20 Ekim 1999 21:00

Kitaplarımızla oynuyorlar!

5 yıllık okunma süreleri biten kitapların tekrar yazılması için görevlendirilen komisyonun hazırladığı ve içinde Nazım Hikmet ve Ahmed Arif'in eserlerinin de bulunduğu lise edebiyat kitapları Talim ve Terbiye Kurulu tarafından gerekçe gösterilmeden reddedildi.

Paylaş
Kitaplarımızla oynuyorlar!
Sibel Hürtaş
Okuma süreleri sona eren kitapların tekrar yazılması için görevlendirilen Ankara Komisyonu'nun, lise 1, 2 ve 3'ncü sınıflar için hazırladığı edebiyat kitapları Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) tarafından gerekçe gösterilmeden reddedildi. Kurul, İstanbul grubunun hazırladığı kitapları ise daha tam yazılmamış haldeyken kabul etti.
Ankara'daki komisyonda görevli eğitimciler kitapların inceleme komisyonundan 90 puan aldığını ancak 15 puan alan İstanbul grubunun kitaplarının kabul edildiğini belirterek kurulun siyasi tercihlere göre davrandığını söylediler.
Lise 2 komisyonunda görevli Mahmut Yüceli ve lise 1 komisyonunda görevli Ali Türkseven ile lise 3 komisyonunda görevli Münevver Oğan ve Taner Güzel önceki gün Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde bir araya gelerek kurulda yaşanan kitap rezaletini anlattılar. Eğitimciler, hazırladıkları kitapların inceleme komisyonundan 90 puan aldığını buna rağmen kitabın kabul edilmemesine kitaplarda, Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Melih Cevdet Anday ve Oktay Akbal gibi yazarların eserlerine yer verilmesinin neden olduğunu belirttiler.
Aralarında Akit gazetesi yazarı Ali Erkan Kavaklı'nın da bulunduğu İstanbul grubunun hazırladığı kitapların ise 15 puan aldığını söyleyen eğitimciler kurulun siyasi tercihleri yüzünden çağdaş eğitime izin vermediğini söylediler. Eğitimciler ayrıca 23 Ağustos günü kabul edilen kitabın belirtilen tarihte hazır olmadığı, onaylandığı tarihten sonra ki üç gün gibi kısa bir süre içinde hazırlandığını belirttiler.
İsimlerine dayanamıyorlar
Gecikmeli olarak çıkan lise 1 edebiyat kitabının yüzeysel bir incelemeyle bile yetersizliğinin kabul edilebileceğini söyleyen eğitimciler bilimsellikten uzak ve yanlışlarla dolu kitapla öğretmen ve öğrencileri zor günlerin beklediğini kaydettiler. Eğitimciler Kurulun demokratik, çağdaş yazarlara, düşünen sorgulayan öğrencilere tahammülü olmadığını belirterek, kurulda siyasi bağlantıları olan bir çok görevlinin varlığına dikkat çektiler.
Eğitimciler, "İnceleme Komisyonundan yüksek puan alan ancak TTK Üst Kurulu'ndan geri dönen edebiyat kitaplarının bu durumu da gösteriyor ki Milli Eğitim Bakanlığında hâlâ Türk-İslam Sentezci kadrolar etkilidir. Bu kadrolar pek çok yazar ve ozanımızın adını bile kitaplarda görmeye dayanamamaktadır. Öte yandan Türk Dili ve Edebiyat Programı tarikatçı, turancı, sanatçılığı kuşkulu kişilerle doludur" dediler.
Müfredat eski
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ders kitaplarını öğretmenlere yazdırmasının doğru yöntem olduğunu söyleyen öğretmenler müfredatın eski olduğunu belirterek zorlandıklarını ifade ettiler. Müfredatın hemen değiştirilmesi gerektiğini talep eden öğretmenler bakanlıkta önemli makamları işgal eden bir çok yetkilinin zihniyetinin düşünen, sorgulayan öğrenci yetiştirilmesine geçit vermemek olduğunu bu yüzden de çağdaş yazarların ders kitaplarından soyutlandıklarına dikkat çektiler.
Dava açılacak
Kitaplarının neden kabul edilmediğine dair gerekçe gösterilmesi ve kitap taslağının kendilerine geri gönderilmesi gerektiğini belirten eğitimciler bunun için bakanlığa 9 Eylül'de bir yazı gönderdiklerini ancak cevap alamadıklarını söylediler. Öğretmenler kitap nüshalarını aldıktan sonra hukuksal süreç başlatacaklarını ve dava açacaklarını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Belediye-İş: 'Durak halkı aldatıyor'

SONRAKİ HABER

Türkiye bomba üzerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...