22 Ocak 2003 22:00

DİSK Habur'da eylem yapacak

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Diyarbakırlı emekçileri, Silopi'deki Habur Sınır Kapısı'nda bugün yapacakları eyleme çağırdı. Çelebi, "Balkonlardan ve camlardan izlemek değil, alanlarda olmak zamanı" dedi. Savaşa karşı mücadele gündemiyle Diyarbakır'da toplanan DİSK Başkanlar Kurulu öncesi Diyarbakır Bölge Temsilciliği'nin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Süleyman Çelebi, temsilcilğin sadece sendikal sorunlarla değil, bölgedeki diğer sorunlarla da yakından ilgileneceğini söyledi. Bölgede uzun yıllar olağan bir yaşam olmadağını hatırlatan Çelebi, halkın demokrasiye, barışa, özgürlüğe ihtiyaç olduğu kadar, işe, aşa ve güvenle oturabileceği yuvaya, köye ve kentte ihtiyacı olduğunu ifade etti. Savaşın kapıda olduğunu söyleyen Çelebi, "Hepimiz biliyoruz ki, İstanbul'daki bir vatandaşımızla, Diyarbakır'daki, Şırnak'taki, Hakkari'deki vatandaşımız, sorunu aynı boyutta yaşamayacak. Her şeyden öte Güneydoğu'daki kentlerimiz, köylerimiz atılacak top mermilerinin, uzun menzilli füzelerin hedefleri arasında olacak. Kurulu düzenler bozulacak, daha yeni yeni tütmeye başlayan ocaklar bir kez daha sönecek" dedi. Türkiye'nin ABD'nin yanında olması durumunda kârlı çıkacağını ifade eden Çelebi, savaşın bazılarını zengin ettiğini ama toplumun büyük çoğunluğu için de felaket olduğunu söyledi. Habur Sınır Kapısı'nda yapacakları eylemle "Savaşa hayır, barış istiyoruz" diyeceklerini belirten DİSK Başkanı, "Barış için hepinizi Silopi'ye bekliyoruz" diye konuştu. Krizlerin ağır ekonomik ve sosyal faturalarına bir de savaşın faturasının eklenmek istendiğini kaydeden Çelebi, bu sürece örgütlü mücadele ile karşı konulabileceğini belirterek, örgütleme çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Alanlara çıkma dönemi Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan DİSK Genel Başkanı Çelebi, hükümetin savaşa karşı daha etkin adımlar atmasını istediklerini belirterek, Diyarbakır'da 18 Ocak'ta yapılması planlanan savaş karşıtı mitingin yasaklanmasına da tepki gösterdi. Sürecin balkonlardan, camlardan izlenemeyeceğini, halkın savaşa karşı tepkisini göstermesi gerektiğini belirten Süleyman Çelebi, Emek Platformu'un 26 Ocak'ta ülke çapında eylemler düzenleyeceğini duyurdu. Başkanlar Kurulu üyeleri, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu yöneticileri, EMEP İl Başkanı Yavuz Karakuş ve DİSK'e bağlı şube yöneticilerinin de katıldığı açılışın ardından, Vali Cemil Serhadlı ve Belediye Başkanı Ferudun Çelik'i ziyaret etti.


Emekli-Sen: 'ABD'nin saldırısı durdurulmalıdır' Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Adana Şubesi ABD'nin Irak'a yönelik saldırı hazırlıklarını protesto etti. İnönu parkı'nda "Bu savaşı durduralım" başlıklı bildiri dağıtan emeklilerin eylemine EMEP, DEHAP, KESK, Eczacılar Odası, İHD yöneticileri katılarak destek verdi. Emekli-Sen Adana Sube Başkanı Nurten Demirel, ABD'deki silah ve petrol tüccarlarının Ortadoğu'daki petrol kaynaklarını ele geçirmek istediğini ifade etti. Ortadoğu halkları birleşerek ABD'ye karşı koyduğunda sonucun emperyalistler için felaket olacağına dikkat çeken Demirel, ABD'nin savaşın faturasını Türkiye'ye ödetmeye çalıştığını söyledi. Demirel, "Irak gibi, Türkiye'yi de mahvedecek bu saldırı mutlaka durdurulmalıdır. Bu ülkenin yoksul aç ve sefalete mahkum edilmiş insanları, daha büyük acılara kan ve gözyaşına boğulmak istemiyorsa bu saldırıyı ve savaşı durdurmak için çaba göstermeli" dedi.

Evrensel'i Takip Et