2 Nisan 2002 21:00

MHP'li Durmuş'un sağlık politikası:
   Sürgün

MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un SES üyelerine yönelik baskı ve sürgün politikası devam ediyor. Durmuş, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun çıkmasından beri yüzlerce SES üye ve yöneticisini sürgün ederek sendikal mücadelelerini engellemeye çalıştı. SES üye ve yöneticilerine yönelik saldırılar sürgünlerle sınırlı kalmadı. İl sağlık müdürlüklerinin bizzat Türk Sağlık-Sen'e zorla üye yapma çabalarına karşı da mücadele veren SES'in bir temsilcisi de tutuklandı. Sağlık Bakanlığı'nın SES üyelerine dönük sürgünleri SES Genel Merkezi tarafından bir rapor haline getirilerek KESK Genel Merkezi'ne gönderildi. Sağlık Bakanlığı'nın sürgünlerin yanı sıra kendisi gibi düşünmeyen tüm sağlık çalışanlarına baskı uyguladığı belirtilen raporda, Sağlık Bakanlığı'nın baskılar ve sürgünler konusunda bir genelge yayınlayarak tarafsızlığı sağlaması istenildi. Raporda doktordan, hemşireye, sağlık memurundan ebeye kadar şube başkanları, işyeri temsilcileri ve yöneticileri olmak üzere yüzlerce sağlık emekçisinin sürgün edildiği belirtildi. Rapora göre; Balıkesir'de 7 uzman hekim, 46 pratisyen hekim, 119 ebe, 54 hemşire, 2 eczacı, 5 narkoz teknisyeni, 18 sağlık memuru, 4 diş tabibi, 7 sağlık meslek lisesi personeli, 5 çevre sağlık teknisyeninin il içi tayine maruz kaldığına dikkat çekildi. Tekirdağ'da İl Sağlık Müdürlüğü'nün atama nakil şubesinde görevli Afet Ekinci'nin, Sinan Aksu ve Mustafa Ayhan Sağlık Müdürlüğü çalışanları için Türk Sağlık-Sen adına üye formu düzenlediği belirtilerek, Konya Akşehir Devlet Hastanesi'nde hemşire olarak görev yapan SES üyesi Necla Dağlı'nın sendika çalışmalarına katılmasıyla birlikte Akşehir'in bir köyüne sürüldüğü dile getirildi. SES Genel Merkezi'nin ve Konya'daki KESK'e bağlı sendikaların girişimleri ile sürgünün durdurulduğu kaydedilen raporda, ancak iki ay sonra Dağlı'nın tekrar sürüldüğüne işaret edildi.

Yayınlara yasak Raporda, Ordu SES Temsilciliği'nin Devlet Hastanesi'nde sendika yayınlarını üye ve çalışanlara dağıtmasının ardından hastane idaresinin SES üyelerini tek tek çağırarak sendikadan istifa etmeleri için baskı yapıldığı ifade edildi. Tokat Turhal'daki SES Temsilciliği'nin çalışmaları yükselttiği bir dönemde 6 SES üyesinin gerekçesiz olarak il içerisinde sürgüne uğradıkları bildirilen raporda, sürgünlerin Sağlık Müdürlüğü'nden kaynaklandığı dile getirildi. Diyarbakır'da da Sağlık Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde çalışanların sürekli sürgünlere maruz kaldığı kaydedilen raporda, SES Genel Merkezi'nin uygulamalara karşı tüm girişimlerinin de OHAL engeline takıldığı dile getirildi.

Personel müdürü Bolu'da ise sağlıkta ambar memurundan eğitim şube müdürü, matematik öğretmeninden personel müdürü, hemşireden de hastane müdürü yapıldığı kaydedilen raporda, "MHP Bolu İl Başkanı'nın kardeşi Azmi Aktaş matematik öğretmeni olduğu halde İl Sağlık Müdürlüğü'ne personel şube müdürü olarak atanmış, kendisine tüm tayin, terfi gibi durumlarda başvuran personele de işlerinin olması için Türk Sağlık Sen'e üye olmaları gerektiğini, SES üyesi çalışanların da SES'ten istifa etmelerini söylemiştir" denildi. Raporda Kütahya'da SES şube disiplin kurulu üyesinin önce Yenidoğan Sağlık Ocağı'na ardından Hıfzısıhha Laboratuvarı'na gönderildiği belirtildi.

Evrensel'i Takip Et