15 Ocak 2002 22:00

Ada'da yüz yüze görüşme dönemi

Geçtiğimiz ay bir araya gelip yüzyüze görüşmeleri başlatan Denktaş ve Klerides, kalıcı anlaşmanın sağlanmasını amaçlayan doğrudan görüşme sürecine bugün başlıyor. Görüşmelerin sonuca ulaşılıncaya kadar sürdürülmesi hedefleniyor.

Paylaş
Ada'da yüz yüze görüşme dönemi KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, Kıbrıs'ta kalıcı bir anlaşmanın sağlanmasını amaçlayan doğrudan görüşmelere yarın başlıyor.Bugün saat 10.00'da başlayacak görüşmelerin bir sonuca ulaşılıncaya kadar devam ettirilmesi hedefleniyor. Türk ve Rum tarafından dörder kişinin yer alacağı görüşmelere, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto da gözlemci olarak katılacak. De Soto, hukukçulardan oluşan bir ekiple adada bulunuyor. Doğrudan görüşmelere Cumhurbaşkanı Denktaş başkanlığındaki KKTC heyeti, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergun Olgun ve Dışişleri ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Reşat Çağlar ile bir yazıcıdan oluşacak. Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides başkanlığındaki Rum heyetinde ise Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides, Başsavcı Alekos Markides, Klerides'in Müsteşarı Pandelis Kuros ve Rum Yönetimi Sözcüsü Mihalis Papapetru'nun olacağı öğrenildi.

Süreç 4 Aralık'ta başladıCumhurbaşkanı Denktaş'ın girişimleriyle başlayan ve mektup teatisiyle devam eden yeni süreçte, Denktaş ve Klerides, 4 yıl aradan sonra, 4 Aralık 2001 tarihinde yaptıkları görüşmede, doğrudan görüşmelere başlama kararı almışlardı. Görüşmelerin önşartsız gerçekleşmesi ve bütün konuların müzakere masasında olması hususlarında görüş birliğine varan iki lider, bütün konularda görüş birliğine varılıncaya kadar hiçbir konuda anlaşmaya varılmış olmayacağı konusunda da mutabık kalmışlardı. Denktaş ve Klerides, Kıbrıs konusunda bütünsel bir anlaşma sağlanıncaya kadar iyi niyet içerisinde müzakerelere devam etmeyi de kabul etmişlerdi. Görüşmeler ara bölgede BM kontrolündeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nda, özellikle bu süreç için hazırlanan binada yapılacak. Görüşmelere, gözlemci olarak katılacak BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, doğrudan görüşmelerin prosedürüyle ilgili olarak, önceki gün Denktaş ve Klerides ile ayrı ayrı görüşmüştü.

Kayıplar konusuBu arada Denktaş, kayıplar konusunda Kıbrıs Rum Yönetimi ile belge teatisinin henüz yapılmadığını, ancak Türk tarafının belgesinin hazır olduğunu söyledi. Çin'in Lefkoşa'nın Rum kesimindeki Büyükelçisi Song Aeguo'yu kabul eden Denktaş, görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kayıplar konusuyla ilgili bir soru üzerine, belge teatisinin Rumların karşılaştığı bazı zorluklardan dolayı önceki gün yapılamadığını belirtti.Denktaş, doğrudan görüşmelere gözlemci olarak katılmak amacıyla Kıbrıs'a gelen Alvaro De Soto ile görüşmeyeceğini belirterek, "De Soto ile görüşmenin lüzumu yok. De Soto, sanki eski toplumlararası görüşmeler başlamış haberini yaymak için gidip gelmek istiyor aramızda. Ben Klerides ile görüşeceğim" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Urla'da Cumalı'yla buluşmak

SONRAKİ HABER

Havadayken irtifa kaybettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...