verici" diye konuşuyor. Cecere'nin annesi olan 85 yaşındaki Margarete Rumsfeld de, aynı kanıda. Yaşlı kadın,"Artık onunla pek alakamız yok. O bizim için sadece Amerikan savunma bakanı, ama savaş başlatmazsa iyi olur" diyor. Rumsfeld'ler, geçmişte böyle düşünmüyorlardı. Donald Rumsfeld, bundan 25 yıl önce, yani ABD'nin NATO Büyükelçisi'yken onları bulmuş ve hal hatır sormuştu. Birçok Amerikalı gibi, o da "köklerini arayıp bulmaya" meraklıydı ve büyük büyük büyükbabası Heinrich, 19. yüzyılda Amerika'ya göç ettikten sonra Avrupa ile hiçbir ilişkisi olmamıştı.

Savaşı yaşamışlardı 25 yıl öncesinin NATO Büyükelçisi, inşaat işçisi olan Dietrich Rumsfeld ve eşi Margarete'yi küçük kır evlerinde ziyaret etmişti. Aile, Amerikalı akrabalarına tavuk çorbası ve domuz ikram ettiklerini söylüyor. Bayan Cecere,"Gerçekten hoş bir yeniden buluşmaydı; tıpkı bir düğün gibi. Bay Rumsfeld çok iyi bir insana benziyordu. Savaşmaya niyetli olması ne büyük bir utanç!" diyor. Karin Cecere, 2. Dünya Savaşı yıllarında büyümüş ve savaşı yaşadığı için, Irak ile diplomatik bir çözüm bulunmasını istiyor.

Bu kadarı da fazla! Amerikalı bakan, geçmişte Almanya ve Fransa'ya pek de "diplomatik" olmayan sert eleştiriler yöneltti. İki ülkeyi "eski Avrupa" olarak adlandırmasından hemen sonra, Almanya'nın "tıpkı Libya ve Küba gibi, Irak konusunda yardımcı olmaya niyetli olmadığını" söyleyerek büyük yankı yarattı. Rumsfeld, Münih'teki konuşmalarında, oluşan soğukluğu dağıtmak için çeşitli gerekçeler öne sürdü. Ona bakılırsa; "eski Avrupa" ifadesini "eski dostumuz Avrupa" anlamında kullanmıştı. "Bazen kaba olduğunu" kabul eden Rumsfeld şöyle diyordu: "Ailem Kuzey Almanya kökenli. Oradaki insanlar; dobra ve net konuşmalarıyla tanınırlar."Bu açıklama, Almanlar'ı tatmin etmiş değil, özellikle uzak akrabalarını. Bayan Cecere, "Hepimiz dobra dobra konuşmaktan yanayız; ama akrabamız biraz ileri gidiyor" diyor.

Evrensel'i Takip Et