04 Kasım 1999 22:00

Enerji krizi aldatmacası

Enerji alanındaki özelleştirmeler ve nükleer santral yapımı için dayanak oluşturan Türkiye'nin hızla bir enerji krizine doğru gittiği iddiaları bu yıl da asılsız çıkıyor.

Paylaş
Enerji krizi aldatmacası
Enerji alanındaki özelleştirme uygulamaları ve nükleer santral yapımını bir zorunluluk olarak göstermek amacıyla kamuoyunda yayılmaya çalışılan "Türkiye'nin hızla bir enerji krizine doğru gittiği" iddiası, 1999'da da asılsız çıkıyor. Bu yıl da elektrik enerjisi üretiminin tüketimin bir hayli üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Özellikle Anayol hükümeti döneminde TEDAŞ dağıtım müesseselerinin özel sektöre devri ve bazı santrallerin özelleştirilmesinde, hızla bir enerji darboğazına doğru gidildiği, 1999 yılından itibaren elektrik kesintilerinin başlayacağı sık sık dile getirilmişti. Özelleştirmeler ve nükleer santral yapımına karşı kamuoyunda oluşan tepkileri kırmak için devletin enerji alanında gerekli yatırımları yapamayacağı, enerji krizine girmemek için başka çözüm olmadığı tezi işlenmişti.
1999 üretim-tüketim durumu
Maliye Bakanlığı tarafından 2000 yılı bütçe tasarısıyla birlikte TBMM'ye sunulan 1999 yılı ekonomik raporuna göre brüt elektrik enerjisi üretiminin bu yıl yüzde 7 dolayında artarak 118.8 milyar kilovatsaate ulaşacağı tahmin ediliyor. Hidrolik kaynaklı üretim yüzde 21.6 gerileyerek 33.1 milyar kilovatsaate inerken, termik üretimin yüzde 24.4'lük artışla 85.6 milyar kilovatsaate çıkması bekleniyor.
Buna karşılık brüt elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 5.9'luk artışla 115.2 milyar kilovatsaat olacağı tahmin ediliyor. Buna göre geçen yıl brüt tüketimin yüzde 102'si düzeyinde bulunan brüt üretim miktarı, bu yıl brüt tüketimin yüzde 103'ü düzeyinde gerçekleşecek.
Net tüketim
115.2 milyar kilovatsaat düzeyinde beklenen brüt tüketimin 21.8 milyar kilovatsaatini şebeke kayıpları oluşturuyor.
341 milyon kilovatsaatlik bir bölümün ise ihraç edileceği belirtiliyor. Buna göre net tüketim miktarı 93.1 milyar kilovatsaat düzeyinde bulunuyor. Geçen yıl 1 milyar 382 milyon kilovatsaat olan kişi başına net tüketim miktarı yüzde 5.6'lık artışla bu yıl 1 milyar 452 milyon kilovatsaate çıkacak.
Bu yılın tümüne ilişkin projeksiyonlar, global ekonomik kriz ve durgunluk nedeniyle sanayideki elektrik enerjisi kullanımının azalması yüzünden enerji darboğazının ortaya çıkmadığı, ertelendiği iddialarını da çürütüyor.
Tahminlere göre bu yıl sanayi alanındaki elektrik enerjisi tüketimi hızlı bir artış gösteriyor. Sanayide kullanılan elektrik enerjisi miktarı bu yılın tümünde yüzde 7'den fazla artarak 50 milyar kilovatsaati aşacak. Toplam net tüketimde sanayinin 1998 yılında yüzde 53.1 olan payı bu yıl yüzde 53.7'ye çıkacak.
Net tüketimde meskenlerin payının yüzde 22.6'dan yüzde 22'ye gerileyeceği, ticarethanelerin payının yüzde 8.4'ten yüzde 8.5'e, resmi dairelerin payının yüzde 4.6'dan yüzde 4.7'ye, genel aydınlatmanın payının yüzde 4'ten yüzde 4.1'e, tarımın payının yüzde 2.5'ten yüzde 3'e çıkacağı tahmin ediliyor.
Haberleşmenin elektrik enerjisi tüketiminde yüzde 0.7 olan payının değişmeyeceği, diğer alanların payının ise yüzde 4'ten yüzde 3.3'e ineceği bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Avustralya'da tarihi referandum

SONRAKİ HABER

Doğalgazda Gökçek mucizesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...