03 Kasım 1999 22:00

IMF bütçesine hayır

IMF heyetinin 'temasları' sürerken, emekçiler dün, TBMM'ye sunulan IMF patentli 2000 yılı bütçesini

Paylaş
IMF bütçesine hayır
KESK İzmir Şubeler Platformu'nun Konak Meydanı'nda gerçekleştirdiği bütçe protestosuna yaklaşık 1000 kamu emekçisi katıldı. Eyleme Emekli-Sen ve EMEP üyeleri de destek verdi. Eski Balık Hali önünde toplanarak, Konak Meydanı'na yürüyen kamu emekçileri, "Bütçeye karşı direneceğiz", "Hükümet istifa", "Çetelere değil emekçiye bütçe" sloganlarını attılar. Kamu emekçileri Konak Meydanı'na girerken yağmurun başlaması ve giderek şiddetlenmesi üzerine basın açıklaması Hasan Tahsin Anıtı arkasındaki alanda yapıldı. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahri Akkan, IMF reçeteleriyle işçiler, emekçiler ve yoksul halk kesimleri için karanlık bir gelecek hazırlandığını belirtti. "2000 yılı bütçesi IMF tarafından belirlenmekte, son kontrolleri Türkiye'ye gelen IMF heyeti tarafından yapılmaktadır" diyen Akkan, bu bütçeye 'hayır' demenin emperyalizme, onun temsilcisi IMF'ye, sömürüye, Susurluk'ta ortaya çıkan çete düzenine 'artık yeter' demek anlamına geldiğini belirtti. Yüzde 15'lik maaş artışını kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Akkan, "13 Kasım'da Ege mitingi gerçekleştirerek taleplerimizi ifade edeceğiz. Taleplerimiz kabul edilmediğinde de 4 Aralık'ta Ankara yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Yine kabul edilmezse 6 Aralık'ta üretimden gelen gücümüzü kullanacağız" dedi.
Hükümetin yüzde 15'lik safalet zammına kamu emekçileri dün sokaklarda yanıt verdi. KESK'e ve Kamu-Sen'e üye kamu emekçileri başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana olmak üzere pek çok ilde eylem yaptılar. IMF'nin dayatmalarına uygun biçimde hazırlanan bütçenin, çalışanları açlığa ve sefalete mahkûm edeceği vurgulanan eylemlerde, tepkilerin kitleselleşerek süreceği bildirildi.
Kocaeli
Kocaeli'de Sanat Sokağı'nda toplanan kamu emekçileri, sloganlarla hükümeti ve 2000 yılı bütçesini protesto ettiler. Koaceli Sendikalar Birliği ile EMEP ve ÖDP'nin de katıldığı eylemde konuşan Tüm Sosyal-Sen Kocaeli Şube Başkanı Aziz Özcan, bütçesini IMF'nin direktiflerinin belirlemediği, bağımsız bir ülke istediklerini vurguladı.
Edirne
Edirne'de KESK Şubeler Platformu'nun yaptığı basın açıklamasında ise yıllardır uygulanan ücret politikaları sonucunda kamu çalışanlarının maaşlarının yoksulluk sınırı altında kaldığı, emekçilerin sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinin görmezden gelindiği söylendi. Öğrencilerin de destek verdiği eylemde emekçiler, "Hükümet zammını al başına çal", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarını attılar.
Eskişehir
KESK'e bağlı sendikalara üye kamu emekçileri Eskişehir Selami Vardar İş Hanı önünde bir basın açıklaması yaparak hükümetin IMF'nin emriyle ekonomik terör uyguladığını söylediler. Eyleme Harb-İş, EMEP, ÖDP, CHP, çeşitli dernek ve meslek odası temsilcileri de destek verdi. Öte yandan Kamu-Sen de, Tekel binası önünde bir basın açıklaması yaptı.
Çorum/Sivas
Çorum Havuzpark'ta KESK Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Şube Sekreteri Hikmet Aydın'ın okuduğu basın açıklaması sık sık, 20 Kasım 1999 tarihinde Çorum'da miting düzenleneceği duyuruldu.
SES Sivas Şubesi sendika binasında basın açıklaması yaparak hükümetin ekonomik saldırılarını kınadı.
Konya/Kayseri
Kamu emekçileri Konya'da da PTT Başmüdürlüğü önünde toplandı. Tepkilerini, "Sadaka değil toplusözleşme", "Kahrolsun IMF, bağımsız, demokratik Türkiye", "Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" sloganlarıyla dile getiren kamu emekçileri adına KESK Konya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Harun Toprak konuştu. Toprak, tahkim ve sosyal güvenlik yasalarına, tarım reformu gibi saldırılara karşı da direneceklerini bildirdi. KESK Kayseri Şubeler Platformu üyeleri de Mimar Sinan Parkı'nda basın açıklaması yaptı.
Trabzon
Trabzon'da KESK ve Kamu-Sen tarafından düzenlenen ortak eylemde, 13 Kasım günü bölgesel bir eylem yapılacağı bildirildi. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Gültekin Yücesan, memura reva görülen zam oranının insan onuruna aykırı olduğunu kaydetti. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.
Aydınİskenderun
Aydın'da Sevgi Yolu'nda toplanan kamu emekçileri, İskenderun'da da Ayakkabıcılar Çarşısı'nda basın açıklaması yaptılar ve 4 Aralık'ta Ankara'da olacaklarını duyurdular.
Antalya
Antalya Demokrasi Meydanı'nda yapılan ve 250 kişinin katıldığı basın açıklamasında sık sık "Tahkim vatana ihanettir", "Sadaka değil, toplusözleşme", "Çetelere değil, emekçiye bütçe" sloganları atıldı. Halkın alkışlarla destek verdiği eyleme, Eğitim-Sen, Tüm Maliye-Sen, Gıda Tarım-Sen, SES, Enerji Yapı Yol-Sen, Haber-Sen yöneticileri ve üyeleri ile Bank-Sen temsilcileri, EMEP, ÖDP, HADEP ve PSDAK yöneticileri katıldı.
Mersin
Mersin'de Eğitim-Sen önünde bir araya gelen kamu emekçileri, yaptıkları basın açıklaması ile IMF tetikçiliği dışında hiçbir rolü kabul etmeyen hükümeti protesto ettiler. 500 emekçinin katıldığı eylemde KESK Şubeler Platformu adına konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Rıza Özer, "Bu hükümet kendi halkına ihanet ediyor" dedi.
Kamu emekçileri baskı ve sürgünlerin en yoğun yaşandığı Kürt illerinde de kitlesel olarak alanlardaydı. Diyarbakır'da saat 12.30'da Dağkapı Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 1500 kamu emekçisi yüzde 15'lik maaş artışını kabul etmeyeceklerini dile getirdiler. Sık sık, "Sadaka değil toplusözleşme", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Demokratik cumhuriyet demokratik bütçe" sloganları atan kamu emekçileri hükümete tepki gösterdiler. Eylem sırasında konuşan Dönem Sözcüsü Muhsin Uyanık, IMF direktifleri doğrultusunda hazırlanan bütçeyi kabul etmeyeceklerini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

IMF, 2000'in ana hedefinin

SONRAKİ HABER

Memur her yerde eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...