26 Ekim 1999 21:00

Grozni ateş çemberinde

Günlerdir kuşatma altında tuttukları Grozni kenti üstündeki saldırıları artırarak Maşadov yönetimine 'pes' dedirtmeyi amaçlayan Rus askerleri...

Paylaş
Grozni ateş çemberinde
Çeçenya'nın başkenti Grozni'deki yönetimi çökertmeyi amaçlayan Rus güçleri, kente kuzey yönünden biraz daha yaklaşarak, havaalanı önlerine geldiler. Başkent yönünde ilerleyen birliklerin kente 8 kilometre uzaklıkta olduğu bildirilirken, Rus piyadeleri Grozni'nin dışında, kuzeybatı kısmında bulunan Severni Havaalanı'nın yakınına yerleştiler. Bu havaalanı, 1994-96 savaşı sırasında Rus birliklerinin ana karargâhı olarak kullanılıyordu. Operasyonun hedeflerini genişleten Rus askerleri, kente ulaşan karayollarının denetimini ele geçirmek amacıyla saldırılarda bulunuyor.
Kuzey Kafkasya'daki Rusya Federal Güçleri'nin komutan yardımcısı Korgeneral Aleksander Belousov, "hedeflerinin, Grozni'yi abluka altına almak olduğunu" söyledi. Rus güçlerinin komutanı Orgeneral Viktor Kazantsev ise Grozni'yi ele geçirmenin kendileri açısından başlı başına bir hedef olmadığını; hava ve kara bombardımanları düzenleyerek karşı tarafa kayıp verdireceklerini, bunu da kara birliklerinin ilerlemesinin izleyeceğini belirtti.
Çeçenler teyit etti
Çeçen güçler de Rus birliklerinin ilerlemesini teyit ediyor. Çeçen Devlet Başkanlığı Muhafız Güçleri Komutanı İslam Datsayev, Rus güçleri ile yoğun çatışmalar olduğunu ve karşı tarafın Grozni'nin kuzeybatı yönünde birkaç kilometre ilerlemeyi başardığını, buradaki Çeçen gönüllü birliklerinin "ikinci savunma hattına" çekildiklerini belirtti.
Çeçenya'nın batı ve doğu kesiminde de ilerlemeye başlayan Rus birlikleri batıdaki İnguş Cumhuriyeti sınırından 10 kilometre kadar içeriye girerek, bölgedeki en büyük yerleşim birimlerinden Bamut kasabasını kuşatma hazırlıkları yapıyorlar. Grozni'nin 10 kilometre kuzeybatısında bulunan Pervomaiskaya köyü ile Devlet Süt Fabrikası çevresinde de dün sabahtan itibaren çatışmalar başladı. Çeçen yetkiliye göre, Rus birlikleri, doğudan, Dağıstan yönünden de Çeçenya içlerine ilerlemeye başladı. Başkent Grozni'nen 40 kilometre doğusundaki Engel-Yurt köyü yönünde ilerlemekte olan Rus birlikleri ile Çeçen güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.
Rus güçleri, kente ulaşan karayollarının denetimini ele geçirmek amacıyla saldırılarda bulunuyor. Rus öncü istihbarat güçlerinin, Grozni'nin çok yakınlarındaki Pabedenskoye ve Pervomaiskaya adlı kırsal yerleşim birimlerinde bulundukları bildirildi.
Rus güçlerinin Mozdok'taki karargâhının açıklamasına göre, bu güçler, kentin dış mahallelerinden olan Katayama'daki Çeçen güçlere karşı keşif ve gözlem yapıyorlar. Karargâhın açıklamasına göre, kentin kuzey kısmındaki kırsal bölgelerin çok büyük bir bölümü, şu anda Rus güçlerinin kontrolüne geçmiş durumda.
Savunma hazırlığı
Çeçen birlikleri ise kente saldırı halinde uzun süreli direniş için savunma hatları oluşturuyorlar. Çeçen güçlerin komutanı Mumadi Saidayev, çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez, doğu, batı ve kuzey yönlerinin tümünde birden ilk kez aynı anda çatışmalar çıktığını söyledi. Rus güçlerinin kuzey yönünde Severni Havaalanı'na doğru bir miktar ilerledikleri açıklamalarını teyit eden Saidayev, bu güçlerin, Sadovoye-Terskoye yolunun bir bölümünü ele geçirdiklerini kaydetti. Saidayev, Rus güçlerinin kuzeydoğu yönünde de Grozni'ye hakim bazı tepeleri ve Grozni-Tolstoy Yurt karayolunun hakimiyetini ele geçirmeye çalıştıklarını, ayrıca bölgedeki küçük yerleşim birimlerinin yoğun bombardıman altına alındığını belirtti.
Çeçenya'ya Taliban askeri
Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Afganistan'daki Taliban güçlerinden 400'ünün Çeçenya'ya geldiğini, aralarında Araplar ve Pakistanlıların da bulunduğu 500 kişilik bir grubun da Çeçenya'ya gönderilmek üzere hazırlandığını öne sürdü.
Basayev'in başına ödül
Rusya, Çeçen şeriatçı lider Şamil Basayev'in başına 1 milyon dolar ödül koydu. Interfax'ın haberine göre, Dağıstan'daki Rus kuvvetlerinin komutanı General Genadi Troçev, "Basayev'in başına bir milyon dolar ödül koyduk. Basayev'in ölüsünü bize getirecek olan bu parayı alacak. Getiren Çeçen de olabilir, Rus özel servislerinin elemanı da, fark etmez" dedi. Rus birliklerinin Çeçenya'da saldırılarını yoğunlaştırmasından sonra Basayev yine kayıplara karışmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Karadeniz öldürülüyor!

SONRAKİ HABER

Ecevit Barak'a doyamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...