17 Ekim 1999 21:00

'Sermaye diktasına hayır'

'Sermaye diktasına hayır'
Yıldız Eren
Fransa'nın başkenti Paris'te onbinlerce işçi ve emekçi, kapitalizmi ve hükümetin saldırılarını protesto etmek için 'sermayenin diktasına hayır' sloganıyla yürüdü. İşsizlikle mücadele örgütlerinin, liseli ve üniversiteli öğrenci birliklerinin kitlesel olarak katıldığı yürüyüş, önceki sabah meclise yakın bir noktadan başladı ve Paris'in en işlek bulvarlarından geçen yaklaşık 60 bin kişinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenlendi.
Haftalık çalışma süresinin 39 saatten 35 saate indirilmesini öngören yasa taslağının şu ankibiçiminin, tüm emekçilerin aleyhine olduğunu ve patronlara yeni avantajlar sunduğunu dile getiren işçi ve emekçiler, Başbakan Jospin ve ekibine yasa taslağını değiştirilmeden uygulanamayacağı mesajını verdiler.
Katılım beklenenin üstündeydi
Hükümet ortakları arasında anlaşmazlığa yol açan ve işçiler arasında 'Aubry Yasası' adıyla bilinen taslağa, toplumda yol açtığı hoşnutsuzluk ve kendi tabanlarından gelen tepkiler nedeniyle şimdilikkarşı tavır alan hükümet ortakları Fransız Komünist Partisi (FKP), Yeşiller Grubu veYurttaşlar Hareketi, yasaya bugünkü haliyle onay vermeyeceklerini belirterek miting çağrısı yapmışlardı.
Katılımın bu partilerin beklediğinin çok üstünde olduğu eylem, iki yıldan bu yana iş başında olan çoğulcu sol hükümete bir uyarı oldu. Onbinlerce işçi ve emekçinin "Güdükleştirilmiş bir 35 saat yasası istemiyoruz", "Gerçek istihdam için işsizliğe ve işten çıkarmalara karşı birlikte" sloganlarıyla düzenlediği yürüyüş, Jospin'in hükümet ortaklarının çizdiği çerçeveyi aşarak, kapitalist sisteme ve bu sistemin ihtiyaçları için çalışan sosyal demokratlara karşı öfkenin sokağa yansımasına dönüştü. Mitinge kitlesel olarak katılan onlarca kitle örgütü, işten atmaların durdurulmasını, yeni iş alanlarının açılmasını ve haftalık çalışma süresinin ücretler düşürülmeden güvence altına alınmasını talep ettiler. İşçi ve memur sendikalarının genel merkezlerinin mitinge katılmama kararı alması ise sendika üyeleri tarafından öfkeyle karşılandı. Birçok sektörden işçi ve memur, Paris sokaklarındaki yürüyüşe katıldı.
Yasa parlamento gündeminde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Martine Aubry'nin hazırladığı taslak, 5 Ekim'de parlamentoda ele alınmış ancak 9000'e yakın karşı önergeyle karşılanınca görüşmelere ara verilmişti. Yarın yeniden ele alınması beklenen Aubry Yasası hükümet ortakları arasında da önemli sorunlar yaratacağa benziyor. Jospin ve ekibinin yasayı değiştirmemekte ısrar etmesi durumunda hükümette çatlaklar meydana gelebileceği belirtiliyor. FKP, Yeşiller ve Yurttaşlar Hareketi partilerinin tabanından şimdiden "gereken düzenleme yapılmazsa, hükümetten çekilmeleri gerektiği" yönünde baskılar geliyor.

Evrensel'i Takip Et