24 Aralık 2001 22:00

Bush'un 'terör' bütçesi

ABD Başkanı George W. Bush, 2003 yılı bütçe tasarısını Kongre'ye göndermeye hazırlanıyor. Tasarının merkezinde "ülke içi güvenlik" harcamaları var.

Paylaş
Bush'un 'terör' bütçesi ABD Başkanı George W. Bush'un 11 Eylül'ün ardından ülke içinde aldığı baskıcı önlemler, bütçe tasarısına da yansıdı. Beyaz Saray'ın hazırladığı 2003 yılı bütçe tasarısının merkezinde, "ülke içi güvenlik" gerekçesiyle polis ve ordunun olağanüstü ölçüde güçlendirilmesi bulunuyor. Bütçede, biyolojik silah araştırmalarına daha fazla para ayrılması gibi bütün dünyayı olumsuz etkileyecek kalemlerin yanı sıra, "kıyamet senaryolarının tartışılacağı" özel toplantılar da öngörülüyor. Uçak şirketlerinin alması gereken güvenlik malzemeleri ise, ABD hükümeti tarafından üstlenilecek ve böylece tekellere milyarlarca dolar pompalanmış olacak.

Yüzde 43 artışABD Kongresi, 11 Eylül'ün ardından "ülke içi güvenlik" için 20 milyar dolar ayrılmasını onaylamıştı. 2003 bütçesinde bu rakam, yüzde 43 oranında artırılarak 35 milyar dolara çıkarılacak. Yetkililer, Kongre'nin bu rakamı bile az bulabileceğini düşünüyor.Bundan birkaç ay önce ihdas edilen ve olağanüstü yetkilerle donatılan İç Güvenlik Direktörlüğü'nün şefi Tom Ridge, bütçede en büyük önemi, "terör saldırılarına karşı alınacak önlemlere" ayırdıklarını bildirdi. Ridge, Beyaz Saray'da basına yaptığı açıklamada, "Bu alanda pek çok ihtiyacımız var. Ekipman, eğitim, koordinasyon ve planlamada hazır olmak çok önemli"" dedi.

Fatura halka çıkıyorBush'un "terörle mücadele" harcamalarının bedeli ise, her zamanki gibi halka çıkarılacak. Uzmanlar, ekonomik krizle birlikte, ABD bütçesinin fazla verdiği dönemin artık sona erdiğini ve bu nedenle, yapılacak yeni harcamaların faturasının, diğer kamu hizmetlerinden kesintiler yapılmasıyla çıkarılacağını belirtiyor. Bu fatura, şimdiden kesilmeye başlandı bile. Kamusal sağlık alanında alınan bazı önlemler ve ilaç reçetelendirmesinin hastalar aleyhine yeniden düzenlenmesi, emekçiler ve sendikaların tepkisini çekiyor.

Kongre'de bölünmeWashington'daki siyaset çevreleri, 2003 bütçesinin, Kongre'de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında yeni gerginliklere neden olabileceğini belirtiyor. Senato Bütçe Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı William Hoagland, Demokratlar'ın kamu harcamalarının artırılmasından yana olduklarını dile getirdi. Buna karşılık Cumhuriyetçiler, böyle bir artış olmadan "iç güvenlik" harcamalarının artmasını istiyor. Bu isteğin kabul edilmesi durumunda, diğer harcama kalemlerinde önemli kesintiler meydana gelecek. Hoagland, yeni bütçedeki en önemli artışın, ulaşım güvenliğinin sağlanması alanındaki önlemlerden geleceğini de kaydetti. ABD Kongresi, şimdiden bir "Ulaşım Güvenlik Ajansı"nın kurulmasına ve havaalanlarına 300 bin adet kontrol malzemesi alınmasını onaylamış bulunuyor. Bu kalemlerin bedeli, 6 milyar dolar kadar. Biyolojik silah araştırmaları ve ilaç stoklarının artırılması gibi önlemler de, 1.2 milyar dolara mal olacak. Amerikan hükümeti, bu yıl içinde polis, itfaiye, ambülans hizmetleri ve acil durum görevlileri için yaklaşık 1 milyar dolar harcamış bulunuyor. Yeni bütçede bu rakam, iki kat artırılacak.

Sadece başlangıçYetkililer, bütün bunların "sadece başlangıç" olduğunu ve gelecekte, "iç güvenlik" gerekçesiyle bütçeden çok daha fazla para ayrılacağını belirtiyor. İç Güvenlik Direktörü Ridge, ocak ayı içinde Kongre'ye sunulacak olan bütçe tasarısının, "olası terör saldırısından sonra ilk yapılacaklar" konusuna da önem verdiğini söyledi. Bütçe tasarısının, polislere ödenecek fazla mesai ücretlerini kapsamadığı belirtiliyor. 11 Eylül'ün ardından, ABD belediyeleri bu alanda büyük bir yük altına girmişti. Belediyeler Birliği'nin hesaplamalarına göre, önümüzdeki yıl içinde sadece bu ücretler için yüzmilyonlarca dolar gerekiyor. Beyaz Saray, bu yükü belediyelerin sırtına yıkmayı düşünürken, belediyeler de halka yeni yerel vergiler yükleyerek maliyeti karşılamayı planlıyor.Eyalet yönetimleri de, yeni bütçeden kendilerine "güvenlik payı" ayrılmasını talep ediyorlar. Ulusal Valiler Birliği yetkilileri, "güvenliğin artırılması, kamu sağlığı ve biyoterörizmle mücadele" gibi alanlar için, eyaletlere her yıl en az 4 milyar dolar verilmesini talep etti. Bu paranın nasıl karşılanacağı, henüz belli değil.
ÖNCEKİ HABER

Kara harekâtı iddiası

SONRAKİ HABER

Taliban esirleri berbat durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...