02 Ocak 2002 22:00

Ateşten koltuk Duhalde'de

Arjantin'in yeni devlet başkanı, 1999'daki Peronist başkan adayı Eduardo Duhalde oldu. Duhalde, IMF'nin adını bile ağzına almadan IMF politikalarını eleştirdi ve geçmişi yolsuzluklarla dolu olduğu halde "temiz siyaset" sözü verdi.

Ateşten koltuk Duhalde'deArjantin'de, son iki haftanın beşinci devlet başkanı göreve atandı. Kongre tarafından, 2003 yılında yapılacak olan seçimlere dek ülkeyi yönetmekle görevlendirilen Eduardo Duhalde, "ekonomik ve toplumsal kaosla baş edebilmek için bir ulusal birlik hükümeti kuracağını" açıkladı. Peronist bir senatör olan Duhalde, 1999 yılında devlet başkanlığına aday olmuş, ancak Fernando de la Rua karşısında yenilgiye uğramıştı. Halk nezdinde popülerliği olmayan Duhalde'nin devlet başkanlığının seçimlere kadar sürüp sürmeyeceğini sokaklar gösterecek.

İddialı vaatlerBaşkent Buenos Aires'ten senatör olan Duhalde, salı gecesi, Kongre'de beş saat süren tartışmanın ardından devlet başkanlığına getirildi. Yapılan oylamada 260 milletvekili Duhalde lehine, 21 milletvekili ise aleyhine oy kullanırken, 18 Kongre üyesi de seçime katılmadı.Yeni geçici devlet başkanı, ilk konuşmasında oldukça iddialıydı. Duhalde, "Bugünden itibaren, halkımızın büyük çoğunluğuna sefaletten başka bir şey getirmeyen ekonomik modeli bitirmek için çalışacağım" dedi. Yeni lider, bu ekonomik modelin "iki milyon vatandaşı yoksulluğa ittiğini, orta sınıfı yok ettiğini, sanayiyi çökerttiğini ve Arjantinlilerin emeğini yağmaladığını" vurgulayarak, "Ne dış, ne de iç kredimiz bulunuyor. Arjantin iflas etmiştir" diye konuştu.

Bu model kimin?Ancak Duhalde, bütün bu eleştirileri yönelttiği ekonomik modelin "kimin modeli" olduğuna dair hiçbir açıklama yapmadı ve IMF'yi açıkça eleştirmedi.IMF güdümlü ekonomik politikaları sona erdirme vaadi veren Duhalde, hemen arkasından, ülkenin sorunlarını çözmek için "patronlarla, sendikalarla ve hükümet dışı kuruluşlarla birlikte çalışacağını" söyledi. Eski devlet başkanı yardımcısı olan geçici lider, Aralık 2003'te yapılacak olan seçimlerde aday olmayacağı sözü de verdi.

Mevduatlar ne olacak?155 milyar doları bulan toplam kamu borcunun ödenmeyebileceğine dair işaretler veren Duhalde, bankalardaki mevduatlar sorununa da değinerek, bankada dolar mevduatı olanların, paralarını yine dolar olarak çekebileceğini söyledi. Ancak Peronist lider, "ayda en fazla 1000 dolar çekme" sınırlamasının kaldırılıp kaldırılmayacağına dair bir açıklama yapmadı.Protesto gösterilerinin en önemli nedenlerinden biri olan bu sınırlamanın kalkması halinde, özellikle orta sınıfların bankalara hücum edeceği ve pek çok bankanın iflas edeceği belirtiliyor.

Geçmişi kirli bir liderEduardo Duhalde'nin bir diğer vaadi ise, yolsuzluk yapan politikacıların tutuklanacağı oldu. Ancak devlet başkanının kendisi, Carlos Menem iktidarı boyunca pek çok yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Gözlemciler, Duhalde'nin Buenos Aires Valiliği döneminde, Peronistlerin başkent örgütünü "tam anlamıyla satın aldığını" belirtiyorlar. Bu dönemde yapılan borçlar nedeniyle, başkent yönetimi şu anda iflasın eşiğinde bulunuyor. Duhalde'nin 1999'daki başarısız seçim kampanyasının da, Meksikalı Juarez uyuşturucu kartelinden alınan 1 milyon dolar "bağış" ile yürütüldüğüne dair suçlamalar yapılmıştı.

Devalüasyon planıGözlemcilere göre, Duhalde'nin planı, halen ABD dolarına bağlı olan para birimi Pezo'yu devalüe etmek. Duhalde'nin danışmanlarından birinin, devalüasyonun ardından para birimini bir "para sepeti"ne çıpalamayı önerdiği belirtiliyor. Buna göre pezo; Brezilya reali, Japon Yeni, ABD Doları ve Euro'nun değerlerine bağlanacak. Yeni devlet başkanının, ekonomi bakanı olarak, Peronist kongre üyesi ve iktisatçı Jorge Remes Lenicov'u atayabileceği belirtiliyor. Devlet başkanının ekonomik politikasının ana hatları, cuma günü kesinleşecek.Diplomasi çevreleri, yeni liderin Kongre ve Senato desteğine sahip olduğunu ve hükümet kurmakta zorlanmayabileceğini, ama asıl sorunun sokaklardaki kitlelerin desteğini kazanmak olduğunu belirtiyorlar. Ancak alınan güvenlik önlemleri, Duhalde'nin niyetinin halk desteğini kazanmak değil, halkın tepkisini polis zoruyla bastırmak olduğunu gösteriyor. Kongre'deki oylama sırasında, "güvenlik" gerekçesiyle başkentte 45 bin polis görevlendirilirken, Başkanlık Sarayı etrafına da ordu birlikleri konuşlandırıldı.

Sallantılı koltuk19 Aralıkta patlak veren halk isyanı, Devlet Başkanı Fernando de la Rua ve hükümetini devirmişti. Ardından Kongre, Peronist bir lider olan Adolfo Rodriguez Saa'yı geçici devlet başkanı ilan etti. Ancak halkın tepkileri nedeniyle Saa, bir hafta dayanabildi. Böylelikle, Saa'nın "Pezo ve ABD Doları'nın yanı sıra, üçüncü bir para birimi oluşturma" planı da rafa kaldırıldı.Pazar günü istifa eden Saa'nın yerine, Senato Başkanı Ramos Puerta atandı. Fakat Puerta, aynı gün, "sağlık sorunlarını" gerekçe göstererek istifa etti. Anayasa'ya göre, bu durumda Kongre Başkanı Eduardo Camano göreve getirilecekti. Fakat Camano da görevi reddetti.
ÖNCEKİ HABER

Dönmeyi bekliyorlar

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu ABD yönetimine akıl verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...