12 Aralık 1999 22:00

Hayvancılık can çekişiyor

Daha önce özelleştirilen 11 kombinası üretim dışı kalan

Paylaş
Hayvancılık can çekişiyor
Sultan Özer
İzlenen ekonomik politikalar hayvancılığı günbegün bitmeye doğru götürüyor. Muhalefette iken, "Hayvancılığı bunalımdan kurtarmak için Et ve Balık Kurumu'nu özelleştirmek değil, verimli çalışabilir hale getirmek gerekir" diyen DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, iktidara gelince bu sözünü unutarak, hükümet programına EBK'nın özelleştirilmesini koydu.
EBK'nın 11 kombinası daha önce özelleştirilirken, söz konusu kombinalar bugün üretim dışı kaldı. Bu durumu göz ardı eden hükümet, şimdi de Burdur, Eskişehir, Gaziantep, Sivas, Kayseri Et Kombinaları ile Fatsa Balık Mamülleri İşletmesi için ihale açtı.
Bölgesel önem taşıyan 6 kombinanın özelleştirilmesinin EBK'nın tümüyle tasfiyesi anlamına geldiğini belirten Ankara Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Atilla Cindemir, özelleştirme durumunda söz konusu 6 işletmenin tümüyle üretim dışı kalmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Bu durumda, 6 kombinanın bulunduğu bölgelerde hayvancılığın geçim kaynağı olmaktan çıkacağına ve göçün yaşanacağına da vurgu yapan Cindemir, Dünya Ticaret Örgütü'nun Seattle'deki toplantısının ve Helsinki zirvesinin çiftçiler tarafından da protesto edildiğini hatırlattı.
"Tarımsal desteklerin kaldırılmasına karşı kapitalizmin kendi içinden de tepkiler yükseliyor" diyen Cindemir, tarımın yönünün hayvancılığa yönlendirilmesinin ve kalkındırılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Danimarka örneğini veren Cindemir, 5 milyon civarında nüfusu olan Danimarka'da Demokratik Halk Koopreatiflerinin hayvansal ürünlerin yüzde 95'inin üretim ve dağıtımını yaptığını, domuz ihracatında birinci durumda olduğunu belirtti. Cindemir, GAP çevresinde bulunan kombinaların özelleştirilmesinin yanlışlığına dikkat çekerek, Urfa, Malatya kombinasının kapatıldığına, bölgede Ata İnşaat, Koç ve Pınar Grubu'nun bölgeye yurtdışından hayvan getirdiğini anlattı. Cindemir, 6 kombinayı da aynı sonun beklediğini, ayrıca ihalelelerin de açık olmayıp, kime ne şekilde verileceğine siyasilerin karar vereceğini hatırlattı.
Özelleştirilecek 6 kombinadan Eskişehir'in 147.145, Kayseri'nin 106.441, Gaziantep'in 81.683, Burdur'un 140.960, Sivas'ın 200.000 ve Fatsa'nın 40.490 metrekare olduğunun altını çizen Cindemir, sadece arsa değerlerinin bile kombinaların satışından gelecek miktarın çok üzerinde olduğunu söyledi.Söz konusu kombinalarda 666 işçinin çalıştığını belirten Cindemir, özelleştirilme durumunda 2 trilyon 947 milyar 317 milyon kıdem, 478 milyar 7 milyon ihbar tazminatı olmak üzere toplam 3 trilyon 425 milyar 324 milyon harcama yapılacağına dikkat çekti. Söz konusu kombinaların yeniden kurulmasının yüksek maliyet gerektirdiğini vurgulayan Cindemir, dolayısıyla kombinaların hurdasının bile sermaye açısından cazip olduğunu söyledi.
Teklif verenler
8 Aralık 1999'da teklif verme süresi sona eren 6 kombinanın ihalesi için 13 kuruluş başvuruda bulundu. Burdur Et Kombinası için Al-Et Alanya Entegre Et Tesisleri Tic. ve San. AŞ, Burdur Güçbirliği O.G.G., Hasyem Sanayi ve Ticaret AŞ; Eskişehir Et Kombinası; Eskişehir Et Kombinası için Çelikler Turizm ve Gıda San. Tic. Ltd.Şti., Küpeliler İnşaat Malzemeleri Tic. ve San. AŞ; Gaziantep Et Kombinası için Ankara Besicilik, Gıda, Tarım Ürünleri, İnşaat, Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.-Okmen Kardeşler Sakadat, Petrol Ürünleri Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti.-Mehmet Yılmaz İsaoğlu O.G.G.; Dem-Et, DemirEt Entegre San. Tic. AŞ; Gaziantep Et Ürünleri ve İhracatçılar O.G.G.; Sivas Et Kombinası için Er-Et Süt, Ürünleri ve Enerji Üretimi San. Tic. A.Ş., Sivas Ticaret Borsası; Fatsa Balık Mamülleri İşletmesi için Bağcı Su Ürünleri ve Enerji Üretimi San. Tci. AŞ, Dardanel-Önentaş Gıda San. AŞ, Sadıklar Soğuk Hava Tesisleri ve Su Ürünleri San. Tic. Ltd., Şti. teklif verirken, Kayseri Et Kombinası için teklif gelmediği için ihale iptal edildi.
ÖNCEKİ HABER

Gizli raporlar WTO gerçeğini özetliyor

SONRAKİ HABER

Günlük işçi basınının

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...