05 Kasım 1999 22:00

UCK'nın yeni 'düşman'ı

Kosova'da UCK bağlantılı güçler tarafından yürütülen ırkçı saldırılar giderek yayılıyor. Bir zamanlar 'hoşgörü ve çokkültürlülüğün başkenti' olarak bilinen Prizren, Sırplar ve Çingenelere yönelik şiddet eylemleriyle sarsılıyor.

Paylaş
UCK'nın yeni 'düşman'ı
Kosova'da NATO ve BM tarafından oluşturulan yeni yönetimin sözcüleri, Kosovalı Arnavutların "sadece Sırplara değil, Çingeneler ve diğer etnik azınlıklara karşı da giderek daha saldırganlaştığını" söylediler.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından çarşamba günü yayınlanan ortak rapora göre, Kosova "bir şiddet döngüsü"ne girdi. AGİT yetkilileri, Arnavutların giderek azalan Sırp nüfusa ve Çingenelere yönelik saldırılarda bulunmaya devam ettiğini kaydettiler. AGİT, Kosova 'Kurtuluş' Ordusu (UCK) bağlantılı saldırıların bununla sınırlı kalmadığını, Prizren bölgesindeki Müslüman Slavların da saldırılarla karşılaşmaya başladığını belirttiler.
Irkçı saldırıların arkasında UCK yönetiminin bulunduğuna dair kanıtların giderek çoğaldığına dikkat çeken Avrupalı yetkililer, örgütün amacının "hoşgörüsüz ve tek uluslu" bir devlet kurmak olduğunu dile getirdiler.
UCK'nın saldırılarından, şiddete karşı çıkan Arnavutlar da nasibini aldı. Irkçılığa tavır alan birçok Arnavut aydın tehdit edilirken, azınlıklar ise bölgeden çıkmanın bir yolunu bulmaya çalışıyor.
Eski Prizren artık yok
Kosova'nın 'batı standartlarına uygun bir demokrasi' haline getirilmesi ve önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere hazırlanılması için görevlendirilen AGİT gözlemcileri, Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Prizren bölgesine özellikle dikkat çektiler.
Yugoslavya'nın dağılmasından önce, eski Prizren, Kosova'daki çokkültürlü yaşamın bir simgesi olarak biliniyordu. Şehirde Arnavutlar, Sırplar, Türkler ve Çingeneler kardeşçe yaşamakta, kilise duvarları cami minarelerine karışmaktaydı. Bu özelliğini uzun süre koruyan Prizren, parçalanmayla birlikte gelen milliyetçi dalgadan fazla kaçınamadı ve NATO saldırılarının ardından şehirdeki ilk ırkçı şiddet olayları patlak verdi.
Prizren'de yaşanan son olay, geçtiğimiz hafta sonunda, 80 yaşındaki Vojislav Stankoviç'in evinin basılması. Şehirde kalmakta ısrar eden az sayıdaki Sırptan biri olan Stankoviç'in evine giren 'bir grup genç', bu yaşlı adamın başına taşla vurdu. Ertesi gün geri döndüler ve onu bağlayıp bıçakla tehdit ettiler. New York Times'ın bölge muhabirine başından geçenleri anlatan Stankoviç, "24 saat içinde şehri terk etmemi istediler" dedi. Stankoviç, 100'e yakın Sırp ve Çingene'nin yaptığı gibi, çözümü Prizren'deki Sırp Ortodoks Kilisesi'ne sığınmakta bulmuş. Şehrin batı yakasındaki 2000 Çingene de, benzer olayları yaşamaya başlamış. 27 yaşındaki temizlik işçisi İsa Viseli, pazartesi gecesi evini kuşatan bir grup Arnavut'un, kendisini dışarı çıkarttıktan sonra evini yaktığını söylüyor.
UCK, Çingenelere yönelik faşist saldırıları "savaş sırasında Sırp güçleriyle işbirliği yaptıkları" iddiasına dayandırıyordu. Ancak şiddet şimdi, Kosova'nın dağlık güney bölgelerinde yaşayan 17 bin Gorani'ye, yani Müslüman Slava yönelmiş durumda. Gorani bölgesinin yönetildiği Dragas'taki yetkililer, son iki hafta içinde sivillere yönelik 7 bombalı saldırı gerçekleştirildiğini belirtiliyor. Bombaların amacı, Goranileri Kosova'dan çıkmaya zorlamak.
Olaylar hakkında görüşü sorulan eski UCK, yeni 'Kosova Koruma Gücü' Komutanı Ramuş Haradinaj ise, artık sivil bir güç haline geldiklerini ve düzeni sağlamanın kendi görevleri olmadığını söylüyor.
ÖNCEKİ HABER

Tersane işçisi kürek mahkûmu

SONRAKİ HABER

ABD kalkanı kaygılandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...