15 Mart 2002 22:00

Bu haberler zehirlidir!

Altın lobisi, Bergama'daki madeni işletmek için elinden geleni yapıyor. Yargının üretim izinlerini birbiri ardına iptal etmesi ile darbe yiyen eski adıyla Eurogold, yeni adıyla Normandy, yine ilan ve reklam kampanyası başlattı. Ama bu kez İzmir bölgesindeki yerel gazeteleri kullanıyor. Gazeteler de bu tatlı rantın karşılığı olarak Normandy'nin haberlerini manşete taşıyor, siyanür savunuculuğu yapıyor. İzmir İdare Mahkemeleri'nin Bakanlıklarca verilen "1 yıllık deneme üretimi" izinlerinin iptal edilmesiyle darbe alan Normandy, olmadık yöntemler kullanıyor. Maden sahasında çalışmak zorunda olan işçilere eylem yaptıran şirket, tam sayfa ilan karşılığı yerel gazetelerde yayınlattığı haberlerle da kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. İki gün önce maden sahasında işçilerin ailelerini de toplayarak yargı kararlarına karşı protesto gösterisi düzenleyen Normandy'nin bu eylemi, İzmir'deki bazı yerel gazetelerde manşetten, üstelik de Normandy'i savunur bir tarzda verildi. Tamamen siyanürcülerin propaganda ağzıyla yazılan haberlerde, yargı kararları ve Bergama köylülerinin verdiği mücadele eleştirildi. Durup dururken bu haberlerin niye yapıldığı, aynı gazetelerin birkaç sayfası çevrilince ortaya çıktı. Yalan yanlış bilgi, çarpıtma ve tek yanlı haberlerin karşılığı daha önce olduğu gibi milyarlık tam sayfa ilanlardı.

Hükümete de uyarı Bergama köylüleri topraklarını, yaşamlarını koruyabilmek için siyanürcü şirkete karşı 11 yılı aşkın bir süredir sürdürdükleri mücadelede, şirket ile ondan beslenen işbirlikçilerinin her türlü oyununa kararlılıkla göğüs geriyorlar. Şirket ve yerli işbirlikçileri tarafından yapılan her manevra, adeta bir bumerang gibi kendilerine dönüyor. Siyasi iktidarı çeşitli şekillerde etkileyip kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen madenin çalışması için yeniden izin alanlara, yargı bir tokat daha atmıştı. İzmir İdare Mahkemeleri'nin izinlerin iptaliyle ilgili kararları, siyasi iktidara da bir uyarı ve ders niteliği taşıyan mesajlar içeriyordu. Her iki yargı kararında da; kesinleşmiş yargı kararına karşı siyasi iktidarın verdiği izinlerin, "Hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı" açıkça belirtilmişti.

Karara uymuyorlar Son mahkeme kararlarına, "Mahkeme kararlarıyla birlikte yaşamaya alışacağız" türünden bir mesajla uymayacaklarını açıkça ilan eden şirket yetkilileri, son iki hafta içinde üst üste yaptıkları "basını bilgilendirme" toplantıları ve maden gezilerine, önceki gün madende çalışan işçilerin ve ailelerinin de katıldığı bir eylemi eklediler. Bu eylem, köylülerin çığlıklarına yıllardır kulaklarını tıkayan, olayı çarpıtıp, magazinleştirerek kamuoyuna aktarmayı habercilik sayan gazetelerin, tercihlerini açık seçik madenden yana koyduklarını da gösterdi. Siyanürcü şirket, kirli yüzünü gizlemek için çalışmak, geçinmek zorunda olan işçileri kullandı. Madenin tüm basın açıklamaları ve eylemlerini organize eden şirketin sözcüsü Orhan Güçkan ve Genel Müdür Sabri Karahan'ın eyleme katılmamaları ise dikkati çekti.

Evrensel'i Takip Et