08 Ocak 2002 22:00

Meclis, Sezer için düğmeye bastı

Partilerarası Uzlaşma Komisyonu, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini kısıtlayan 2. Anayasa değişikliği paketinin geçişini kolaylaştırmak için öncelikle 175. maddeyi gündemine aldı.

Paylaş
Meclis, Sezer için düğmeye bastıHükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in elini kolunu bağlamak için düğmeye bastı. Dün toplanan TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu, çoğu maddesi Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini kısıtlayan 2. Anayasa değişikliği paketinin geçişini kolaylaştırmak için öncelikle 175. maddeyi gündemine aldı. İktidar partilerinin bu maddeyi değiştirerek Sezer'in referandum yetkisini sınırlamak ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliklerini halkoylamasına götürmesinin önüne geçmek istediği belirtiliyor.Meclis Başkan Vekili ve TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu Başkanı Yüksel Yalova, toplantı döncesinde yaptığı açıklamada, "Bugün sadece Anayasa'nın 175. maddesini görüşeceğiz. Arkadaşlarımızdan başka öneri gelirse onu da ele alacağız. Çerçeve bu..." dedi.Yalova, komisyon toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 175. maddesinin 3. fıkrasının değiştirilmesi konusunda daha önce altkomisyonda prensip olarak bir uzlaşma bulunduğunu kaydetti. Toplantıda, daha önceki uzlaşma çerçevesinde getirilen önerileri de ele aldıklarını anlatan Yalova, "175. maddenin değiştirilmesi konusunda genel olarak bir mutabakata varıldı" dedi. Yalova, bir gazetecinin yeni düzenlemeden önce Cumhurbaşkanı Sezer'in görüşünün alınıp alınmayacağını sorması üzerine de "Çalışmalarımızda konuyu kişiselleştirme gibi bir hataya bugüne kadar nasıl düşmediysek bugün de düşmeyeceğiz" yanıtını verdi.

Yetkisi budanıyor Alınan bilgiye göre, görüşmelerde Anayasa'nın 175. maddesinde yapılacak değişiklik, genel olarak Anayasa değişikliklerinin üçte iki (367) ve daha üzerinde bir çoğunlukla kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmemesi kuralını öngörüyor. Bu çerçevede, Anayasa değişikliğine ilişkin yasalar Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye geri gönderilebilecek. Ancak, geri gönderilen bu yasa üye tamsayısının üçte iki ve daha fazla çoğunlukla kabul edilirse Cumhurbaşkanı bunu halkoyuna sunamayacak.Uzlaşma Komisyonu'nun toplantısında bazı üyeler, yeni düzenleme yapılırken Cumhurbaşkanı'na, diğer kanunlarda olduğu gibi bir kez Meclis'e iade ettikten sonra aynen kabul edilen Anayasa değişikliklerini de onaylama kuralının getirilmesi yolunda görüş belirttiler.Halen yürürlükte olan 175. madde, Cumhurbaşkanı'na, Anayasa değişikliklerini bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderme yetkisinin yanı sıra halkoyuna sunma yetkisi de veriyor. Buna göre Cumhurbaşkanı, TBMM üye tamsayısının beşte üçü (330) ile üçte ikisi (367) arasında bir oy ile kabul edilen Anayasa değişikliğini Meclis'e iade etmediği takdirde doğrudan halkoyuna sunuyor. Ayrıca, üçte iki ve daha fazla çoğunlukla kabul edilse bile Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliklerini halkoyuna sunma yetkisi bulunuyor.

Maddeler Sezer'e karşıYeni Anayasa değişikliği paketinde yer alan, 175. maddesi dışındaki, "yasama ve yürütmeye ilişkin" yeni düzenlemeler de Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin budanmasını içeriyor. Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nun ele alacağı değişiklik taslaklarında Cumhurbaşkanı'nın YÖK ve üniversite rektörlüklerine, Askeri İdare Mahkemesi'ne, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na atama yapma yetkisinin kaldırılması öngörülüyor. Sezer görevi süresince, özellikle YÖK'e "YÖK karşıtı" kişileri, üniversite rektörlüklerine ise en çok oyu alan adayları atayarak kamuoyunun dikkatini çekmişti.Değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı'nın bazı ayrıcalıklarına da son vermeyi amaçlıyor. Yüce Divan'a gönderilen Cumhurbaşkanı'nın otomatikman görevden alınması ve Cumhurbaşkanı'nın aldığı kararların yargıya açılması bu doğrultudaki değişiklik önerileri. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıla indirilerek, iki kez seçilme hakkının verilmesi de komisyonun gündeminde.
ÖNCEKİ HABER

Kar günlerinin sıcak resimleri

SONRAKİ HABER

Mahpus emeğiyle cezaevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...