14 Ocak 2002 22:00

Kürtçe talebine yanıt:

Kürtçe talebine yanıt: İşkence ve tutuklama Kürtçe eğitim talebi için verdikleri dilekçeler gerekçe gösterilerek gözaltına alınan ve yaklaşık bir haftadan bu yana sorguları süren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinden 13'ü tutuklandı. Çıkarıldıkları mahkemede tutuklanan öğrenciler, gözaltında işkence gördükleri söylediler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğrenim gören 526 öğrenci 9 Ocak günü Kürtçe'nin seçmeli dersler arasına konulması talebiyle rektörlüğe yaptıkları başvuru sonucu gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların bir kısmı ilk gün bırakılırken, kalanlar Van Alay Komutanlığı'nda sorgulanmış ve gruplar halinde DGM savcılığına çıkarılmışlardı. Savcılığa çıkarılan yüzü aşkın öğrenciden, 32 öğrenci tutuklama talebiyle önceki akşam nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Gece saat üçe kadar ifadeleri alınan öğrencilerden 13'ü "PKK'ye yardım-yataklık ettikleri" iddiasıyla tutuklanarak Van Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Tutuklanan öğrencilerin isimleri şöyle: "Mehmet Ali Ertaş, Abdurrahim Aslan, Muhammed Gayrıanal, Yusuf Demir, Yunus Demir, Figen Yardımcıel, Tekin Çakmak, Gülşen Varışlı, Sevda İldan, Mehmet Siraç Alp, Birkan Doğan, Mehmet Can Diri, Cihan Ballıkaya."

Öğrencilere işkence Tutuklanan öğrencilere gözaltında 4 gün boyunca yemek verilmediği, sürekli ayakta bekletildiği, kaba dayak ve hakaretlere maruz bırakıldıkları ile betonun üzerinde yatırılmaları nedeniyle sağlık durumlarının kötü olduğu bildirildi. Tutuklanan öğrencilerden Gülşen Varışlı'nın ayaklarının tutmadığı, yürüyemediği ve birkaç kez baygınlık geçirdiği, Tekin Çakmak'ın kafasında darp izi olduğu ile Cihan Ballıkaya'nın kulağının net duyamadığı öğrenildi. İHD Van şube sekreteri Kadir Çiftçi yaptığı açıklamada dilekçe hakkının yasal olduğunu hatırlatarak dilekçede suç unsuru bulunsa dahi bunun gözaltı gerekçesi olamayacağını belirtti. Avukatlar, öğrencilerin bırakılması için bir üst mahkemeye itiraz başvurusunda bulundular.

Kars'ta tutuklama Bu arada Kars'ın Kağızman ilçesinde de Kağızman Meslek Yüksek Okulu'nda 3 öğrenci, tutuklanarak cezaevine konuldu. Anadilde eğitim kampanyası için öğrencileri örgütledikleri gerekçesiyle polis tarafından 10 Ocak günü evlerine yapılan baskın sonucu gözaltına alınan Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan 8 öğrenci savcılığa çıkarıldı. Savcılığa ifade veren öğrencilerden, 5'i serbest bırakılırken, 3 öğrenci ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 3 öğrenci, "yardım-yataklık" suçlamasıyla tutuklandı.

Erzurum'da saldırı Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde de bir hafta önce "Anadilde eğitim" kampanyası çerçevesinde 200 imza toplayarak, rektörlüğe iletmek isteyen öğrencilerin, ülkücüler tarafından baskı gördükleri öğrenildi. Kampanyaya imza atan öğrencilerin bir haftadır takip edildiği ve 4 öğrenciye de saldırıldığı ve bu öğrencilerin ağır yaralandığı belirtildi. Üniversitede de ülkücü öğrencilerin provokasyon yarattığını söyleyen öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında, üniversite içinde maruz kaldıkları gerici saldırıları kınadılar.

MKÜ'de baskılar artıyor Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencileri üzerinde kurulan baskılar artıyor. Kürçenin seçmeli ders olarak verilmesi amacıyla rektörlüklerine dilekçe veren öğrencilerin tutuklanarak cezaevine konulması yaşanan baskıları arttırdı. 325 dilekçe veren öğrenciler, dilekçelerin ardından rektörlüğün açtığı soruşturmayla karşılaştılar. 8 Ocak günü öğrencilerin evlerini basan polisler 16 öğrenciyi gözaltına aldılar. Gözaltına alınan öğrencilerden 8'i çıkartıldıkları mahkemede tutuklanarak Antakya E Tipi Cezaevine konuldu. Bunun ardından 10 Ocak günü yaşanan baskıları ve tutuklamaları protesto etmek amacıyla yapılmak istenen basın açıklaması polisler tarafından engellendi. Dilekçe verdikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan öğrencilerin isimleri kapılara asılarak teşhir ediliyor.

Evrensel'i Takip Et