28 Ocak 2000 22:00

'Batman'da mezar ev yok

   sokakta öldürüyorduk'

Paylaş
'Batman'da mezar ev yok
    sokakta öldürüyorduk'
İstanbul'da düzenlenen operasyonda yakalanarak Diyarbakır'a ve ardından Batman'a getirilen Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerinden Mahmut Demir'in polise verdiği ifadesinde, Batman'da gömülü ceset olmadığını belirterek, "Burada cezalandırdığımız kişileri sokakta infaz ediyorduk" dediği belirtildi.
Hizbullah geçmiş yıllarda yoğun olarak faaliyette bulunduğu Batman'da operasyonlar aralıksız devam ederken, Batman'a götürülen örgütün üst düzey sorumlularından Mahmut Demir, daha önce faaliyette bulundukları örgüte ait 9 evi güvenlik güçlerine gösterdi. Uygulamalara Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel de katıldı. Demir, yer göstermelerinden sonra Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
'HADEP'lileri öldürdük'
AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, Mahmut Demir, polise verdiği ifadesinde, "Batman'da gömülü ceset bulunmadığını" belirterek, "Burada örgüt tarafından cezalandırılan ve ölüm kararı alınan kişilerin sokak ortasında açıkça infaz edildiklerini, bu nedenle burada gömülü ceset olmadığını" söyledi. Demir'in, ifadesinde ayrıca, Adana'nın Yüreğir ilçesindeki HADEP İlçe Örgütü'nde 2 yöneticiyi öldürdüklerini de itiraf ettiği öğrenildi.
14 kişi tutuklandı
Batman Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, hafta başından itibaren Hizbullah'a yönelik sürdürülen operasyonlarda, Beşiri ilçesinde gözaltına alınan 16 kişinin polisteki sorgulamalarının tamamlandığını ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildiğini söyledi. Savcılıkça ifadeleri alındıktan sonra nöbetçi mahkemeye sevk edilen 16 kişiden 14'ünün tutuklanarak cezaevine konulduğunu belirten Erkan, operasyonlarda örgüte ait çok sayıda silah ve mühimmatın da ele geçirildiğini, operasyonların devam ettiğini kaydetti.
Samsun'da 2 tutuklama
Öte yandan, Samsun'da Hizbullah'a yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklandı. Zeytinlik Mahallesi'nde bir eve düzenlenen operasyonda yakalanan 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2. sınıf öğrencisi İbrahim Halil Aksakal ve imam nikâhıyla birlikte yaşadığı Ayşe Sudan ile kızkardeşi Remziye Aksakal, Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edildi. İbrahim Halil Aksakal ve Ayşe Sudan çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, Remziye Aksakal tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Hatay'da 15 gözaltı
Hizbullah'a yönelik operasyonlarda, Hatay'da, örgüte eleman kazandırma, barındırma ve propaganda faaliyetlerini gerçekleştirdikleri iddiasıyla 15 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Hatay Valisi Yener Rakıcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Hizbullah'a yönelik yapılan istihbarat çalışmaları sonucunda, 22 Ocak'tan bu yana İskenderun, Dörtyol ve Kırıkhan ilçelerinde toplam 15 örgüt üyesinin yakalandığını söyledi.
Diyarbakır
Diyarbakır'daki operasyonda yakalanan ve sorgulaması sonucu adli mercilere sevk edilen Ferhat Bal adlı örgüt mensubu da tutuklandı. Örgütün askeri kanadında faaliyet yürüten Bal'ın 1992 yılında Diyarbakır'da Muhammed Tohumeken ve Mustafa Uçakan'ın öldürülmesi olayına katıldığı bildirildi.
Adana'da 9 kişi DGM'de
Hizbullah'a yönelik olarak Türkiye genelinde sürdürülen operasyonlar kapsamında Adana'da gözaltına alınanlardan 9'u daha DGM'ye sevk edildi. Adana Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, il merkezi ve Ceyhan ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, örgütün "askeri ve silahlı kanat sorumluları"nın da aralarında bulunduğu 26 kişi sorgulandı. Bu kişilerin sorgulanmaları sonucu 19 Mayıs Mahallesi'nde bir sığınak bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Hizbullah'ın finansörleri açıklansın

SONRAKİ HABER

Onlar artık kıyak emekli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa