29 Aralık 1999 22:00

SSK'dan sonra Bağ-Kur da hedefte

Yaşar Okuyan Bağ-Kur'da sağlık hizmetinin büyük bir sorun olduğunu öne sürerek, sağlık ile sigorta hizmetlerinin ayrılmasını istedi.

Paylaş
SSK'dan sonra Bağ-Kur da hedefte
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, "Yeniden Yapılandırılma sürecinde, Bağ-Kur'un Sorunları" konulu toplantıda yaptığı konuşmada kendisi içinde yokmuşçasına devletin hantal yapısından şikayet etti. Bağ-Kur mevzuatını da eleştiren Bakan Okuyan, kendisine mevzuat eksikliği mazeretiyle gelinmemesini isteyerek, "Başlarım böyle mevzuatın içine" dedi. Okuyan SSK'dan sonra Bağ-Kur'da da sağlık ile sigorta hizmetlerinin ayrılmasını gerektiğini savundu.
Bakanlık Toplantı Salonu'nda Bağ-Kur il müdürlerinin katılımıyla yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Bağ-Kur Genel Müdürü İlker Başaydın, kurumun 1989 yılından beri mevcudu türetip, hazine yardımıyla ayakta durduğunu söyledi. Başaydın, nüfusun yüzde 20'sine sosyal güvenlik hizmeti veren Bağ-Kur'un, AB'ye aday olan bir ülkeye yakışır şekilde yeniden yapılanmasını istedi.
Milyonların karşı çıktığı yasayı savundu
Türkiye Zıraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel ise Bağ-Kur'a kayıtlı çiftçilerin yaşadıkları sorunlardan söz etti. 4,5 milyon çiftçi bulunduğunu, bunlardan 3,5 milyonunun Bağ-Kur'a kayıtlı olması gerekirken, ancak 900 bininin Bağ-Kur'a kayıtlı olduğunu belirten Yücel, primlerin ürün bedelleri üzerinden bir defada alınmasını istedi.
Tek kendisinin Sosyal Güvenlik Yasası'nı savunduğunu ve bundan dolayı çeşitli kesimlerden eleştiri aldığını belirten Yücel, Bakan'a övgüler düzerek, yasanın bir reform niteliğinde olduğunu öne sürdü. Bağ-Kur emeklilerinin çalıştıkları dönemkine yakın ücret alabilsinler diye yasayı savunduğunu iddia eden Yücel'den sonra konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkan Vekili Ali Paşa Aksu da bakanı övdü. "Okuyan, yazan, sorunlarımıza inen bir Sosyal Güvenlik Bakanı bulduk. Kendilerine teşekkür ediyorum" diyerek Bakan'a övgülerini sürdüren Aksu, Bakan'dan Bağ-Kur'a özerklik vermesini istedi.
Bakan'a övgüler
Kurumun finansman açığının kapatılması için bir sosyal güvenlik destek fonu öneren, kısıtlı personelle çaba Bağ-Kur'un ayakta kaldığı yönündeki sözleri il müdürleri tarafından alkışlanan Aksu, "Beni değil bakanı alkışlayın" diye konuştu. Bağ-Kur personelinin düşük ücret aldığını, SSK il müdürü ile Bağ-Kur il müdürü arasında 70-80 milyon lira fark olduğunu belirten Aksu, kurumun sağlık giderlerinin ayrılmasını da istedi. Okuyan propagandasını sürdüren Aksu sözlerini, "Sakın hastalanmayın, yoksa bu güzel işleriniz yarım kalır" diyerek bitirirken, Bağ-Kur emekli aylıklarının artırılmasını istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ise sözlerine devletin hantal yapısından, mevzuatın yetersizliğinden söz ederek başladı. Bu hantal yapının sorgulanıp, düzeltilmesi gerektiğini belirten Okuyan, Bağ-Kur'un kötü şartlar içinde 14 milyon insana hizmet vermeye çalıştığını vurguladı. Bağ-Kur'a otomasyona geçilmemiş olmasını eleştiren Okuyan, çalışanların evraklar içinde boğulduğunu söyledi. Bağ-Kur il müdürlüklerine ziraat veya esnaf odaları tarafından bir bilgisayar alınsa il müdürlerinin soruşturmaya maruz kaldığını kaydeden Okuyan, "Efendim mevzuatımız izin vermiyormuş. Başların böyle mevzuatın içine" diye konuştu. Okuyan, mevzuatın hantal devlet yapısını körüklediğini de belirterek, "Biz böyle bir yapıyla AB'ye giremeyiz" dedi.
Siyasilerin kurbanı
Bağ-Kur'un kuruluşunun beşinci yılında 198 kişiyi tek kuruş prim ödemeden emekli ettiği örneğini veren Okuyan, "Kim yapmış, biz, siyasiler yapmışlar. 3 oy fazla alalım diye siyasi popülizm yapılmış" dedi.
Bağ-Kur'un prim ödeme sorunu olduğunu, 1998 yılında 1479 sayılı yasaya tabi yüzde 14.7, 2926 sayılı yasaya tabi yüzde 47.6 oranında hiç prim ödemeyen bulunduğunu kaydeden Okuyan, Bağ-Kur'da en büyük sorunun sağlık harcamaları olduğunu öne sürdü. Sağlık harcamalarının kurumu tehdit ettiğini belirten Okuyan, 1999 yılının 11 aylık döneminde 430 trilyon sağlık giderine karşılık, 135 trilyonluk prim toplandığı örneğini verdi. Sınırlı sağlık ekibinin onbinlerce reçeteyi okuyup denetleyemediğini vurgulayan Okuyan, İstanbul'da bir reçeteye 48 milyarlı ilacın yazıldığını söyledi.
Övgüye rüşvet
SSK'dan sonra Bağ-Kur'da da yeniden yapılanmaya gideceklerini, kuruma özerk bir yapı kazandıracaklarını öne süren Okuyan, azami 2000 yılının sonunda kurumda adam gibi hizmet verileceğini söyledi. Bakan Okuyan kurumun yönetimine Zıraat Odaları'ndan da bir temsilcinin alınacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

BM hatasını kabul etti

SONRAKİ HABER

Asgari ücret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...