24 Kasım 1999 22:00

Çadırkentler su altında

Çadırkentler su altında
Bolu ve Düzce'de, önceki gece başlayan ve aralıksız devam eden sağanak yağış sonucu depremzedelerin barındığı çadırları su bastı. Depremzedeler, gece boyunca çadırlarındaki suyu temizlemeye çalışırken, çadırların kenarlarına kazılan kanallarla çadırlara su girmesi önlenmeye çalışıldı. Bolu ve Düzce'de, çok sayıda kışlık çadır, kuru gıda, çocuk bezi, mama, hijyenik pet ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duyuluyor.
Bolu'da depremde, binalarının yüzde 80'i büyük hasar gören, sağlam olanlara da korkudan giremeyen ve kışlık çadır sıkıntısı çeken depremzedeler, soğuk ve yağışlı hava yüzünden zor günler geçiriyor. Bolu'da, dün gece başlayan sağanak yağış sürüyor. Metrekareye 7 kilogram yağmurun düştüğü Bolu'da, hava sıcaklığı gündüz 4 dereceye kadar düştü. Bolu'nun Karaçayır, Sağlık, Kavaklık, Sümer ve Karamanlı mahallelerindeki çadırkentler, hâlâ devam eden yağmur yüzünden adeta göle döndü.
Çocuklar da kürek başında
Sağlık Mahallesi'nde bulunan Veciz Siteleri çadırkentinde kalan ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencisi Yasemin Karasu, babası hasta olduğu için, sabaha kadar elindeki kürekle çadırlarının kenarına toprak atarak, içeriye su girmesini önlemeye çalıştı. 80 yaşındaki Mehmet Hulusi Türk ise çadırına su girmesine engel olamayınca çaresiz kaldı ve su içinde yüzen çadırına girdi.
Kar iyice yaklaştı
Bolu'nun yüksek kesimlerinde dün sabaha karşı başlayan kar yağışı da sürüyor. Kar kalınlığı Abant'ta 5, Kartalkaya'da ise 15 santimetreye kadar ulaştı. Hafta sonuna kadar yağmur ve kar yağışı beklenen Bolu'da, çadır sıkıntısı da sürüyor. Çadır temin edemeyen ya da yazlık çadırlarda kalmak zorunda olan depremzedeler, kendi imkânlarıyla baraka yapmaya başladılar. Kent merkezinde, inşaat malzemesi satan dükkânlarda naylon, saç levha, ondülin ve strafor bulmakta zorluk çekiliyor.
Bütün çadırlar su altında
Düzce'de ilçede depremzedelerin barındığı çadırların tamamına yakını, önceki geceden bu yana devam eden sağanak yüzünden su altında kaldı. Çadırları su basmasını engelleyemeyen depremzedeler, itfaiye ekiplerinin de yardımıyla çadırlarındaki suyu boşaltmaya çalışıyorlar.
Sorunlar muhtarı ağlattı
4. Kolordu ve Deprem Bölgesi Koordinatör Komutanı Korgeneral Erol Tutal'a dertlerini anlatmaya çalışan muhtar, gözyaşlarını tutamadı. Mehmetçik çadırkentinin bulunduğu Karaçayır Mahallesi'nin muhtarı Fahrettin Selenmiş'in sorunları sayarken ağlaması, halkın yaşadığı sorunların büyüklüğünün bir göstergesi olarak yorumlanırken, Tutal, "Sorunlarını makamıma gel ayrıntılı olarak konuşalım" demekle yetindi.

Evrensel'i Takip Et