14 Ocak 2002 22:00

İlk ödevini yaptı ve gitti

Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı George W. Bush'un resmi davetlisi olarak dün Washington'a gitti. "Ödevini yapmış bir öğrencinin rahatlığıyla" ABD'ye uçan Ecevit'in amacı Bush'un takdirini kazanmak.

Paylaş
İlk ödevini yaptı ve gittiBaşbakan Ecevit'in 5 gün sürecek ABD ziyareti başladı. ABD'ye Meclis'i gece gündüz çalıştırıp 9 talan yasasını çıkarttırmanın rahatlığıyla ABD'ye giden Ecevit'e 4 bakan, 7 milletvekili, çok sayıda patron ve "sahibinin sesi" gazeteci eşlik ediyor. Ecevit ve beraberindekileri taşıyan özel uçak, sol motorunda meydana gelen arıza nedeniyle planlanandan yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra saat 12.20'de Esenboğa Havaalanı'ndan ayrıldı. Ecevit, ABD'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, ziyareti sırasında ABD ile Türkiye arasındaki çok boyutlu ilişkilerin her yönüyle ayrıntılı biçimde ele alınacağını söyledi. Gezinin ABD'nin 11 Eylül sonrası politikalarına uygun olarak Türkiye için yeni "görevlerin" belirleneceği bir ziyaret olacağı değerlendirmelerini Ecevit şu sözleriyle doğruladı: "Dost ve müttefikimiz ABD ile stratejik ortaklık ilişkimiz, uluslararası alandaki gelişmelerin aldığı yön çerçevesinde daha da önem kazanmıştır. ABD ile ülkemiz arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin daha da derinleşmesi ortak amacımızdır. Olumlu olarak gelişen siyasal ilişkilerimizin yanı sıra ticari ve ekonomik ilişkilerimizi de geliştirmek gerektiğini düşünüyoruz."

Talana ilanlı çağrıEndüstri Bölgeleri Yasası'nı ABD ziyareti öncesinde çıkarttıran Ecevit, tekellere iştah kabartan imtiyazlar tanıyan bu yasa ile Türkiye'yi talana açarken, ABD'de yayımlanan ABD borsa çevrelerinin geazetesi Wall Street Journal ile İngiliz Financial Times gazetelerine dün bu doğrultuda ilenlar verilmeye başlandı. Ecevit hükümeti tarafından verilen bu ilanlar bugün de her iki gazetede yer alacak. Endüstri Bölgeleri Yasası, Türkiye'de kurulacak endüstri bölgelerinde 'yatırım' yapacak tekellere vergi istisnası, asgari ücretle işçi çalıştırma, işçisinden kestiği vergi ve primleri de iki yıl kullanma hakkı tanıyor. Ecevit, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle kapanan veya üretimini kısan işletmeler hakkında bütün dünyaya bilgi iletildiğini belirterek, tam da "batan geminin malları bunlar" mantığıyla hareket ettiklerini ortaya koydu.

Irak konusunda pürüz yokZiyareti öncesinde Ankara'ya gelen ABD Senatosu heyeti ile Irak konusunu değerlendiren Ecevit, ABD'nin bu ülkeye yönelik bir saldırısına "aktif olarak katılma" kararı aldı. Bağımsız Kürt devleti yerine özerk bir Kürt bölgesi kurulması, Türkmenler aracılığıyla bölgede Ankara'nın nispeten etkinliğini sürdürebilmesi, Güney Irak'ta da Şiilere özerklik verilerek Irak'ın bütünlüğünün korunması şeklindeki ABD formülüne evet diyen Ecevit, Irak'a ABD saldırısı durumunda Kuzey'den Irak'a girerek aktif tutum alacağını senatörler aracılığıyla Washington'a iletti. ABD ayrıca, Irak ile diplomatik ilişkileri olan Türkiye'den, bu ülkeye BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyması yönünde telkinde bulunmaya devam etmesini istiyor. Ankara da Irak'a sık sık BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını ve silah gözlemcilerini yeniden ülkesine kabul etmesini "tavsiye" ediyor.İki ülke arasında, Irak'a ilişkin "teknik konu" olarak adlandırılan görüş ayrılığının ise Türkiye'nin Irak'a ikinci sınır kapısı olduğu ifade ediliyor. Türk diplomatik kaynakları, ABD'nin bu konuya güçlü ifadelerle karşı çıktığını ve Türkiye'nin de bu görüşü dikkatle not ettiğini söylediler.

Silah satışıEcvit'in ziyareti sırasında, "terörizme karşı işbirliği", Afganistan, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Kıbrıs, Bakü-Ceyhan boru hattı, ekonomik ilişkiler, askeri krediler ile ikili ve bölgesel konuların ele alınması bekleniyor. Ecevit, temasları çerçevesinde, tekstil kotalarının yükseltilmesi, ticari ilişkilerin ABD'nin Ürdün ve İsrail ile olan ticari ilişkileri seviyesine çıkarılması, askeri kredilerin borç faizlerinin silinmesi veya düşürülmesi, Türkiye'ye yapılan silah satışlarında Kongre'den zorluk çıkarılmaması, Türkiye'den ABD'ye yapılan ihracat ile ABD firmalarının Türkiye'ye yönelik yatırımlarının artırılmasını isteyecek.

Formalite değerlendirmesi'Sahibinin sesi' medyanın Türkiye için bir "umut" olarak yere göğe sığdıramadığı ABD gezisinin aslında bir formalitenin yerine getirilmesinden ibaret olduğu da ortada. Ecevit'in aylar öncesinden hazırlanmaya başladığı bu ziyaretten önce, Türkiye'de ABD tekellerinin at oynatmasını sağlayacak yasalar zaten çıkartıldı. Irak, Kıbrıs, Afganistan gibi konularda da olağan diplomatik kanallar ve "senatörlerin gezisi" vesilesiyle zaten ABD'nin Türkiye'den istediği her şeyi elde ettiği de bilinen bir gerçek. Bu nedenle bu gezide "önceden hazırlanan" metinlere birkaç imzanın atılmasının dışında işbirlikçi "işadamlarının" yeni iş bağlantıları sağlaması bekleniyor. Bunun ötesinde de ABD'nin yeni yasa dayatmalarında bulunması gündeme gelebilecek.

Arızalı kalkışBaşbakan Ecevit'in gürültülü ABD gezisi arızalı başladı. Ecevit'in açıklamalarının ardından uçağa binmesi sonrası sol motorda arıza tespit edildi. Teknisyenlerin incelemeleri sonucu arızaya sol motordaki yağ basıncının düşmesinin neden olduğu belirlendi.Ecevit'i Esenboğa Havaalanı'ndan Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli uğurladı. Ecevit'e ABD ziyareti sırasında eşi Rahşan Ecevit, Devlet bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ile 7 milletvekili, bürokratlar, patronlar ve gazetecilerin yer aldığı 212 kişiden oluşan heyet eşlik ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Vatandaşlık eziyeti

SONRAKİ HABER

Kürtçe talebine yanıt:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...