25 Aralık 2002 22:00

'Türkiye ABD'siz giremez'

Bölgeyi denetim altında tutan Kürt partilerinin temsilcileri, Kuzey Irak'a girecek Türk askerlerinin "ABD'nin çizeceği sınırlar içinde kalması gerektiği" mesajını verdi.

Talabani: ABD söz verdi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Ahmet Sinan Ağa Kasap, Ankara'da ortak basın toplantısı yaptı. Her ikisi de, bir iki gün içinde Başbakan Abdullah Gül ile görüşen ve Türk askerinin Kuzey Irak'ta, Amerikan ordusunun kontrolü altında görev almasını isteyen liderlerin bu buluşması, tüm tarafların ABD planlarına uyum çabası olarak nitelendi. Türkmenlerle, Irak'ta yeni bir rejim kurulması için omuz omuza mücadele edeceklerini söyleyen Celal Talabani, Türkmen gruplarını da kurulacak bölgesel parlamentoda görmek istediklerini kaydetti. Talabani, Türkiye ordusunun Kuzey Irak'a girmesine, "Türk ordusu dost ülkenin ordusudur. Bağdat'ta demokratik rejim olmasını istiyoruz" sözleriyle yeşil ışık yaktı; sözlerinin devamında ise, sınırları ABD'nin belirleyeceğini söyledi: "ABD gelirse biz engel olamayız. Temel ilke olarak Irak işgalini kabul etmiyoruz. Demokratik Irak istiyoruz. Çok uzun bir savaş olmayacak. Amerikalılar demokratik bir rejim kurmak istiyorlar."

Kasap: Uyum arıyoruz Türkiye ordusunun Kuzey Irak'a girmesinin en ateşli savunucularından olan Ahmet Sinan Ağa Kasap da, Kürt partileriyle görüşmelerinin devam edeceğini belirtti. "Hâlâ bazı konularda endişelerimiz var. İnşallah gelen günlerde uyum içinde diyalog yoluyla sorunları çözeriz. Meclislerde temsil hakları olsun" diye konuşan Kasap, 'paylaşılamayan' Kerkük şehrinde Arap, Kürt, Asuriler ve Türkmenlerin hakkı olduğunu da sözlerine ekledi. ITC, bir süredir, ABD yönlendiriciliğinde düzenlenen, Batı işbirlikçisi Iraklı gruplar toplantılarında yer alıyor.

IKDP: Türkiye ile anlaşırız Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKDP) Ankara Temsilcisi Safin Dizayi ise mesajlarını, Anadolu Ajansı'nı ziyaret ederek duyurdu. Önceki gün Ankara'ya gelmesi beklenen IKDP lideri Mesud Barzani'nin "soğuk algınlığı" nedeniyle ziyaretini ertelediğini savunan Dizayi, Ankara'yla ilişkilerinin son bir buçuk yıldır 'sorunlu' olduğunu söyledi. Dizayi, bunun sebebi olarak, Ankara'da yayılan "bağımsız Kürt devleti kurulacağı" dedikodularını göstererek, "Biz şu an zaten bağımsızız. Ama elimizdeki yetkilerin ve olanakların birçoğunu merkezi hükümete devrediyoruz" diye konuştu. PKK'ye destek verdikleri iddialarını da yalanlayan Dizayi, "Türkiye ile ilişkilerimiz stratejik ve uzun vadeli bir ilişkidir. Ankara ile birlikte yıllarca teröre karşı mücadele verdik. Bir sürü şehidimiz var. Biz PKK'yi hâlâ terörist örgüt olarak görüyoruz" dedi.

'Türkiye ABD'siz giremez' Dizayi de, Talabani gibi sözü Türkiye ordusunun Kuzey Irak'a girişi sorununa getirdi. Bölgede 22 Arap ülkesi olduğunu ve İran'ın da büyük bir güç olduğunu hatırlatan Dizayi, bu konuda şöyle konuştu: "Türkiye, PKK, Musul veya Kerkük nedeniyle tek başına girdi diyelim. Tek taraflı bir müdahale olursa, biz buna olumlu bakmayız. Çünkü başkaları için de yol açılır. İran da güvenlik gerekçesiyle girer, herkes kendi kafasına göre bir gerekçe yaratır." Türkiye'nin öne sürdüğü ve "kırmızı hatlar" diye tanımlanan, "Irak'ın üniter bir devlet olarak devam etmesi, federal veya bağımsız bir Kürt devleti kurulmaması" şartlarını "kabul edilemez" diye niteleyen Dizayi, "Orası Irak'ın toprağı. Muhalif gruplar toplantısında da federasyon konusunda anlaşma çıktı. Dolayısıyla bu Irak'ın iç meselesidir" diye rest çekti. Türkiye varken... Safin Dizayi, "Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasıyla ABD'nin ikinci bir İsrail yaratmayı amaçladığı" iddialarını da yanıtladı. İsrail'in bölgede istikrarı yakalayamadığına dikkat çeken Dizayi, "Burada ikinci bir istikrarsız bölgeyi ABD ne yapsın? Bir devletin uluslararası alanda ekonomik ve siyasi anlamda tanınmaya hazırlanması için en az 15 yıl gerekiyor" dedi ve ekledi: "Bölgede Türkiye varken, ABD 15 yıl niye beklesin?" Dizayi de Kerkük şehrinin geleceği konusunda tartışmaların sürdüğünü belli ederek, "Kerkük tarihi ve karakteristik olarak bir Kürt kentidir. Kürtler, Türkmenler, Asuriler ve Arapların birlikte yaşamalarının sembolü olması gereken bir kenttir" dedi.


TÜRKİYE'YE DÜŞECEK ROL Safin Dizayi, Türkiye'nin Irak'a yönelik Amerikan müdahalesine hangi biçimde katılacağına dair görüşlerini de açıkladı. "Harekatın güneyden mi, yoksa kuzeyden mi olacağı konusu bile henüz açıklık kazanmadı" diye konuşan Dizayi, Türkiye sınırına yığılmaların 1991 yılındaki gibi olmayacağını, çünkü Irak askerleri karşısında savunma yapabilecek güçleri bulunduğunu söyleyerek şunları anlattı: "Bölgenin korunması için Türkiye'deki İncirlik üssünün daha etkin hale getirilmesi gerekir. Türkiye sınırı içine daha gelişmiş silahlar ve füzeler yerleştirilebilir. Uzmanlar, bu konudaki ihtiyaçları belirlemek için bölgeye geldi. Bir rapor hazırlandı."

Evrensel'i Takip Et