26 Aralık 2001 22:00

Asgari ücret azami rezalet

Hükümet ve işverenin ağırlığıyla, asgari ücrete yapılan zamda DİE'nin rakamı brüt olarak bile kabul edilmezken, bu durum bir kez daha hükümetin IMF ve sermayenin sesine kulak verdiğini gösterdi.

Paylaş
Asgari ücret azami rezaletAsgari ücretle çalışan yüzbinlerce işçi ve emekçi yine sefalet ücretine mahkum. 2002 yılının ilk 6 ayında geçerli olacak asgari ücret, hükümetin, 2002 yılı için öngördüğü yüzde 35'lik hedef enflasyonun bile altında net 163 milyon 663 bin lira olarak belirlendi. Asgari ücrette yapılan 40 milyon liralık artışla bir işçi bir fileyi bile dolduramayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün son toplantısını yaparak, 2002 yılı Haziran ayına kadar geçerli olacak yeni rakamı belirledi. Bir saati aşkın süren ve oldukça tartışmalı geçen toplantıda DİE'nin yaptığı hesaplamaya bir kez daha uyulmadı. DİE'nin hesabına göre asgari ücretin 251 milyon lira olması gerekiyordu. Ancak hükümet ve işverenin ağırlığıyla, asgari ücrete yapılan zamda DİE'nin rakamı brüt olarak bile kabul edilmezken, bu durum bir kez daha hükümetin IMF ve sermayenin sesine kulak verdiğini gösterdi.Toplantının ardından yeni rakamı Çalışma Genel Müdürü ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı Ömer Benokan açıkladı. Oy çokluğu ile alınan karara göre, halen brüt 167 milyon 940 bin lira olan asgari ücret yüzde 32.1'lik artışla 222 milyon 750 bin liraya yükseltildi. Bu durumda işçinin eline net olarak 163 milyon 563 bin 537 lira geçecek. 16 yaşın altındaki işçiler için ise aylık asgari ücret brüt 188 milyon 700 bin 750 lira (net 139 milyon lira) oldu. Yılın ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücret Haziran 2002'de belirlenecek.

Türk-İş muhalif kaldıBenokan'ın ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, DİE'nin hesabının bile dikkate alınmadan, milyonlarca asgari ücretliye reva görülen rakamı protesto ettiklerini söyledi. 2000 ve 2001 yılında da DİE'nin hesabının dikkate alınmadığını, DİE'nin 255 milyon lira hesap yaptığını, ancak brüt olarak bile bundan 33 milyon lira aşağıda bir rakam belirlediğini kaydeden Kılıç, "ekonomik şartların" gerekçe gösterildiğini, oysa asgari ücretlinin içinde bulunduğu şartların açıkça ortada olduğunu ifade etti. Anayasa'da yapılan değişiklikle asgari ücretin belirlenmesinde ekonomik durumun değil, geçim şartlarının dikkate alınmasının istenmesine rağmen, buna da uyulmadığını hatırlatan Kılıç, "Açıklanan rakam, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun da biçimsel hale geldiğini gösteriyor" dedi. Kılıç ikinci altı ayda yapılacak toplantıya katılmayı düşünmediklerini de ifade etti.

Vergi dışı bırakılmadıSalih Kılıç, 163 milyon lira ile işçinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olmadığını belirterek, asgari ücret tespitinde işçilerin aileleriyle birlikte ele alınmadığını ve bunun hukuksal dayanağının da bulunmadığını söyledi. Asgari ücret alan işçiler için uygulanan özel geçim indiriminin ayda 21.9 milyon liradan, 2002'de 30 milyon liraya yükseltildiğini, dolayısıyla asgari ücretliye aylık iyileştirmenin sadece 1 milyon 215 bin lira olduğunu kaydeden Kılıç, asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusunda 1992 yılında çıkarılan bir yasa ile hükümete yetki verilmesine karşın buna uyulmadığını da dile getirdi. Kılıç, Ocak 2002 itibariyle en düşük devlet memurunun net 271 milyon 480 bin lira alacağını, oysa asgari ücretin belirlenmesinde bunun dikkate alınmadığını da kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

'Terörizmle mücadele' telaşı

SONRAKİ HABER

Öfke salona sığmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...