28 Aralık 2002 22:00

Vergi vermeyen yaşadı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "Vergi Barışı Projesi" olarak nitelendirdiği vergi alacaklarının önemli bir bölümünün silinmesini öngören düzenleme, ekim ayı sonuna kadarki vergi borçlarını kapsayacak. Maliye Bakanlığı'nda bir süredir üzerinde çalışılan Vergi Barışı Projesi'nde sona gelindi. Gelirler Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ve çeşitli alternatifleri içeren taslak, Bakan Unakıtan'a sunuldu. Ancak, bakanla birlikte henüz bir değerlendirme yapılmadı. Hazırlanan taslağa göre, 1 Kasım'dan bu yana ödenmeyen vergiler ile buna işletilen gecikme faizi ve cezalar, yeni düzenlemeden yararlanamayacak. Düzenlemede, 10 katrilyon lira dolayında bulunan vergi alacakları 3 ana grup altında değerlendiriliyor. Bunların bir bölümünü fiktif dosyalar oluşturuyor. Bu grupta, işini kapatan, ancak bunu Maliye'ye bildirmeyen mükellefler yer alıyor. Bunların vergi borçları, dolayısıyla kâğıt üstünde kalacak. Proje, esas olarak kesinleşmiş ve ihtilaflı vergi dosyalarını kapsayacak. Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, 10 katrilyon lira dolayındaki vergi alacağı içinde ihtilaflı dosyaların bir miktar ağırlığa sahip olmakla birlikte kesinleşmiş ve ihtilaflı vergi alacaklarının hemen hemen yarı yarıya bir yekün oluşturduğunu belirttiler. Yeni düzenlemede, kesinleşmiş vergi alacaklarında, vergi aslına dokunulmayacak. Bunlara ilişkin gecikme zammı ve faizin yüzde 30-40 gibi bir bölümü silinecek. İhtilaflı vergi alacaklarında ise daha farklı bir tavır izlenecek. Bu tür alacaklarda, vergi aslının da yüzde 30'unu geçmemek kaydıyla bir bölümünden vazgeçilecek. Aynı şekilde gecikme zammı ve faizin bir kısmı da silinecek. Her iki grupta da, mükelleflere kalan borçlarını ödemek için bir süre verilecek. Maliyeciler, bu sürenin 1 yıl dolayında tutulması görüşünü taşıyor. Ancak, söz konusu sürenin 1 yılın üstüne çıkarılabileceği de vurgulanıyor.

Stok affı da geliyor Taslakta, stok affına da yer veriliyor. İşletmelerin 2 ya da 3 ay gibi bir süre içinde kayıtlarında bulunmayan emtia ve demirbaş gibi varlıklarını kayda geçirmesi halinde, bunlar için geriye dönük bir vergi takibatı yapılmayacağı hükme bağlanıyor.


Türker: Kara paraya göz yumuluyor Eski Devlet Bakanı Masum Türker, Mali Milat'ın kaldırılmasını eleştirerek, "Son yapılan vergi değişikliklerinden özellikle Mali Milat'ın kaldırılması ve kara paranın Türkiye'de cirit atmasına göz yumar hale gelinmesi AB normlarına aykırıdır" dedi. Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen "Vergi Kanunlarındaki Değişiklikler" konulu eğitim seminerinde konuşan Türker, Mali Milat, "Nereden buldun" kaldırılırken Türkiye'nin de taraf olduğu kara paranın aklanması ile mücadele anlaşmasına aykırılıkların dikkate alınmasını istedi. Türker, Türkiye'nin yanlış politikalarla son 1-2 ay içinde Irak'ta bir savaşın içine çekildiğini ifade etti. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot da, Vergi Kanunu'ndaki bazı çelişkiler konusunda bilgi verdi.

Evrensel'i Takip Et