15 Eylül 1999 21:00

Star Wars ekimde geliyor

Film, ABD'de arka arkaya 4 hafta boyunca 20'şer milyon dolar gişe hasılatının üzerine çıkarak bu daldaki rekoru Oscar'lı "Titanic" ve ünlü aktör Bruce Willis'in son filmi "Sixth Sense-Altıncı Duyu" ile birlikte paylaştı.

Paylaş
Star Wars ekimde geliyor
Tüm dünyada aylar önce izleyiciyle buluşan ve hasılat rekorları kıran "Star Wars-Yıldız Savaşları", 1 Ekim'de Türkiye'de gösterime giriyor. Genel distribütörlüğünü Özen Film'in üstlendiği "Star Wars-Episode I: The Phantom Menace", bundan 4 ay önce gösterime girdiği ABD sinemalarında, uzun kuyruklar oluşturan binlerce sinemasever tarafından karşılanmıştı. Dünyanın pek çok yerinde Türkiye'den aylar önce seyirciyle buluşan ünlü film, çoğu ülkede yaz aylarında gösterildi.
Özen Film yetkilileri, yapımın Türkiye'deki gösterim tarihini, filmin yönetmeni, senaryo yazarı ve yapım ortağı George Lucas'ın belirlediğini ifade etti.
Lucas'ın tüm dünyadaki vizyon tarihlerini ayrı ayrı tespit ettiğini belirten yetkililer, "Yıldız Savaşları"nın tüm sinemalarda aynı anda gösterime gireceği belirttiler.
Yetkililer, Türkiye genelinde Özen Film tarafından dağıtımı yapılan tüm sinemalarda filmin 1 Ekim'de gösterime sunulacağını ifade ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki sinemaseverlerin de Türkiye ile aynı anda ünlü yapımı izleme fırsatına kavuşacağını belirttiler.
Film eleştirmenleri tarafından "yüzyılın en iyi düş kuran yönetmeni" olarak nitelendirilen George Lucas'ın sinema şaheseri "Yıldız Savaşları", Türkiye'de uzun süredir merakla bekleniyor.
ABD'de 16 Mayıs'ta Westwood'da düzenlenen muhteşem bir galayla sinemaseverlere "merhaba" diyen film, uzun süren ve zahmetli bir çekim aşamasının ürünü...
Film, izleyiciyi ilk üç bölümün gerisine sürükleyerek Yıldız Savaşları'nın başlangıcına taşıyor. Dizinin ilk görsel öyküsünü sunan film, uzayda "siyasi çalkantıların" ve bunalımın yaşandığı dönemde geçiyor.
Masum köle çocuk Anakin Skywalker'in hikayesini anlatan ve özel dijital efektlerle süslenen filmin ana mekanları, çöl gezegeni Tatooine ve galaktik başkent Coruscant...
Filmde, Oscarlı aktör Liam Neeson, "Qui-Gon Jinn", Ewan McGregor, "Obi-Wan Kenobi", Natalie Portman, "genç kraliçe", Jack Lloyd ise masum köle çocuk "Anakin Skywalker" rol alıyor.
"Star Wars Episode 1" filmini sinemalara getirmek için 1994 yılının Kasım ayında karar veren ünlü yönetmen Lucas, el yazısıyla kaleme aldığı notlarla başlayan bu serüveni, tam 5 yılda 3 ülkeyi dolaşarak, binlerce tasarım, inanılmaz dijital efektler ve yüzlerce kişilik kadroyu biraraya getirerek sürdürdü.
Filmin bir bölümü, Tunus'un çöllerinde kurulan "gezegende" çekilirken, 130 Fahrenheit derece sıcaklığın altında çalışan 200 kişilik dev ekip, "kum fırtınaları" nedeniyle de hayli zor anlar yaşadı.
"Terminator II", "Jurassic Park", "Forrest Gump" ve "Twister" gibi filmlere imza atan ILM ekibinin 250 bilgisayar dehasıyla yaptığı çalışmaların ürünü olan film için 1000'den fazla ILM çalışanı, bugüne değin geçirdiği en zorlu ve uzun yolculuğu gerçekleştirdi.
Filmin ışın kılıçlarıyla çekilen sahneleri, "bluebox" ortamında çekilirken, daha sonra oyuncuların bu görüntüleri, dijital ortamda yaratılan "background"' üzerine oturtuldu.
İlk bölümü 1977 yılında gösterime giren ve "Titanic" gösterime girinceye değin "dünyanın en çok izlenen filmi" unvanını taşıyan "Star Wars"un son bölümü, tüm dünya sinemalarında hasılat rekorları kırdı.
Film, ABD'de arka arkaya 4 hafta boyunca 20'şer milyon dolar gişe hasılatının üzerine çıkarak bu daldaki rekoru Oscar'lı "Titanic" ve ünlü aktör Bruce Willis'in son filmi "Sixth Sense-Altıncı Duyu" ile birlikte paylaştı.
"Yıldız Savaşları" serisinde yer alan "Star Wars", "The Empire Strikes Back", "Return of the Jedi" ve "Star Wars Triology" adlı bölümler de dünyanın dört bir yanındaki sinemaseverlerce ilgiyle karşılanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçılar MHP'li kadrolaşmaya tepkili

SONRAKİ HABER

Ölüm koalisyonu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...