16 Eylül 1999 21:00

Devlet, Göktepe ailesine

   tazminat ödeyecek

Paylaş
Devlet, Göktepe ailesine tazminat ödeyecek
Danıştay, gözaltında öldürülen Gazeteci Metin Göktepe'nin annesi ve kardeşlerinin İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davasında, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin hükmettiği 8.5 milyar liralık manevi tazminata ilişkin yürütmeyi durdurma istemini reddetti.
Mahkeme, Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe için hükmedilen maddi tazminat miktarının istemi aşan kısmının da yürütmesini durdurdu. Alınan bilgiye göre, gözaltında öldürülen Gazeteci Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ile kardeşleri Gülsüm, Derviş, İhsan, Paşa, İbrahim, Meryem ve Aziz Göktepe; Metin Göktepe'nin, 8 Ocak 1996 tarihinde görev yaparken polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra dövülerek ölümüne sebep olunduğu ve olayda ağır hizmet kusuru bulunduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı aleyhine İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne tazminat davası açtılar. Başvuruda, Fadime Göktepe için 500 milyon lira maddi, ayrıca anne ve kardeşler için toplam 27 milyar lira manevi tazminat isteminde bulunuldu. İstanbul 2. İdare Mahkemesi de, yaptığı inceleme sonucunda, İçişleri Bakanlığı'nı, anne Göktepe'ye 1 milyar 392 milyon 57 bin 183 lira maddi, tüm Göktepe ailesine de toplam 8.5 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.
Bakanlık mahkûm oldu
Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin bu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvurdu. Başvurunun ilk aşamasını sonuçlandıran Danıştay 10. Dairesi de, İçişleri Bakanlığı'nın, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin hükmettiği 8.5 milyar liralık manevi tazminata ilişkin yürütmeyi durdurma istemini reddetti.
Ancak Daire, mahkemenin hükmettiği maddi tazminat miktarının istemi aştığı kararına vardı. İlgili yasa gereği, mahkeme tarafından hükmedilecek tazminat miktarının istemle sınırlı olması gereğinden hareket eden 10. Daire, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin hükmettiği 1 milyar 392 milyar 57 milyon 183 bin liralık maddi tazminatın, 892 milyon 57 bin 183 liralık kısmının yürütmesini durdurdu. Daire, istem dahilindeki 500 milyon liralık maddi tazminatın ise yasal faiziyle birlikte Fadime Göktepe'ye ödenmesine karar verdi.
Danıştay 10. Dairesi, esasa ilişkin kararını daha sonra verecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Emek Çadırkenti'nde halk toplantısı
İzmit Derince'de kurulu bulunan Emek Çadırkenti'nde halk komitesi, önceki gün toplantı düzenledi. Toplantıyı Halk Komitesi adına başlatan Metin İlgün, devletin ve kriz masalarının deprem bölgesine yardım elini uzatmadığını belirterek, gelen yardımların da engellendiğini ifade etti. Çadırkentin kış koşullarına hazırlanması gerektiğini ifade eden İlgün, taleplerin valiliğe ve diğer devlet kurumlarına iletilmesi gerektiğini kaydetti. İlgün, tüm çadırkent ve mahalle sakinlerini talepler için birlikte hareket etmeye çağırdı.
Oy avcıları nerede?
İlgün'ün ardından çadırkent sakinleri söz alarak, yardımların engellenmesine tepki gösterdiler. Halk Komitesi üyesi ve SEKA işçisi Nazım Korkmaz, şöyle konuştu: "Bugüne kadar oy için kapımızı aşındıranlar, böylesi acılı bir zamanda bir kez bile olsun kapımızı çalmadılar. Bu ülkenin vatandaşı diyerek bizden oy istemesini bilenler, halkın bugününde vatandaş olmadığımıza mı karar verdiler? Bu tür parti ve insanlara karşı sesimizi yükseltmeliyiz. Gerekirse valiliğin önüne gidip nüfus kimliklerimizi verip vatandaşlıktan ayrılalım. Öyle ya, eğer bu ülkenin vatandaşlarına hizmet veriyorlarsa ve bizlere bu yardımlar gelmiyorsa, demek ki bizler bu ülkenin vatandaşı değiliz."
Korkmaz, taleplerinin iletilmesi için sadece birkaç kişinin valiliğe gönderilmesi yerine, tüm Emek Çadırkenti halkının gitmesi gerektiğini söyledi.
Taleplerimizi ileteceğiz
Halk Komitesi üyesi Nevzat ise, depremden bu yana birçok yeri gezdiğini ve birkaç yerin dışında devletin çadırkentine rastlanmadığına dikkat çekerek, devlete ulaşan binlerce çadırın nereye gittiğini anlamadığını belirtti. Konuşmaların ardından Halk Komitesi'nin oluşturacağı bir komisyonun valiliğe talepleri iletmesi ve acilen yardım istenmesi karara bağlandı. Bu talep ve isteklerin karşılanmaması durumunda Emek Çadırkenti halkının tümünün valilik önüne giderek bu durumu protesto etmesi kararı da alındı.
Toplantının sonunda ayrıca Çadırkent'te sağlık sorunu yaşanmaması için halkın çevre ve insan sağlığı konusunda titiz olması da özellikle vurgulandı. Doktor ve hemşire sıkıntısı çekilebileceği, bu yüzden de yapılan uyarılara her çadırın uyması gerektiğini ifade eden komite üyeleri, bölgenin en organize çadırkentinde böylesi eksikliklerin yaşanmaması için Sağlık Müdürlüğü'ne de başvurulduğunu söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay PKK'yi samimi bulmadı

SONRAKİ HABER

Yaşamın 'an'larında yakalananlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...