09 Ocak 2002 22:00

Rusya ABD'ye tepkili

ABD'nin Usame Bin Ladin'i ele geçirmek bahanesiyle girdiği Afganistan'da ve komşu ülkelerde kalıcı olma hesapları, Rusya'nın tepkisine yol açıyor.

Paylaş
Rusya ABD'ye tepkiliABD'nin Orta Asya'da kalıcı askeri varlık bulundurmaya hazırlanması, Rusya'nın tepkisini topladı. Washington ve müttefiklerinin, Kırgızistan'da hava üssü inşa ettiklerini doğrulayan New York Times gazetesi, bu üste 3 bin asker ve birçok uçak bulunacağını yazdı. ABD'nin, Kırgızistan başta olmak üzere bölge ülkelerine yerleşmeye başlaması, Rusya'nın tepkisini çekti. Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Gennadi Selezniyov, ABD'nin Orta Asya'da uzun süre asker bulundurmasına kesinlikle karşı olduklarını bildirdi.Selezniyov, Amerikalı üst düzey bir görevlinin, "Biz Sovyetler'in yaptığı hatayı tekrarlamayacağız; Afganistan'ı terk etmeyeceğiz" demesini "şaşkınlıkla karşıladığını" söylerken, Bağımsız Devletler Topluluğu Ortak Güvenlik Anlaşması'na taraf ülkelerde yabancı asker konuşlandırılması konusunda, üyeler arasında tam mutabakat sağlanması gerekliliğine işaret etti. Selezniyov ayrıca, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'da oluşturulacak askeri üslere seyirci kalmayacaklarını kaydetti.

Özbekistan ve PakistanNew York Times gazetesi, Kırgızistan dışındaki ülkelerdeki Amerikan faaliyetlerine dair ayrıntıları da verdi. Özbekistan ve Pakistan'da Amerikan birliklerinin konuşlandırıldığı üslerdeki istihkam birliklerinin pistleri, iletişim ağlarını, aydınlatma sistemlerini, depo ve lojmanları iyileştirme çalışmalarını sürdürdüklerini belirten gazete, bütün bunların uzun vadeli hedefler çerçevesinde yapıldığını kaydetti.Afganistan'daki Kandahar havaalanına 101. hava indirme tugayından birliklerin deniz komandolarının yerini almak için konuşlandırılmasının da Amerikalıların burada kalıcı varlık bulundurma niyetlerini gösterdiğine işaret eden Amerikan gazetesi, Rusya ve Çin'in Orta Asya'da Amerikan varlığının kalıcı olmasına sıcak bakmadığını hatırlattı.

İvanov bölgedeRusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, gelişmeleri Rusya lehine etkilemek için bölgede temaslarda bulunuyor. İvanov, dün Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta, Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı ile görüştü. Türkmenbaşı, görüşme sırasında Rusya ile Türkmenistan arasında hiçbir problem yaşanmadığını, Rusya'ya ve Rus halkına güveninin sonsuz olduğunu belirtti. Rusya ile ekonomik, siyasi ve kültürel işbirliğini geliştirmek istediklerini dile getiren Türkmenbaşı, genel olarak Rusya ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerden "kıvanç duyduğunu" söyledi. Hazar Denizi kaynakları konusunda tam bir sonuca varılmasının gerektiğini belirten Türkmenbaşı, sorunlu bölgelerde araştırma yapılmamasının yanı sıra doğalgaz ya da petrol gibi kaynakların da çıkarılmaması gerektiğini söyledi.Uluslararası bir çözüme kavuştuğu zaman araştırmaların rahatlıkla yapılabileceğini kaydeden Türkmenbaşı, uluslararası kuruluşların vereceği her türlü karara da uyacaklarını bildirdi.Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov da basına yaptığı açıklamada, Hazar Denizi konusu, ekonomik ve iki ülke arasındaki bölgesel konuları görüşmek üzere Aşkabat'a geldiğini belirtti.İvanov ve Dışişleri Bakanı Raşit Merdov görüşmesinde de Türkmenbaşı'nın 21 öRusya'ya yapacağı ziyaretin ele alındığı belirtildi.İvanov, daha sonra Özbekistan'a geçti.
ÖNCEKİ HABER

Fotoğraf karın doyurmaz

SONRAKİ HABER

Afganistan'da çevre felaketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...