16 Aralık 2002 22:00

Kıbrıs'ta Yeşil Hat çöküyor

Güney Kıbrıs Yönetimi, Kopenhag Zirvesi'nin ardından, bugüne kadar Ada'yı birbirinden ayıran "Yeşil Hat"tı fiili olarak delmeye ve Denktaş yönetimini sıkıştırarak adım atmaya zorlamaya yönelik hamleler yapıyor. Güney Kıbrıs yönetiminin Kuzey Kıbrıslıları "AB olanaklarından yararlandırmaya" yönelik son "Ekonomik Açılım Paketi", "Rumlar bizi ambargo altında inletiyor" diyen Denktaş yönetimini zora sokarken, Kuzey Kıbrıs'ta çözüm isteyen muhaliflerce, "doğal" bir adım olarak değerlendirildi.

Rengi değişiyor Güney Kıbrıs Yönetimi'nin, Kuzey Kıbrıslılara pasaport verilmesi, Güney'de iş olanağı sağlanması ve bazı Türk mallarının serbest dolaşımına izin verilmesi gibi düzenlemeleri içeren "Kıbrıs'lı Türkler'e Yönelik Ekonomik Açılımlar" paketi, iki tarafı birbirinden ayıran "Yeşil Hat"tın fiili olarak delineceğinin işaretlerini verdi. Türk basınında "Rumların oyunu" olarak değerlendirilen paket konusunda, Kuzey Kıbrıslılar Türk medyası ile Denktaş yönetiminden farklı düşünüyor. Bu paketin "Yeşil Hat'tın renginin değişmesi anlamına geldiğini" belirten Yurtsever Birlik Hareketi (YBH) sözcüsü Alpay Durduran, "Eğer Denktaş ve Ankara bu paketi reddederse Kuzey Kıbrıslı Türklerden ciddi tepki görür" dedi. Durduran gazetemize yaptığı değerlendirmede bu paketin reddedilmesi halinde, Güney Kıbrıslılara göre ekonomik olarak çok zor koşullarda yaşayan Kuzey Kıbrıslıların çalışmak için Güney'e kaçak olarak geçmek durumunda kalacaklarını, böylelikle de kanun kaçağı durumuna düşecekleri değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de dün bazı gazetelere, "Kıbrıs'a 28 Şubat sözü" başlığı ile manşet olan, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili pazarlığın perde arkasında Kıbrıs'ta 28 Şubat'a kadar Annan planı çerçevesinde bir anlaşma olacağı yönündeki haberleri de değerlendirdi. Durduran, AKP Lideri Erdoğan tarafından dün yapılan bir açıklama ile "yalanlanan" bu haberin doğruluk payı taşıdığına inandığını da belirtti.

'Ayıp bir yaklaşım' CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ise, "Rum Yönetimi"nin bu adımını uluslararası arenada elini güçlendirme hamlesi olarak değerlendirerek, "Eğer Hükümet olduğunu iddia ediyorsa, 'pasaport vereceğim' diyerek, çok doğal olan bir görevini törenle yapmaz. Bu Kıbrıs Türk halkı ile dalga geçmektir. Ayıp bir yaklaşımdır. İyi niyetli bir yaklaşım değil." görüşünü dile getirdi. Bunun yanında Denktaş'ı çözümsüzlükte ısrar etmekle eleştiren Talat, çözüm için adım atılmasını istedi.

Muhalefet: Çözüm yolunda olumlu 41 Örgüt'ten oluşan "Bu Memleket Bizim" Palatformu'nun etkin sendikalarından biri olan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmen Sendikası Başkanı Ahmet Barçın ise, söz konusu ekonomik açılım paketinini, AB'ye girilmesi için yakınlaşmanın sağlanması yolunda doğal bir olay olarak değerlendirdi. Denktaş'ı kastededek "Bu adamla bu çözüm olmaz" değerlendirmesinde bulunan Barçın, Denktaş'ı Kıbrıs Türkü'nü umutsuzluğa sürükleyen adam olarak nitelendirdiklerini belirtti ve istifaya davet etti. Paketi olumlu karşıladığını belirten Çağ-Sen (Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası) Genel Sekreteki Tijen Zeybek ise, bugüne kadar da Güney'e geçişin olduğunu, ancak resmi kanallar aracılığıyla olduğu için, bunun istismar konusu yapıldığını söyledi. Zeybek, "Bugüne kadar Rum Yönetimi ambargo altında Kıbrıs Türklerini inletiyor" denilip durulduğunu hatırlatarak, "Şimdi bu açılım paketi böyle diyenlerin bu iddialarını çürütüyor" dedi. Ancak Kuzey Kıbrıs rejiminin buna izin vereceğini sanmadığı dile getiren Çağ-Sen Genel Sekreteri, Denktaş'la 28 Şubat'a kadar da çözümü zor gördüğünü, bu süreci hızlandırmak için muhalefete çok iş düştüğünü düşünüyor.

Gazeteler farklı sundu Solda bir yayıncılık yapan Ortam gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Davulcu ise, Kopenhag'dan önce Kıbrıs Rum Yönetimi ve Türk tarafı olarak bir ayrım yaptıklarını hatırlattıktan sonra, "Ancak bu haberi 'Kıbrıs'tan Kuzey Kıbrıs'taki yurttaşlarına kolaylıklar' anlamına gelen bir yorumla verdik. Ancak doğrusu bunu çok da içimize sindiremeden yaptık. Çözümü istediğimiz için yaptık. Yoksa bu haklar Kuzey Kıbrıslıların yıllardır uğruna mücadele verdikleri haklardır ve bunun birileri tarafından bize veriliyor olması bizim için bir zuldür" dedi.

"Denktaş ihanet etti" Kıbrıs'ta çözüme ulaşılamaması konusunda Denktaş'ı eleştiren Davulcu, Kıbrıs'ta çözümsüz kalan görüşmeleri "Denktaş halka ihanet etti" başlığı ile sunduklarını belirtti. Davulcu, 28 Şubat'ta çözümü çok arzuladığını da sözlerine ekledi. Denktaş'ın fikir babası Dr. Fazıl Küçük'ün sahibi olduğu Halkın Sesi Gazetesi Yazıişleri Müdürü Akay Cemal ise, söz konusu ekonomik paketle ilgili haberi Rum gazetelerinden haberler bölümünde verdiklerini belirtti. Akay, "Ancak bu paket Rum Yönetimi'nin yasal KKTC devletini tanımadığı biçiminde olacak" değerlendirmesinde bulundu. Denktaş'a yönelik eleştirel bir üslup kullanmamaya özen gösteren Akay, gelişmeleri izleyeceklerini söylemekle yetindi.

Şahinleri zorluyor Farklı farklı değerlendirmeler olsa da, Kuzey Kıbrıs'ta büyük bir çoğunluğun şu gerçeğin farkında olduğu söylenebilir: Eğer Denktaş ve Ankara, 28 Şubat'a kadar adım atmazsa, Türk askeri gücü Ada'da 'işgalci' konuma düşecek. Ve Kuzey Kıbrıslılar'ı kazanmaya yönelik adım atmak isteğine dünyayı ikna etmeye çalışan Güney Kıbrık Yönetimi'nin bu adımları Denktaş ve Ankara'daki şahinlerin işini zorlaştırırken, Yeşil Hat'tı fiili olarak çöküşe zorlayacak.

Evrensel'i Takip Et