12 Kasım 1999 22:00

ABD ordusu 'füze kalkanı'nı savundu

Amerikan ordusu, ABD ile diğer emperyalistler arasındaki füze savunma sistemi tartışmasına ilk kez katıldı.

Paylaş
ABD ordusu 'füze kalkanı'nı savundu
ABD ile Çin ve Avrupalı emperyalistler arasındaki füze kalkanı gerginliği ile ilgili son açıklama, Pasifik Okyanusu'ndaki Amerikan kuvvetlerinin komutanından geldi. ABD Pasifik Komutanlığı Kumandanı Dennis Blair, "Kuzey Kore ve Çin füzelerinin oluşturduğu tehdit" karşısında, ülkesinin bölgesel füze savunma sistemleri kurmasının şart olduğunu söyledi.
Ordu ilk kez konuştu
Muhafazakâr Washington Times gazetesine konuşan Blair, "Suudi Arabistan'da 40'tan fazla Amerikan askeri bir Scud füzesiyle öldürülmüştü. Bu nedenle, Kuzey Kore'nin Scud ve No Dong füzelerinin menzili içinde bulunan tüm birliklerimiz, bir füze savunma sistemiyle korunmalıdır" dedi.
Amiral Blair'in sözleri ile birlikte, Amerikan ordusu, füze tartışmasına ilk kez katılmış oldu. Şubat ayında Pasifik'teki 100 bin Amerikan askerinin komutanlığına getirilen Blair'in, Çin'e karşı kendisinden önceki komutanlardan çok daha sert bir tutum aldığı belirtiliyor.
Tayvan sorunu
Amiral Blair, ABD'nin, Tayvan'ın Çin'e karşı füze "savunma" sistemleri kurmasına yardımcı olması gerektiğini de öne sürdü. Blair, Tayvanla İlişkiler Yasası'nın bu "yardım"a izin verdiğini de söyledi.
Tayvan'a "savunma" desteği sağlamak istemelerinin nedeninin, Çin'in Tayvan Boğazı'na yaptığı füze yığınağı olduğunu öne süren Blair, "Eğer Çin bu durumu değiştirmek istiyorsa kendi tutumunu gözden geçirmeli" diye konuştu. Amiral Blair, "Burada bir dengeden bahsediyoruz. 400-600 füzeye karşı zayıf bir savunma, iyi bir denge gibi görünmüyor" dedi. Amiral, Japonya ve Güney Kore'nin ise, Kuzey Kore füzeleri tehdidi altında olduğunu ileri sürerek, "Bu nedenle bu ülkeler de ABD füze savunma sistemine katılmalıdır" şeklinde konuştu.
Dennis Blair, Çin'in Tayvan'ı vurması halinde Pasifik Komutanlığı'nın tavrının ne olacağı sorusuna açık bir yanıt vermedi ve "ABD'nin adayı savunacağını" söylemekle yetindi. Blair, "Ayrıntıya giremem, ancak 1996 yılında, Çin harekete geçtiğinde ABD de tepki geliştirmişti" diye konuştu.
Çin ordusu, Mart 1996'da Tayvan yakınlarında geniş çaplı bir tatbikata girişmiş ve adanın kuzey ve güneyine deneme füzeleri fırlatmıştı. ABD, yanıt olarak bölgeye iki uçak gemisi göndermiş ve Çin yönetimi, bu tavrı "tehdit" olarak algıladığını dile getirmişti.
Amiral Blair, Çin ordusu ile ABD ordusu arasındaki ikili görüşmelerin tekrar başlayacağının sinyallerini de verdi. Çinli yetkililerin, ABD'nin bu yöndeki teklifine onay verdiklerini belirten amiral, ilk görüşmelerin ne zaman yapılacağına ilişkin bilgi vermedi.
Çin, NATO'nun Belgrad'daki büyükelçiliğini bombalamasının ardından ABD ile askeri ilişkileri dondurmuştu.
'Sınırsız Savaş' yorumu
Öte yandan, Amerikalı komutan, iki Çin Halk Kurtuluş Ordusu albayı tarafından yazılan "Sınırsız Savaş" adlı kitapla ilgili açıklamalarda da bulundu. Blair, Çinli yetkililere "ne olup bittiğini" sormak istediğini söyledi. "Sınırsız Savaş" kitabı, ABD'nin Yeni Dünya Düzeni karşısında Çin'in dünyadaki pozisyonunu korumak için biyolojik ve nükleer silahları da açıkça kullanabileceğini ve böylesi bir süper güçle baş edebilmek için "geleneksel savaş" yöntemlerinin bir kenara itilmesi gerektiğini savunuyordu. Kitap, Çin'de en çok satanlar listesinde uzun süre bir numarada kalmış ve büyük tartışma yaratmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Pakistan bombalarla sarsıldı

SONRAKİ HABER

Alınmayan gazın parası ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...