02 Aralık 1999 22:00

Ekrem'in katilleri cezalandırılsın

EMEP Genel Merkezi, Dersim'de minibüsü askerlerce taranarak öldürülen Süleyman Ekrem'in katliamından sorumlu olanların cezalandırılmasını istedi.

Paylaş
Ekrem'in katilleri cezalandırılsın
EMEP Genel Merkezi, Dersim'in Pertek ilçesinde EMEP ilçe yöneticisi Süleyman Ekrem'in askerlerce öldürülmesini protesto etti. Ekrem'in rızası olmadan PKK'li oldukları söylenen üç kişi tarafından alıkonulan minibüsünün askerlerce taranması sonucu öldürüldüğü belirtilen açıklamada, "Minibüste herhangi bir karşı ateş olmamasına rağmen, OHAL Valiliği tarafından olay bir çatışma olarak aksettirilmiştir. Zorla alıkonulan minibüsün rengi ve plakası tüm karakollar ve arama noktalarında biliniyor olmasına ve Ekrem'in PKK'li olmadığı bilinmesine rağmen araca ateş açıldığı anlaşılmaktadır" denildi.
Yüzlerce kurşun izi bulunan minibüste, şoför Ekrem'in ve PKK'li oldukları söylenen cesetlerin dışında bir askerin bile burnunun kanamadığı ifade edilen açıklamada, "Olayın çatışma olmadığı, aksine bir imha operasyonu olarak gerçekleştiğini kanıtlayan fazlaca neden bulunmaktadır" denildi.
Süleyman Ekrem'in ilçede ve bölgede sevilen biri olarak EMEP'in halk içinde etkin olması için çaba sarf ederken, defalarca rahatsız edildiğini hatırlatan EMEP Genel Merkezi'nin açıklaması şöyle devam etti: "Hiçbir ihtar yapılmadan kurşun yağmuruna tutulan ve daha çok göğsünden yara alarak yaşamını yitiren Süleyman Ekrem'in aracın el frenini çekmiş olduğu da belirtilmektedir. Üyemiz ve içindekiler bilinerek ve kasten öldürülmüşlerdir. Bu katliamın sorumluları açığa çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır. Partimiz olayın araştırılması ve gerekli hukuki girişimler için gereğini yapacaktır."
Sahte demokratikleşme!
Tüm yönleriyle imha amaçlı gerçekleştiği anlaşılan saldırının, bölge insanının potansiyel suçlu olarak görüldüğünü bir kez daha gözler önüne serdiği vurgulanan açıklamada, "İnsan hak ve özgürlükleri laflarının sıkça edildiği ve OHAL'in Siirt'te kaldırılarak demokratikleşmede adımlar atıldığı gösterisinin yapıldığı günde, bu saldırı ve katliamın gerçekleştirilmiş olması 'bir hukuk devleti' olarak Türkiye için imza atılan anlaşma ve kabul edilen uluslararası kriterlerin ne anlama geldiğini açıklamış oluyor. Bu katliam, AGİT ve Helsinki süreçlerindeki demokratikleşme söylemlerinin ne kadar sahte olduğunu bir kez daha göstermiştir" denildi.
OHAL kaldırılmalı
Vatandaşını sağ değil, ölü ele geçirmeyi hedefleyen bir zihniyetin sonucu olarak, bölgede yıllardır binlerce insanın aynı akıbete uğradığı kaydedilen açıklamada, artık bu tür saldırı ve acıların yaşanmadığı "olağan" bir hayata geçilmesi istenerek, insan hak ve özgürlüklerinin geçerli olduğu bağımsız ve demokratik bir Türkiye'de yaşamanın tüm halkın hakkı olduğu vurgulandı. EMEP'in açıklaması, OHAL'in kaldırılması ve baskıların son bulması talebiyle sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

AB için Türkiye'ye yeşil ışık

SONRAKİ HABER

Türkeş'in mezar masrafları bütçeden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...