09 Ocak 2002 22:00

Gazeteciler İstanbul'da yürüyecek

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Basın meslek örgütleri, İstanbul'da "Gazetecilerin haklarına Sahip Çıkma Yürüyüşü" gerçekleştirilecek.

Paylaş
Gazeteciler İstanbul'da yürüyecek10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde, basın meslek örgütlerince "Gazetecilerin haklarına Sahip Çıkma Yürüyüşü" gerçekleştirilecek. Gazetecilerin çalışma koşullarını düzenleyen "212 Sayılı Yasa"nın yürürlüğe girişinin 40. yıldönümü dolayısıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası temsilcileri ile gazeteciler, bugün İstanbul Valiliği'ne yürüyecekler. Cağaloğlu'ndaki TGS Genel Merkezi önünde saat 12.00'de bir araya gelecek olan örgüt temsilcileri ve gazeteciler, 40 yıl önce aynı tarihte gerçekleştirilen "Bab-ı Ali yürüyüşü"nü tekrarlayacaklar. Yürüyüşün ardından saat 14.00'te, TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda 40 yıl önce basın çalışanlarının verdiği mücadelenin tanığı olan gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilecek toplantıda da, 212 Sayılı Yasa'nın gazetecilere sağladığı haklar ile basın çalışanlarının sorunları ele alınacak.

Milletvekilleri ile görüştülerDün de 9 meslek örgütünün temsilcileri TBMM'de gazeteci kökenli milletvekilleriyle görüşerek sorunlarını aktardı. Parlamento Muhabirleri Derneği'ndeki görüşmeye, meslek örgütü temsilcileri ile gazeteci kökenli 8 milletvekilinin yanı sıra basın çalışanları da katıldı. Meslek örgütü temsilcileri, 212 Sayılı Yasa ile tanınan hakların büyük ölçüde uygulanmadığını dile getirerek, gazetecilerin işgüvencesi, asgari kadroların sağlanması, taşeronlaşmanın önlenmesi ve sendikal örgütlenmeye ilişkin yasal düzenlemeler konusunda destek verilmesini istediler. MHP Ankara Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, asgari kadrolara ilişkin yasa değişikliği önerisinin Meclis Gündemi'nde bulunduğunu belirterek, bunun bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi. Yahnici, basın sektöründeki sendikasızlaştırma çabalarının sendikayı fiilen yok ettiğini kaydetti. DSP İzmir Milletvekili, TBMM İdare Amiri Hakan Tartan ise basında iş güvencesi ve zorunlu kadrolar konusunda var olan haklara dokunmadan düzenleme yapılmasına ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.

Araştırma önergesi MHP İstanbul Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş, basının içinde bulunduğu sorunların saptanması ve çözümü konusunda bugün Meclis Araştırması Önergesi vereceğini söyledi. DSP İstanbul Milletvekili Erol Al da basın çalışanlarına ilişkin mevcut yasalarda boşluk bulunmadığını, sorunun yasaların uygulanmamasından kaynaklandığını söyledi. DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan ise basındaki temel sorunun tekelleşme olduğunu ve bu konuda düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu belirtirken, DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker basındaki etiğin tek güvencesinin bağımsız yazıişleri olduğunu kaydetti. Temsilciler daha sonra da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştüler.

10 bin basın emekçisi işsizTürkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Aslan, Çalışan Gazetciler Günü'nün işsizlik, örgütsüzlük ve güvensizlik ortamında büyük bir kaygı içinde "kutlandığını" söyledi. Son bir yılda ekonomik kriz gerekçe gösterilerek 10 bin medya mensubunun işsiz bırakıldığına dikkat çeken Aslan, sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme çabalarına ivme kazandırıldığını, taşeron şirketler aracılığı ile gazetelerin örgütlenme özgürlüğünün budandığını ifade etti. Örgütsüz, işsiz ve yarına güvensiz gazetecilerin özgürlüklerin güvencesi olamayacağını belirten Aslan, "İş güvencesi, düşünce, ifade hak ve özgürlüğü istemek asgari bir demokratik talep olarak görülmelidir. TBMM'yi, hükümeti ve demokratki kitle örgütlerini bir bakıma kendi varlık sebeleri de olan basın mensuplarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyorum" dedi. Mesaj yayımlayan Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ise, basının, bugünkü sorunlarını, çalışanı, meslek örgütü, işvereniyle birlikte oluşturacağı ortak irade ve dayanışma içinde aşabileceğine inandığını belirterek, hükümetin, bu süreçte gereken katkıyı sağlamaya devam edeceğini savundu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Adana'da HADEP'liler DGM'ye çıkarıldı"Bölücü örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla gözaltına alınan HADEP Adana İl Başkanı Fatih Şanlı'nın da aralarında bulunduğu partililer, dün Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM)'nde ifade verdi. Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlediği operasyon kapsamında gözaltına alınan HADEP İl Başkanı Fatih Şanlı yöneticiler Reşit Güldekin, Şemsettin Aydın, Hüsnü Adıbelli, Hasan Cinbaş, Şehmuz Cengiz, Ömer Çınar, Mehmet Aksun, Ahmet Yıldız, Hasan Beliren, Muzaffer Dalkılıç, Fatih Demir ve Hamit Çelik, Gençlik Kolları Başkanı Leyla Deniz ve Kadın Kolları Sekreteri Fadile Bayram ile Mahmut Erdem, haklarında düzenlenen evrakla dün sabah saatlerinde Adana DGM'ye getirildiler. Aynı saatlerde HADEP üyeleri de DGM'nin önüne geldi. Yaklaşık 500 HADEP'li sonucu beklerken, polisin yoğun önlem aldığı görüldü. Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, PKK'ye yönelik operasyonlar sırasında "bölücü örgüte yardım ve yataklık etmek, bölücü örgütün almış olduğu kararları parti bünyesinde organize ederek, geniş halk kitlelerine harekete geçirmek için faaliyette bulundukları" iddiasıyla gözaltına alınan parti il yöneticilerinin ifadeleri, DGM Savcısı Hacı Mehmet Güdül tarafından alındı.

Anadilde eğitim istemişlerdiGeçtiğimiz günlerde anadilde eğitim talebiyle 100 kadın Seyhan Kaymakamlığı'na dilekçe vermişti. Daha sonra dilekçelerden adresleri tespit edilerek 40 kadın gözaltına alındı ve HADEP yöneticileri 7 Ocak günü ifade vermek üzere emniyete çağırıldı. Ertesi güne emniyete geleceklerini söylemelerine rağmen aynı gün 8 HADEP yöneticisi, evleri basılarak gözaltına alındı. Diğer 8 yönetici ise, 8 Ocak günü ifade vermek üzere emniyete gittiğinde alıkonuldu.
ÖNCEKİ HABER

Üç kapıyı tutuklular kabul ediyor

SONRAKİ HABER

Yaşamımızdan bir parça

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa