25 Ocak 2000 22:00

Kar dertleri artırdı

Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı, birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İstanbul'da önceki akşam ve dün sabah saatlerinde...

Paylaş
Kar dertleri artırdı
Türkiye'yi etkisi altına alan yağışlı ve soğuk hava kütlesi yaşamı zorlaştırıyor. 10 gündür aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle binlerce köy yolu ulaşıma kapanırken, bazı il ve ilçelerde okullar tatil edildi.
Köy yolları kapalı
Yoğun kar yağışı nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van, Bitlis ve Hakkâri illerinde yolu kapanan yerleşim birimi sayısı 1250'ye yükseldi. Yol açma çalışmalarının tipi nedeniyle yapılamadığı kaydedildi.
Enerji nakil hatları buzlandı
Zonguldak, Bartın ve Karabük'te de, kar yağışı nedeniyle 330 köy yolu kapandı. Enerji nakil hatlarındaki buzlanma nedeniyle bu köylerin birçoğuna elektrik verilemiyor.
Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde'de 304 köy yolu halen ulaşıma açılamadı. Yetkililer, tipinin çalışmalarını zorlaştırdığını, açtıkları yolların bazılarının tekrar kapandığını belirttiler.
Trakya da etkileniyor
Trakya'da ulaşımda aksamalar meydana gelirken, Kırklareli ve Tekirdağ'da okullar tatil edildi. Uzunköprü ilçesine bağlı Kırcasalih beldesinde, gece bir TIR'ın buzlanma nedeniyle kayarak, yolu kapatması sonucu karayolu yaklaşık 2 saat ulaşıma kapandı.
Okullar tatil edildi
Kocaeli'de önceki akşamdan itibaren aralıklarla devam eden kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, olumsuz hava koşulları dolayısıyla, kentteki ilk ve orta dereceli okulların bugün tatil edilmesini kararlaştırdı. Yetkililer, perşembe ve cuma günü için, daha sonra karar verileceğini bildirdiler. Gölcük ve Karamürsel'in yüksek kesimlerinde bulunan 50 civarındaki köy yolu tamamen ulaşıma kapandı.
Sakarya'da aralıksız devam eden kar yağışı sonucu, 200 köyün yolu ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı, taşımalı eğitim yapılan köy okullarında öğrenim gören öğrencileri de güç durumda bıraktı. Öğrencilerin büyük bölümü, yolların kapanması ve ulaşımın güçlükle yapılabilmesi nedeniyle okullarına gidemedi.
Buz sarkıtı tehlikesi
Erzurum'da, aralıksız yağan kar yağışından sonra çatılardaki buz sarkıtlarının boyu iki metreyi buldu. Geçen hafta Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan kar yağışının ardından, erimeye başlayan karlar, çatı saçaklarında buz sarkıtları oluşturmaya başladı. Erzurum'da boyu iki metreye ulaşan buz sarkıtları, saçak altından geçen vatandaşlara korkulu anlar yaşatırken, yetkililer saçak altından yürünmemesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Vapur seferleri aksıyor
Öte yandan Çanakkale Boğazı'ndaki şiddetli lodos yüzünden, Gelibolu-Lapseki araba vapuru seferi ile adalara deniz ulaşımı yapılamıyor.
Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle hava sıcaklığı sıfırın altına düşerken, soğuk ve yağışlı havanın önümüzdeki günlerde de devam edecek olması endişe yaratıyor.
İstanbul'da kar sürecek
İstanbul'da önceki akşam başlayan kar yağışı dün de aralıklarla devam etti, yağışın bugün de süreceği açıklandı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, önceki akşam başlayan kar yağışının aralıklarla süreceği, hava sıcaklığının gündüz 0, gece ise -3 derece olacağı ve gün boyunca don olayı beklendiği kaydedildi. Kar kalınlığının Kilyos'ta 2, Sarıyer ve Göztepe'de 8, Atatürk Havalimanı'nda 11 santimetre olarak ölçüldüğü bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Esnaf faizden şikâyetçi

SONRAKİ HABER

Ülkü Ocağı Başkanı'ndan ölüm tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...