29 Kasım 1999 22:00

AİHM'de kritik gün

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugünkü toplantısında Öcalan'ın idamı konusunda ihtiyati tedbir kararı alabileceği belirtiliyor.

Paylaş
AİHM'de kritik gün
Yargıtay'ın Abdullah Öcalan hakkındaki ölüm cezasını onanmasının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nce atılacak adımlar merakla bekleniyor. AİHM bugün Strasburg'da yapacağı olağan toplantısında Öcalan'ın avukatları tarafından yapılan "ihtiyati tedbir" başvurusunu değerlendirecek.
AİHM, ihtiyati tedbir kararı alması halinde, başvuru sonuçlanana kadar, Türkiye'den Öcalan'ın idam cezasının infazının ertelenmesini isteyecek. AİHM`nin, 1. dairesi tarafından bugün öğleden sonra yapılacak oturuma 10 yargıç katılacak. AİHM'nin bugünkü olağan toplantısında idam kararı ile ilgili "ihtiyati tedbir" kararı alması olasılığının büyük olduğu bildiriliyor. Ancak AİHM'nin böyle bir yolu izlemesi olasılığının da kesin olmadığı ifade ediliyor. Konuya yakın kaynaklar, "AİHM salı günkü normal toplantısında bu yönde bir karar alabilir. Ancak alacağı konusunda garanti yok, çünkü Türkiye'deki hukuki süreç tam bitmiş olmayacak. Öcalan'in avukatlarının, Yargıtay kararının düzeltilmesini talep etme hakkı vardır" dediler.
Bu arada, AİHM'in, Öcalan'ın başvurusunun kabul edilebilir olup olmadığı kararlaştırılıncaya kadar geçerli olan bir "ihtiyati tedbir" kararını alabileceği, başvurunun kabul edilmesi halinde dava sonuçlanıncaya kadar ikinci bir "ihtiyati tedbir" kararını verebileceği belirtiliyor.
Siyasi tercih
AİHM'den "ihtiyati tedbir" kararı çıkması Türk hükümetini bir "siyasi" tercih yapmaya zorlayacak. Rum Bayan Loizidou'nun açtığı davaya ilişkin kararın dışında şimdiye kadar AİHM'in tüm kararlarına uyan Ankara'nın bu defa ne yapacağı kesin olarak bilinmiyor. Ancak, gerek Cumhurbaşkanı Demirel, gerekse Başbakan Ecevit tarafından yapılan açıklamalar AİHM kararının göz ardı edilemeyeceği izlemini veriyor. Hukukçuların çoğu da AİHM kararına "mutlaka" uyulması gerektiğini vurguluyor.
Öcalan'ın şubat ayında Türkiye'ye getirilmesinden hemen sonra avukatları,Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkına ilişkin 2'nci maddesi, işkence yapılamayacağı konusundaki 3'ncü maddesi, herkesinin özgürlüğe ve kişi güvenliğine hakkı konusundaki 5'nci maddesi ve bağımsız mahkeme tarafından yargılama hakkına ilişkin 6'ncı maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'ye başvuruda bulunmuştu. Bu başvuru üzerine AİHM 4 Mart'ta tutukluluk ve yargılama süresine ilişkin olarak "ihtiyati tedbir" kararını aldı. Bu karara Ankara tarafından itiraz edildi. Mahkeme, Ankara'dan görüş istedi. Türk hükümeti, 1 Eylül'de görüşünü bildirdi. Bunun üzerine Öcalan'ın avukatları da AİHM'ye siyasi unsurlara ağırlık veren bir karşı görüşü sundular.
İdam olursa, AB olmaz
AB dönem başkanlığını yürüten Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen, Öcalan'ın idam edilmesinin Türkiye'nin AB'ye girmesini engelleyeceğini söyledi.
Paavo Lipponen, MTV3 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Öcalan'ı idam etmesi halinde, aday olarak kabul edilmesi ihtimalinin uzun bir süre için göz ardı edileceğini düşünüyorum" dedi. Lipponen, "Türkiye bir gün AB üyesi olmak istiyorsa, yürürlükteki yasalarını değiştirmeli ve ölüm cezasını tamamen kaldırmalı" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Ezgilerde köy ve kent uyumu

SONRAKİ HABER

KNK, AB'den çözüm istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...