21 Mart 2002 22:00

Hedef yetki ve toplusözleşme

Tüm Bel-Sen Genel Kurulu'nun ardından belirlenen yeni yönetim hedefini, işkolunda yetki almak ve toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmenin olanaklarını yaratmak olarak belirledi. Sendika Genel Başkanı Veli Baydur ve Genel Sekreter Hüseyin Ayyıldız, bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için sendika içi tartışmaların bir kenara bırakılması gerektiğini söylediler. Baydur ve Ayyıldız, başarının Tüm Bel-Sen'in 41 şubesi ile birlikte mücadele etmesiyle geleceğini belirttiler.

Üye sayısı artacak Hedeflerin gerçekleştirilmesi için içe dönük tartışmaların bir kenara konulması gerektiğini söyleyen Veli Baydur, ilk olarak işkolunda yetki almak istediklerini belirtti. "Üye sayımız 35 bin. Ama bunu yeterli görmüyoruz" diyen Baydur, sözlerini şöyle sürdürdü: "KESK ve bağlı sendikaların oluşturduğu fiili ve meşru mücadele hattı ile toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmek istiyoruz. Bunun için toplusözleşme taslakları hazırlayıp bunu üyelerle tartışacağız ve ısrarlı bir mücadele içine gireceğiz." Baydur başarıya ulaşmanın yolunun yöneticisinden üyesine kadar kolektif bir mücadele düşüncesinin hayata geçirmekten geçtiğini ifade etti.

Kurumsallaşma 4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Yasası ile kamu emekçilerinin mücadelesinin yeni bir döneme evrildiğini belirten Hüseyin Ayyıldız ise "Birçok tartışmanın olduğu bir genel kurul yaşadık. Belediye emekçilerinin yaşadıkları sorunların bilincinde olarak göreve geldik. Önemli olan kurumsallaşabilmek. Önemli olan bireysel yetenekler değil, bir kurum olarak haraket edebilmektir" dedi. Örgütün iç tartışmalara yönelmesinin kimseye bir faydası olmayacağını vurgulayan Ayyıldız, genel kurulun göreve getirdiği herkesin sorumluluğuna bağlı olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Toplusözleşme çalışması Örgütlenme faaliyetlerine ağırlık vereceklerini dile getiren Hüseyin Ayyıldız, toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmek için önce yetki sorununu aşmaları gerektiğini kaydetti. Ayyıldız, "Önce toplusözleşme bilincini üyelerimize aşılamalıyız. Yola buradan çıkılması gerekiyor" diye konuştu. Tüm Bel-Sen'in 1993 yılından beri 100'e yakın belediyede toplusözleşme yaptığına dikkat çeken Baydur ise, merkezi hükümetin bu konuda belediyelere baskı yaptığını ifade etti. Yerel mahkemelerde aldıkları lehte kararları kullanacaklarını vurgulayan Baydur "Yeni yasa toplu görüşme yapılacak işvereni hükümet ya da bakanlık olarak gösteriyor. Bizim işverenimiz aslında belediye başkanlarıdır ve sözleşmelerimizi onlarla yapacağız."

Sorunların çözümü Baydur belediyelerde çalışan kamu emekçilerinin çözüm bekleyen pek çok sorunu olduğunu belirterek, Yerel Yönetimler Yasası ile özelleştirme ve taşeronlaştırmanın önünün açılmak istendiğini söyledi. Veli Baydur, zabıtalar ile itfaiye ve belediyede çalışan diğer emekçilerin ellerinden alınan toplu taşıma kartlarının iptal edilmesi sorununun halen sürdüğünü söyledi. "Eşit işe eşit ücret" adı altında çıkartılan kararnamenin ücret adaletsizliğini daha da derinleştirdiğine ve kamu emekçilerini bölme amaçlı olduğuna işaret eden Baydur, aylarca maaşları ödenmeyen binlerce belediye çalışanı olduğunu belirterek, sorunların çözümü için mücadeleyi ortaklaştırmak gibi bir görevle karşı karşıya olduklarını söyledi. Baydur, "Tüm gücümüzü bunun için harcayacağız" dedi.

Evrensel'i Takip Et