27 Aralık 2001 22:00

Parasıyla değil mi!

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, "terörizmle mücadele için ellerinden geleni yapacaklarını" söylerken, ABD ordusunun Afganistan'da kendi askerlerini değil, para karşılığında Afganları savaştırdığı ortaya çıktı.

Paylaş
Parasıyla değil mi!Amerikan ordusunun, Afganistan'daki dağlık Tora Bora bölgesindeki mağaralarda Amerikalı askerlerin yerine ön saflarda çarpışmaları için Afganlar'a para verdiği bildirildi. New York Times gazetesindeki haberde, Amerikan ordusunun, Usame Bin Ladin'in arandığı Tora Bora mağaralarında çarpışan Afganlar'a paranın yanı sıra silah, kışlık giysi verdiği belirtildi. Haberde, Amerikalı bir subayın "Bizim için söz konusu olan, onlara daha aktif rol vermektir" dediği de kaydedildi.

25 ölüÖnceki gece Amerikan uçaklarının Afganistan'ın doğusundaki Paktika bölgesinde bulunan Naka köyüne düzenlediği bombardımanda en az 25 kişinin öldüğü duyuruldu. Merkezi Pakistan'da bulunan Afgan İslami Basın Ajansı (AIP), bombardımanda 4 kişinin de yaralandığını, bombardıman kurbanlarının çoğunun kadın ve çocuk olduğunu bildirdi.AIP'deki haberde ayrıca, 5 evin yıkıldığı, bunlardan birinin Taliban komutanı Molla Tauhav'ın evi olduğu ve Molla'nın bombardıman sırasında evinde olmadığı kaydedildi. Paktika eyaleti, Taliban rejiminin devrilmeden önce etkin olduğu Paktia, Nangarhar, Zabul ve Kandahar arasında yer alıyor.

Karzai 'durun' diyecekAfganistan'daki geçici yönetimin başbakanı Hamid Karzai, aşiret reislerini taşıyan kafilenin vurulduğu doğu bölgesinde, ABD'nin hava saldırılarını durdurmasını isteyecek. Paktia aşiretinin sözcüsü ve temsilcisi Abdül Hakim Munib, Kâbil'de düzenlediği basın toplantısında, "Karzai, Amerikan bombardımanının durdurulması talebinde bulunacağına ilişkin söz verdi. Karzai, olayın doğruluğunu kanıtlamak ve suçluları bulmak için bir ekip atadığını söyledi" diye konuştu.Amerikan savaş uçaklarının geçen hafta perşembeyi cumaya bağlanan gece 7 saat süren bombardımanında, geçici yönetimin Başbakanı Hamid Karzai'nin yemin törenine katılmak üzere yola çıkan kafile vurulmuş, 60 kişi ölmüştü. Amerikalı yetkililer ise konvoyun ABD uçaklarına ateş açtığını ve konvoyda El Kaide örgütü ve Taliban liderleri bulunduğunu iddia ediyorlar.

Hakkani vurulmuşAfganistan'daki yeni yönetimin önemli komutanlarından Mulvi Celaleddin Hakkani de ABD bombardımanında yaralandı. Pakistan'da yayın yapan Afgan İslam Basın Ajansı, haftalardır görülmeyen Hakkani'nin geçen ay bombadımanda yaralandığını kaydetti. Ajans, Pakistan sınır kenti Miranşah'taki kaynaklara dayanarak, Hakkani'nin, ABD'nin 16 Kasım'da Kost bölgesine yönelik bombardımanda yaralandıktan sonra bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti. ABD'nin 16 Kasım'da Kost bölgesine yönelik bombardımanında, aralarında Hakkani'nin 5 korumasının da bulunduğu 62 kişi ölmüştü.

İşgal konferansıİngiltere, Afganistan konusunda yapılacak görüşmelere evsahipliği yapacak. İngiltere Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü adı verilen işgal birliklerinde yer alacak ülkelerin üst düzey askeri yetkililerinin katılacağı bir konferansın bu ülkede düzenleneceği belirtildi. Hükümet yetkilileri, söz konusu konferansın bugün Londra dışında yapılacağını bildirdi. Bakanlık açıklamasında ayrıca, Afganistan'daki çokuluslu barış gücüne 300 İngiliz askerinin daha gönderildiği belirtildi. Bu askerlerin de başkent Kâbil'e konuşlandırılmasıyla Kâbil'deki İngiliz askerleri sayısı yaklaşık 500'e yükselmiş olacak.Afganistan'a gönderilecek güce katılacak Alman askerlerinin 200 kadarının, Ocak ayı başında bu ülkeye gidecekleri bildirildi. Kesin takvim, Londra'daki görüşmelerde belirlenecek. Almanya bölgeye toplam 1200 asker gönderecek. Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah da yabancı gücün önemli bir bölümünün yakında ülkeye geleceğini, ancak ayrıntıları İngiltere ile görüşmeye devam ettiklerini söyledi.

43 gözaltıPakistan sınır muhafızlarının, El Kaide örgütü ve Taliban lideri Molla Ömer ile bağlantıları olduğu şüphesiyle 43 Afgan'ı gözaltına aldığı bildirildi. Yetkililer, gözaltına alınanların, liman kenti Karaçi yakınlarında sorgulandıklarını söylediler. Yaklaşık 250 Taliban ve El Kaide üyesinin de Pakistan'da gözaltına alınarak sorgulandığı belirtiliyor.

Fransız vatandaşıPakistan ile Afganistan arasındaki dağlık bölgede donmuş halde bulunan bir Fransız'ın El Kaide üyesi olduğu öne sürüldü. Herve Djamel Loiseau adlı Fransız vatandaşının üzerinde, pasaport ve 11 Mart 2000 tarihli Londra'dan Lahor'a uçak biletinin yanı sıra Pakistan ve Afganistan parası bulundu. Adının açıklanmasını istemeyen bir bölge sakini, cesedi Paraçinar'ın 21 kilometre kuzeyindeki Tondor köyünde yaşayanlarca bulunan Loiseau'nun El Kaide savaşçısı olduğunu ileri sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Kıraç'ta bir uyduruk köprü!

SONRAKİ HABER

ABD Tayvan'a silah satınca

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...