25 Eylül 1999 21:00

Akın Birdal serbest, düşünce hapiste

İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, kemik erimesi gerekçesiyle, 6 ay süreyle tahliye edildi. Birdal yaptığı açıklamada, "Türkiye barış yörüngesine oturdu" dedi.

Paylaş
Akın Birdal serbest, düşünce hapiste
İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Genel Başkanı Akın Birdal, tutuklu bulunduğu Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nden, kemik erimesi gerekçe gösterilerek, infaz savcısının 6 ay süreyle "ceza ertelemesi" nedeniyle tahliye edildi. Tahliyenin, Başbakan Bület Ecevit'in ABD ziyaretinden bir gün önce ve cumartesi günü gerçekleşmesi dikkat çekerken, Birdal, cezavevi önünde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "barış yörüngesine oturduğunu" bildirdi. Barış karşıtlarının bulunmasına karşın, amaçlarının bu yörüngede kalmak olacağını dile getiren Birdal, genel bir affın ilan edilmesini istedi.
Avukatlarının başvurusuyla hastaneye sevk edildiğini söyleyen Birdal, kemik erimesi tespit edildiğini, bunun sonucunda cezasının 6 ay süreyle ertelendiğini dile getirdi. Birdal, tahliyesini, "Tabii bu bedensel bir özgürlüktür, bizim için önemli olan düşünce özgürlüğüdür" diye değerlendirdi. Birdal, "Türkiye bugün bir barış yörüngesine oturmuştur. Kuşkusuz bunun karşıtları var. Herkesin çabası bu yörüngede kalabilmek. Bunun için de ilk adım genel bir af olmalıdır. Bu, toplumsal barışın ilk adımı olacaktır ve Türkiye'nin bu yörüngede kalması sağlanacaktır. Bunu umuyor ve diliyoruz" dedi.
4 ay tutuklu kaldı
Cezaevi önünde İHD yöneticileri ve kızı tarafından karşılanan Birdal, buradan İHD Genel Genel Merkezi'ne yöneldi. Öğle yemeğini burada dernek yöneticileriyle birlikte yiyen Birdal, daha sonra HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ile bir grup partili tarafından ziyaret edildi. Birdal, daha sonra düzenlediği basın toplantısıyla tahliyesini ve Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.
Uğradığı suikast sonrası meydana gelen sağlık sorunları nedeniyle zamanından önce tahliyesi gündeme gelen Birdal'la ilgili gelişme, haftada 3 günlük fizik tedavinin yetersiz gelmesinden kaynaklı yapılan başvuruyla birlikte ortaya çıktı. Toplam 9 ay 18 gün cezaevinde kalması gereken Birdal, böylece 4 aydan az bir süre cezaevinde kalmış oldu.
Birdal'ın tahliyesine giden yol, Ankara Numune Hastane'sinin "tedavinin cezaevi koşullarının dışında yapılması"na olanak sağlayan raporun, Cezaevi İnfaz Savcısı Hilmi Çopuroğlu tarafından onay için gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun bunu onaylayan diğer bir raporuyla açıldı.
Birdal'ın kızı, İHD yöneticileri ve yakınlarının, savcının tahliye işlemlerine başladığını öğrenmeleri üzerine önceki gün cezaevi önündeki bekleyişleri sonuçsuz kalmıştı. Gece geç saatlere kadar süren bekleşin ardından dağılınmıştı. Bu arada savcılardan birinin karara itiraz ettiği söylentisi ortalıkta dolaşmış, ancak daha sonra yalanlanmıştı.
Birdal 'barış' demişti
Halen; "halkı sınıf, ırk ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle TCY'nin 312/2. maddesi uyarınca iki ayrı davadan cezaevinde bulunan Birdal, 3 Haziran tarihinde dostları ve insan hakları savunucuları tarafından cezaevine uğurlanmıştı. Birdal, 1 Eylül 1996 Dünya Barış Günü'nde Ankara Demokrasi Platformu'nun düzenlediği 'Barış Mitingi'nde yaptığı konuşma nedeniyle 1 yıl hapis ve 420 bin lira para ve 6 Eylül 1995'de Mersin'de düzenlenen Barış Şenliği'nde yaptığı konuşma nedeniyle 1 yıl hapis ve 300 bin lira para cezasına mahkûm edilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Eczacılar Odası Adana Şube Kongresi

SONRAKİ HABER

'Artık kurban olmak istemiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...