05 Ocak 2002 22:00

Philip Morris'e esir edildik!

Hükümetin, Tütün Yasası'nı bütün tepkilere rağmen değiştirmeden Cumhurbaşkanı'na göndermesine üreticiler isyan etti.

Paylaş
Philip Morris'e esir edildik!Tütün Yasası bütün tepkilere rağmen Meclis'ten geçirilmesine tütün üreticileri isyan ediyor. İzmir-Buca'ya bağlı Demirciköy, Yeşilköy, Kırıklar ve Karaağaç'ta geçimlerini tütünden sağlayan köy halkı, Tütün Yasası'yla kendilerinin Philip Morris'e esir düşürüldüklerini söylediler. Devlet tarafından verilen kredilerin 2002 yılı başından itibaren tüccar tarafından verileceğine dikkat çeken köylüler, üretimlerinin düştüğünü kaydederek, bundan böyle tüccarın eline bakar duruma geleceklerini söylediler. Üç yıl öncesine kadar 75 kg'lık 6 bin 500 balya tütün üretilirken, devletin koyduğu kota uygulamaları nedeniyle üretim 1500 balyaya düştü. Bu yıl da sözleşmeli üretim uygulaması nedeniyle tüccarlar kendi aralarında köyleri paylaştılar. Tütün ekimi ve üretimi tüccarın sözleşmesi dışında yapılamayacak. Sözleşmenin dışındaki herhangi bir tüccara tütün satılamayacak. Karaağaç'ta tütüncülük yapan Rıfat Yavaş (72), "Devlet bizi tüccara ve Morris'e esir düşürdü. Tütün üreticisi bundan böyle devletten kredi alamayacak. Tüccarın eline bakacak. Dip tütünler toplanmayacak, kalıplar uç tütünlerden oluşacak. Bu sistem soframızdaki aşa, lokmamıza göz dikmiştir" diyerek tepkisini dile getirdi. Philip Morris'in kurulduğu günlerde 100 milyon şark tütünü alıp işleyeceğinin duyurulduğuna dikkat çeken Eski Karaağaç Muhtarı Eşref Tavas (62) verilen sözlerin yerine getirilmediğini, devletin sermaye ile birlikte üretici köylüyü silindir gibi ezdiğini söyledi. Tavas sözlerini şöyle sürdürdü; "IMF ve Philip Morris'in bir dediğini iki etmeyen hükümet, köylüsüne tamamen sırtını çevirdi. 2002'de tüccarın başlatacağı uygulamayla üretimimiz 500-600 balyaya düşecektir. Bu bizlerin esir düşmesinin belgesi olacaktır. Bizler devletimize köle olmak istiyoruz. Morris'le tüccar el ele verip bugüne kadar çıkmayan köylünün neredeyse canını alacaklar" Yabancı sermayenin elinde oyuncak durumuna getirilmiş yöneticiler istemediklerini dile getiren Tavas, "Ülkemizin kalkınması için köylü her zaman olduğu gibi, bugün de fedakârlık yapacaktır. Yeter ki bizlerin çektiği sıkıntıları birileri görsün" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Maddi imkânsızlık başarıyı engelliyor2001 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının değerlendirmesine göre İzmir'in en başarılı lisesi olan Bergama Zeytindağ Lisesi Müdür Vekili, öğrencilerinin önemli bir kısmının maddi imkânsızlıklar nedeniyle başarılı olmaktan korktuğunu dile getirdi. Öğrencilerinin büyük bir bölümünün velisinin pamuk ve zeytin toplayıcısı olduğunu ve maddi yetersizlik nedeniyle öğrencilerin de okuldan arta kalan zamanlarında bu işi yaptıklarını belirten Zeytindağ Lisesi Müdür Vekili Murat Karaca, "Üniversitede okumanın maliyeti onların daha başarılı olmasına engel" dedi. Öğrencilerinin isteksizliğini motivasyonla aşmaya çalıştıklarını kaydeden Karaca, ortalama 10'ar kişilik sınıflarda öğrencilerine özel okul ve dershane gibi eğitim verdiklerini anlattı. Okulun toplam mevcudunun 70 öğrenci olduğunu ve 10 öğretmenin görev yaptığını kaydeden Karaca, bu yıl son sınıfta 8 öğrencinin okuduğunu ve bunların mezun olacağını söyledi. Karaca, şöyle konuştu: "Başarıdan büyük gurur duyuyoruz. İnançla çalıştık, öğrencilerimizi motive ettik, gazete ve dergilerden aldığımız sorularla sürekli testler uyguladık. Başarı daha yüksek olabilirdi. Ancak çocukların maddi durumları elverişli olmadığı için çalışmaya çok istekli değillerdi." Karaca, okullarının geçen yıllarda öğrenci sayısının azlığı nedeniyle kapatılmasının da gündeme geldiğini hatırlatarak, o dönemde 15 olan öğrenci sayısının 70'e çıkarıldığını söyledi. Karaca, okulun önceki yıl 4 mezun verdiğini, bunların ikisinin üniversiteye girdiğini, geçen yıl ise 21 mezunlarından 5'inin üniversite sınavını kazandığını belirterek, bu yıl verecekleri 8 mezunun da üniversiteyi kazanacağına inandığını kaydetti. Karaca, "Öğrencilerimizin başarı potansiyeli çok yüksek. Ancak imkânsızlıklar buna gölge düşürüyor" diye konuştu.

Başarılı devlet liseleri ÖSS sonuçlarının değerlendirmesinde, Ankara ve İstanbul'daki başarılı devlet liselerine de değinildi. Buna göre, İstanbul'da Kabataş, Ankara'da ise Beypazarı Lisesi başarılı devlet liseleri arasında ilk sırayı aldı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin yayımladığı 2001 Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarına ilişkin istatistikte, 81 ildeki devlet liselerinin (Anadolu, fen, çok programlı ve yabancı dil ağırlıklı liseler ile meslek liseleri hariç) üniversitelerin lisans programlarına yerleştirdikleri öğrenci sayılarına yer verildi.
ÖNCEKİ HABER

Kriz veremi de hortlattı

SONRAKİ HABER

Döne döne Hamlet, Macbeth

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...