22 Kasım 1999 22:00

137 belediye işçisi işten atıldı

Göreve geldiğinden bu yana sürekli eski işçileri atarak yerine kendi yandaşlarını alan MHP'li Belediye Başkanı Ahmet Ünal, daha önce işten attığı 300 işçinin ardından dün de 137 işçiyi daha işten attı.

Paylaş
137 belediye işçisi işten atıldı
Halil İmrek
"Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağını" iddiasıyla 18 Nisan seçimlerinde işbaşına gelen MHP'li Yüreğir Belediye Başkanı Ahmet Ünal, seçimlerden bu yana 437 işçi attı. Ancak belediyede seçimlerden önce 600 civarında olan çalışan işçi sayısı, şu anda 1200'e ulaşmış durumda. Daha önce 300 işçinin atıldığı Yüreğir Belediyesi'nden dün de 137 işçi atıldı. Atılan işçilerin birçoğunun emekliliğinin yaklaştığı, hatta emekliliğine 2-3 ay kalan işçilerin olduğu öğrenildi. Belediye başkanı, ilk attığı işçilere olduğu gibi son attıklarına da paralarını ödemedi.
Hizmet-İş ortada yok
İş akitleri hafta sonu feshedilen işçiler, atıldıklarını işbaşı yapmak üzere sabah belediyeye geldiklerinde öğrendiler. Bunun üzerine tepki gösteren işçiler, belediye önünde oturmaya başladılar. İşçiler belediye aleyhine dava açacaklarını ve işe dönene kadar direneceklerini söylüyorlar. "Biz günün her saati yorulmak nedir bilmeden çalışıyorduk. En pis, en ağır işi biz yapıyorduk, ama ekmeğimizle oynayıp bizi kapı dışarı ettiler" diyerek tepkilerini dile getiren işçiler, daha önce de yine işten atma tehdidiyle üyesi oldukları Genel-İş'ten istifa ettirilmiş ve Hizmet-İş'e üye yapılmışlardı. İşlerine son verildiği halde Hizmet-İş Sendikası'nın ortada görünmediğini belirten işçilere destek, yine eski sendikaları Genel-İş 2 No'lu Şube başkanı ve yöneticilerinden geldi.
İşverenin Hizmet-İş aşkı
Sabah erken saatlerde işçilerin yanına gelen Genel-İş yöneticileri, burada işçilere ve kamuoyuna yönelik bir açıklama yaptılar. Hizmet-İş'e seslenen sendikacılar, "Gerçekten işçilerin hakkını savunuyorsa gelsinler olaya birlikte tepki gösterelim" dediler.
Hizmet-İş'in Şube Başkanı Hüseyin Öztürk'ün aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Gül'ün eniştesi olduğunu hatırlatan işçiler, bu durumun, işverenin Hizmet-İş aşkının nedenini açıkladığını söylüyorlar.
MHP'nin gerçek yüzü
Belediye başkanının işçi düşmanı olduğunu ifade eden işçilerin tek amacı, işlerine geri dönmek. Diğer sendikalarla da görüşeceklerini, Hizmet-İş'e de ulaşacaklarını belirten Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Kemal Aslan, geniş bir kamuoyu yaratacaklarını ve halkı aydınlatacaklarını dile getirdi.
En zor birimde görev yapan 137 işçinin işten atılmış olmasının tek açıklamasının kendi yandaşlarına yer açma kaygısı olabileceğinin altını çizen Genel-İş 2 No'lu Şube Mali Sekreteri Mehmet Emin Elçi de, bu tavrın, değişti denilen ve "Kimsenin ekmeği ile oynamayacağız" diyen MHP'nin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiğini vurguladı.Görüşmediler
Belediye Başkanı Ahmet Ünal'la konu hakkında görüşme talebimiz ise belediye yetkililerinin kendisinin iki gün belediyede olmayacağını söylemesi üzerine hayata geçmedi. Yine aynı yetkililerin işten çıkarmanın ekonomik nedenlerden kaynaklandığını söylemesi ise Yüreğir Belediyesi'nde çalışan sayısının seçimlerin ardından yeni alınan yandaşlarla 1200 ulaşmış olmasını ise açıklamaya yetmiyor.
ÖNCEKİ HABER

'Burjuvazi hakları lütfetmez'

SONRAKİ HABER

Bekirpaşa ve Saraybahçe belediye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...