25 Aralık 2001 22:00

Tanış ve Deniz 330 gündür kayıp

330 gün önce Silopi'de gözaltına alınarak kaybedilen HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in akıbetinin açıklanması ve sorumlularından hesap sorulması istendi.

Paylaş
Tanış ve Deniz 330 gündür kayıp330 gün önce Silopi'de gözaltına alınarak kaybedilen HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in akıbetinin açıklanması ve sorumlularından hesap sorulması istendi. Dün, İHD Adana Şubesi önünde toplanan HADEP üyeleri, "Deniz, Tanış, inadına barış", "Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun" sloganlarını atarak ve dövizler açarak, Tanış ve Deniz'i unutmayacaklarını ve akibetleri açıklanana kadar her ayın 25'inde eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. HADEP Adana İl Örgütü adına açıklama yapan İl Saymanı Hasan Beliren, görgü tanıklarına rağmen Tanış ve Deniz'in sağ girdiği karakoldan bir daha çıkamadığını hatırlatarak, Cumhurbaşakın Ahmet Necdet Sezer'den ve İçişleri Bakanı Kazım Yücelen'den, 11 aydan beri Silopi kayıplarının akibeti konusunda açıklama yapmayan yetkililerden hesap sorulmasını istediler. HADEP İzmir İl Örgütü de dün Konak Sümerbank önünde eylem yaptı. Silopi'de kaybedilen HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in fotoğraflarının taşındığı eylemde "Kayıplar bulunsun hesap sorulsun" ve "Deniz, Tanış inadına barış" sloganları atıldı. Burada konuşan HADEP İzmir İl Başkanı Cemal Coşgun, yetkililere "11 ay boyunca her yerde hiç bıkmadan yanıt beklediğimiz sorularımız, hâlâ tarihsel yargının terazisinde asılı duruyor; Kaybedilen yöneticilerimiz nerede? Sorumlular kimler? Silopi'de yöneticilerimizin kaybedilmeleri bu ülkeye ne kazandırdı?" sorularını sordu. Ülke ve dünyadaki son gelişmeler üzerine partisinin görüşlerini de aktaran Coşgun, yeni bir yıla hazırlanan Türkiye'de insan manzaralarının hâlâ acı tablolarla dolu olduğunun altını çizdi. Coşgun, "Gelecekteki umudumuz olan çocuklarımıza, daha sağlıklı ve güvenli yaşayabilecekleri demokratik bir ortam oluşturmakta ihmalkâr, tutucu ve ikircikli davranmak bir utanç kaynağıdır. Tarihte hiçbir zulmün unutturulamadığını bilenler, Silopi kayıplarının da unutulmayacağını biliyorlar. Kayıplara sahip çıkmak insanlık onurudur, onurumuzu asla çiğnetmeyeceğiz" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İstanbul'u sel aldıBir günlük yağışla mahrumiyet bölgesine dönüşen İstanbul'da, Kağıthane'deki Cendere taşınca birçok fabrika ve ev sular altında kaldı. Hadımköy de sel sularının altında kaldı. Sahil yollarında da yağmur nedeniyle zorluklar yaşandı. Edirne ve Kırklareli'de yoğun kar yağışı 75 köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu. Tekirdağ'ın Çerkezköy ve Hayrabolu ilçesi ile Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde 425 ev ve 25 işyerini su bastı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Başkanı Mustafa Öztürk, sorunun dere yatağına kurulan fabrika ve tesislerin derenin yönünü değiştirmesinden kaynaklandığını söyledi. Cendere Vadisi'nde şans eseri can kaybı yaşanmazken Hadımköy'de sulara kapılan bir minübüs şoförü kayboldu. Hadımköy'de, Atatürk Sanayi Sitesi'ndeki bir kozmetik fabrikasına ait servis minibüsü, Hadımköy'den fabrikaya giderken, içindeki 4 kişi ile birlikte sel sularına kapıldı. Minibüste bulunan 4 kişiden 3'ü kurtulurken, Cihan Güneş akıntıya kapılarak kayboldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdağ da, yağışlar dolayısıyla kanalizasyon sistemlerinde tıkanma ve taşmalar, altyapı yetersizliği olan bölgelerde göllenmeler ve derelerde taşmaların meydana geldiğini bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Başkanı Mustafa Öztürk ise Cendere'deki sorunun bölgeye kurulan fabrikalardan kaynaklandığını belirtti. Sorunun giderilmesi için derenin ıslah edilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, "Derenin ıslahı, Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanında değil. Valilik tarafından başka bir firmaya ihale edilmiş, o firma da gerektiği gibi çalışmıyor" dedi.

Kar yolları kapattı Öte yandan kar yağışları nedeniyle birçok köy yolu ulaşıma kapalı. Edirne ve Kırklareli'de yoğun kar yağışı nedeniyle 75 köy yolu ulaşıma kapandı. Tekirdağ'ın Çerkezköy ve Hayrabolu ilçesi ile Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde 425 ev ve 25 işyerini su bastı. Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde ise, daha önce yağan karın erimesiyle alçak kesimlerde bulunan ev ve işyerlerini su bastı.

1506 köy yolu kapalıDoğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde geçen hafta etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle yörede halen Artvin'de 21, Bayburt'ta 4, Giresun'da 2, Gümüşhane'de 15, Rize'de 14 ve Trabzon'da 4 olmak üzere toplam 60 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Köy Hizmetleri Genel Müdürü Hüseyin Alioğlu, olumsuz hava koşulları nedeniyle halen 1506 köyde toplam 12 bin 616 kilometre yolun ulaşıma kapalı olduğunu bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Sanatçılardan Bakanlığa çağrı

SONRAKİ HABER

Roman dünyası, sinema dünyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...