13 Aralık 2002 22:00

Saddam'sız Saddam rejimi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) düzenlediği Barış ve Demokrasi Sempozyumu, bugün başlıyor. Sempozyum öncesinde düzenlenen basın toplantısına katılan ABD'li dilbilimci Noam Chomsky, ABD'nin yaklaşan Irak saldırısı ile ilgili dikkat çekici uyarılarda bulundu. Basın toplantısına, Filistinli işçi ve emekçileri temsilen, Yunanistan'daki Filistinli İşçiler Sendikası Başkanı Mihyar Egtami ile, İsrail'den "Barış Şimdi" hareketi sözcüsü Dan Bitan, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Genel Sekreter Mustafa Avcı da katıldı.

Güç dengesizliği Amerikalı tanınmış aydın Noam Chomsky, gazetemizin "Irak'ta bir savaşın olası sonuçları neler olabilir?" sorusunu yanıtlarken, ortada bir "savaş" olmadığının altını çizdi. "Bir tarafta dünyanın en güçlü ordusu olan Amerikan ordusu var. Üstelik İngiltere ve İsrail gibi hatırı sayılır askeri güçler tarafından destekleniyor. Diğer tarafta ise Körfez Savaşı ile mahvolmuş, 10 yıldır süren acımasız uluslararası ambargo ile perişan edilmiş Irak" diyen Chomsky, "Bu iki güç arasındaki çatışma 'savaş' olarak adlandırılamaz" değerlendirmesini yaptı. Batılı devletlerin asıl hedefinin İran olduğu tespitine katılan Noam Chomsky, "İsrail kara ve hava kuvvetleri, şimdiden Türkiye topraklarında bu savaş için hazırlanıyorlar" iddiasında bulundu.

'Bağlantı yok ama...' Noam Chomsky, istihbarat raporları ve Amerikan gazetelerindeki değerlendirmeleri hatırlattığı konuşmasında, "CIA ve Fransız istihbaratının ulaştığı sonuca göre, Irak ile El Kaide arasında bir bağlantı yok. Ama Amerikan saldırısı, böyle bir bağlantının kurulmasıyla sonuçlanabilecektir. Çünkü intikam isteyecekler çıkacaktır. Saldırı, yeni bir terör eylemleri dalgası yaratabilir" dedi. New York'ta "şu anda bir otel odasında zamanını bekleyen bir nükleer bomba dahi olabileceğini" söyleyen Amerikalı aydın, bütün bu tehditlerin sebebinin "Amerikan maceracılığı" olduğunu dile getirdi. Chomsky, "ABD'nin bu tutumu, diğer ülkeleri, terörizmi ve kitle imha silahlarını caydırıcı bir güç olarak kullanmaya itiyor" saptamasını yaptı.

Amerikan demokrasisi Noam Chomsky, Amerikan saldırısının olası sonuçlarını "terörizmin ve kitle imha silahlarının yaygınlaşması, Irak halkının insani bir felaketle karşı karşıya kalması, ülkede iç savaş çıkması, Irak'ta ABD güdümlü 'Latin Amerika tipi bir demokrasi' kurulması" olarak sıraladı. Chomsky, "ABD'nin Irak'ta kuracağı demokrasi nasıl bir demokrasi olur?" sorusunu sorarak, yanıtını şöyle verdi: "Demokratik bir rejim, halkın görüşlerini yansıtmalıdır. Irak halkının çoğu Şii. Ve bu insanlar, demokratik bir hükümeti İran ile daha sıkı ilişkilere doğru sevk eder. ABD bunu kesinlikle istemez. Yani Şiiler, Irak demokrasisinden dışlanacak. Kuzeydeki Kürt nüfus ise özerklik, hatta federatif yönetim talep ediyor. Türk generallerin buna tepkisi belli. Yani onlar da dışlanacak. Geriye, Sünni azınlık içinden çıkarılacak bir hükümet kalıyor. Yani demokratik görünümlü, ama perde arkasında acımasız generallerin olduğu bir sistem." Savaşın Kuzey Irak'taki Kürt nüfusa yönelik etkilerine dikkat çeken Chomsky, "Yine büyük bir mülteci dalgası başlayacak. Yüzbinlerce insan Türkiye, İran ve Suriye kapılarına dayanacak. Ama bu ülkeler bu insanlara kapılarını açmayacak" dedi.

Friedman çözümü! Chomsky, bu noktada, New York Times yazarı Thomas Friedman'ın 1991'de yazdığı bir makaleyi hatırlattı. Söz konusu makalede, "ABD için en iyi çözüm, Irak'ı Saddam Hüseyin gibi demir yumruklu bir diktatörün yönetmesidir. Ama adı Saddam olmamalı. Kısacası; aynı ismi değil ama aynı rejimi istiyoruz" deniliyordu. Noam Chomsky, aradan geçen 10 yıl içinde bu bakış açısının değişmediğini vurguladı. Thomas Friedman, "Türkiye'nin Irak saldırısına nasıl dahil edilebileceği" yönünde yürüttüğü "fikir jimnastikleri" ile tanınıyor. Daha sonra söz alan Filistinli sendikacı Mihyar Egtami ve İsrailli barış savunucusu Dan Bitan, Irak savaşının Ortadoğu'da yeni felaketlere davetiye çıkaracağını, ama halkların barış ve demokrasi istediklerini belirttiler. Kadırga Kültür Merkezi'nde bugün başlayacak olan sempozyumda, dünya ve Ortadoğu'da savaş tehdidi ve barış, Kıbrıs sorunu ile Türkiye'de barış ve demokrasi gibi konular ele alınacak.

Evrensel'i Takip Et