3 Ocak 2002 22:00

YÖK yasası görüşüldü

YÖK yasası komisyonda görüşüldü Kamu üniversitelerinin özelleştirilmesini ve üniversitelerde öğrencilerin katkı payının yükseltilmesini öngören yasa tasarısı, öğrenci, öğretim ve velilerin tepkilerine rağmen komisyonlarda görüşülüyor. YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda altkomisyona havale edildi. Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu, komisyonda yaptığı konuşmada, ekonomik sıkıntı yaşayan ülkelerde yükseköğretimin, araştırma geliştirme ve bilimin geniş evreninde dar bir alana sıkışıp kaldığını söyledi. Bostancıoğlu, "Bunun için üniversiteler, artan yükseköğretim talebi ve eğitim harcamaları karşısında sadece kamu kaynaklarına bağımlı kalmamalı ve kendisini daha üretken bir modelde yeniden yapılandırarak kendi kaynaklarını yaratabilmelidir" diye konuştu.

Milletvekilleri kaygılı! DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, tasarının yasalaşmasıyla dar gelirli öğrencilerin çok zor duruma düşebilecekleri endişesini dile getirdi. Ara sınıflarda katkı payını ödeyemeyen öğrencinin kaydının silinmesinin Anayasa'ya aykırı olacağını ifade eden Erçelebi, "Ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 10 bin doların üzerinde olsa bu tasarı geçsin diyebilirdik. Ancak bu rakam 2500 dolar düzeyinde iken bankalarda yaptığımız yanlış ve hatalı davranışı burada da yapacak gibi görünüyoruz" dedi. AKP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya da tasarının, devlet üniversitelerinde de paralı öğretim havası taşıdığını belirterek, tasarıyla devlet üniversitelerinin de özel üniversite haline dönüştürüldüğünü kaydetti. Uzunkaya, YÖK Başkanı Gürüz'e, "Despotik uygulamalarınız yüzünden insanlar bu ülkede öğrenim görmek yerine başka ülkelerde öğrenim görmeyi tercih ediyor. Önce kendinize bakın, uygulamalarınız öğrencileri bu ülkeden kaçmaya itti. (Yurtdışında öğrenim gören öğrenciler nedeniyle yılda 850 milyon dolar dışarı gidiyor) demek kolay; önce bu öğrenciler niye bu ülkeden kaçıyor, onu araştırın. YÖK, öğrencilerin beyninin içiyle değil şekille uğraşıyor" diye konuştu.

'IMF mi istedi' AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Kanuni Sultan Süleyman'ın, "Eğitimin ücretli, sağlığın parayla yapıldığı bir ülkede devlet yoktur" sözlerini hatırlatarak, devletin bir ticarethane olmadığını, bu nedenle de eğitim hizmetini tüm vatandaşlarına eşit şekilde sunmak zorunda olduğunu söyledi. AKP'liler, YÖK Araştırma Komisyonu raporunun TBMM'de ele alınmasını da eleştirdi. DYP Bitlis Milletvekili Yahya Çevik ise, maddi yetersizlik nedeniyle yemek yiyemeyen üniversite öğrencilerinin öngörülen parayı ödeyemeyeceklerini söyleyerek, tasarının IMF'nin isteği ile çıkarılıp çıkarılmadığını sordu. SP Gümüşhane Milletvekili Lütfü Doğan da çıkarılacak yasanın, çaresizlik içinde olan öğrencilerin eğitimden yoksun bırakma vebaline yol açmaması gerektiğini söyledi.

ANAP savundu! Şırnak Milletvekili Salih Yıldırım, tasarının, üniversitelerin kendi kaynaklarını yaratmalarının önünü açması bakımından önemli olduğunu söyledi. YÖK Yasası'nın tümden değiştirilmesi gereğine işaret eden Yıldırım, "Böyle bir tasarı getirilmediği takdirde TBMM'nin üzerine düşeni yapacağını" kaydetti.

Gürüz ısrarlı Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, yükseköğrenimin yarı kamusal bir hizmet olduğunu, bu nedenle öğrencilerin de harcamalara katkıda bulunması gerektiğini iddia etti. Devletin bugün örgün öğretimde öğrenci başına yaptığı yıllık harcamanın 1200 dolar olduğunu hatırlatan Gürüz, tasarıyla bunun 450 dolarının öğrenciden alınmasının öngörüldüğünü anlattı. Gürüz, "Bugün öğrenciden alınan rakam 100 dolar civarında. Devletin öğrenci başına yaptığı harcamanın 3 bin dolar seviyesine çıkması durumunda bile bu ücretin 600-700 doları geçmesi söz konusu değil" dedi. Gürüz, bu miktarı ödeyemeyecek öğrencilerin borçlanacaklarını, bu borçların da üniversite tarafından takip edileceğini söyledi. İhtiyaç sahibi öğrencilerin belirlenmesi için belli kriterler uygulanacağını da kaydeden Gürüz, "Fakiri zaten bakınca anlıyorsunuz" dedi. Tasarının hazırlanmasında herhangi bir "dış telkinin" söz konusu olmadığını kaydeden Gürüz, "Düzenlemenin tamamen teknik olduğuna sizi temin ederim" dedi.

Evrensel'i Takip Et