16 Kasım 1999 22:00

Clinton'a öfke adliyeye taşındı

Emperyalizmin baş temsilcisi ABD Başkanı Clinton'ı protesto eylemleri Ankara'da dün de devam etti.

Paylaş
Clinton'a öfke adliyeye taşındı
Emperyalizmin baş temsilcisi ABD Başkanı Clinton'ı protesto eylemleri Ankara'da dün de devam etti. Protesto eylemi, Kızılay'da önceki gün yapılan gösteriler sırasında gözaltına alınan 101 kişinin sabah saatlerinde götürüldükleri Ankara Adliyesi önünde, öğle saatlerinde yapıldı.
Kızılay'da önceki gün gözaltına alınanlar sabah saatlerinde 3 otobüsle adliyeye götürüldü.
Aynı anda adliye binası önünde gruplaşmalar başladı. Öğleye doğru, Adli Tıp'ta muayene edilen gözaltındakiler dışarıya çıkartılarak yeniden polis otobüslerine bindirildi. Bekleyenlerin sayısı saat 12.30 sıralarında yapılacağı duyurulan kitlesel basın açıklamasına katılmak üzere gelenlerle birlikte arttı. Bu sırada adliye çevresi tam bir polis ablukasına alındı.
Saat 12.00 sıralarında adliye binası önünde bekleyen gözaltına alınanların yakınları, sendika, kitle örgütü ve parti yöneticileri, polis zoruyla bina önünden uzaklaştırıldı. Ayrıca gözaltına alınanların tutulduğu barikat ile topluluk arasında polisler tarafından 3 barikat kuruldu. Bu sırada ÇHD Genel Başkanı Ali Ersin Gür ile polisler arasında sert tartışmalar yaşandı. Gür, müvekkillerinin gözaltında olduğunu ve kendisinin adliyeden atılamayacağını söyledi. Ancak polis buna rağmen kimseyi adliye bahçesine yaklaştırmadı.
Karşılıklı sloganlar
Bu sırada dışarıda bekleyen emekçiler alkışlarla gözaltındakilere destek verdi. Topluluk sık sık "Emekçiye değil Clinton'a barikat", "Clinton defol" ve "MAI, MIGA, tahkim, kahrolsun emperyalizm" sloganları attı. Gözaltındakiler de otobüsün camlarından zafer işaretleri yaparak ve "Yankee go home", "Clinton defol, bu memleket bizim", "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganlarıyla dışarıdakilere karşılık verdi. Planlanan protesto eylemi, 12.30 sıralarında başladı. 300 kişinin katıldığı eylemde EMEP, SİP, ÖDP Ankara İl Örgütleri, KESK Ankara Şubeler Platformu, Enerji Yapı Yol-Sen Genel Merkezi, Dev Maden-Sen, TÜMTİS Ankara Şubesi, TMMOB Ankara İl Koordinasyonu Sözcüsü, EMO, İHD Ankara Şubesi, ÇHD Genel Merkezi, 68'liler Birliği ve Halkevleri Ankara Şubeler Platformu tarafından hazırlanan ortak açıklamayı ÇHD Genel Başkanı Ali Ersin Gür okudu.
AGİT Zirvesi'nde insan hakları ve demokrasinin görüşüleceğini söyleyen Gür, halklara yoksulluk, acı ve zulmü reva görenlerin insan hakları ve demokrasiyi getiremeyeceğini vurguladı. Gür, AGİT Zirvesi için yapılan demokrasi ve özgürlük sahtekârlığı kazındığında, geriye ABD ve Avrupalı emperyalistlerin bölgedeki çıkarlarının kaldığını dile getirdi.
AGİT demokrasisi!
Gür, "Clinton'ın ülkemiz emekçilerine neler getirdiğini hep birlikte bir kez daha gördük. Clinton'ı protesto eden 100'ü aşkın kişi dövülerek gözaltına alındı. Tepkilerini demokratik yollardan dile getirmeye çalışanlara, AGİT demokrasisinin yanıtı budur" dedi.
Barış, özgürlük ve demokrasiyi Türkiye'nin işçi ve emekçilerinin kendi mücadeleleriyle kazanacaklarına dikkat çeken Gür, sözlerine şöyle devam etti: "İşte bu yüzden ülkemizin bağımsızlık bayrağı bugün, kırıntı peşinde koşan devlet yöneticileri ve işbirlikçi patronların değil, mücadeleci Sümerbank ve Beykoz işçilerinin, köylülerin, gençlerin, aydınların ve devrimcilerin ellerindedir."
Bu sırada otobüslerde bekletilen gözaltındakiler ile dışarıdakilerin birlikte "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganını atması dikkat çekti. Alkışlarla sona eren eylemde, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Amerikan uşağı olmayacağız" gibi sloganlar atıldı.
Tutuklular Clinton'ı protesto etti
Sağmalcılar Cezaevi'nde bulunan TDKP, TKEP ve Devrimci Yol davaları tutukluları, ABD Başkanı Clinton'ın Türkiye'ye gelmesini ve emperyalistlerin saldırı ve daha çok sömürü amacıyla oluşturdukları AGİT toplantısının Türkiye'de yapılmasını protesto ettiler. Tutuklular, yaptıkları açıklamada, bu amaçla bugün sayım vermeme eylemi yapacaklarını duyurdular.
ÖNCEKİ HABER

Köprü zammına komik gerekçe

SONRAKİ HABER

İstanbul'daki eylem engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...