11 Eylül 1999 21:00

Hükümet deprem vaatlerini açıkladı

Marmara depreminin ardından eleştirilerin odağı olan hükümet, depremzedelere yapılacak yardımlara ilişkin bir paket hazırladı.

Paylaş
Hükümet deprem vaatlerini açıkladı
Hükümet, depremzedeler için geçici ve kalıcı konutların yapımından kira yardımına, kredi ve vergi borçlarının ertelenmesinden, öğrencilere kredi ve burs olanağı sağlanmasını kapsayan bir paket hazırladı. Başbakan Bülent Ecevit, Bakanlar Kurulu toplantısında deprem bölgesinde yapılacak çalışmalara ilişkin alınan kararları dün açıkladı. Ecevit, en öncelikli görev olarak konutları ve işyerleri yıkılan vatandaşların sağlıklı barınma ihtiyaçlarının karşılanması olarak belirlendiğini ve Bakanlar Kurulu'nun bu amaçla üç aşamalı bir plan hazırladığını anlattı.
Ecevit de çadırları anlattı
Ecevit birinci aşamada, konutları yıkılan ve oturulamaz hale gelen vatandaşlara çadır dağıtılmasının planlandığını söyledi.
Bu görevin en kısa sürede yerine getirilerek 34 bin çadırın bulunduğu 159 çadırkentin kurulduğunu ve 100 bini aşkın çadırın dağıtıldığını belirten Ecevit, 80 bini aşkın kişinin bu çadırlarda kaldığını söyledi. Çadırkentlerde büyük ölçüde yıkanma, tuvalet gibi ihtiyaçların da karşılandığını söyleyen Ecevit, birçok çadırkentte de hazır mutfakların kurulduğunu söyledi.
Sonra yine çadır ve prefabrik
İkinci aşamada ilk kurulan çadırların yerine yağmura ve soğuğa dayanıklı gelişmiş çadırlar ile prefabrike konutların kurulmasının öngörüldüğünü kayreden Ecevit, bu yönde de adımlar atıldığını, yurtiçi ve yurtdışından sağlanan gelişmiş çadırların kurulmaya başlandığını belirtti. Bu çalışmalarla birlikte firmalar arasında eşgüdüm sağlanarak yeterli düzeyde prefabrike konut yapımı için gerekli olanakların da sağlandığını kaydeden Ecevit, evleri yıkılan vatandaşların birçoğunun gemilere ve bölgedeki tatil sitelerine yerleştirildiğini, İstanbul'daki 1000 göçmen konutunun da depremzedelerin kullanımına açıldığını öne sürdü.
Kalıcı konutlar üçüncü aşama
Üçüncü aşamada da kalıcı konutların en kısa sürede yapılmasının hedeflendiğini anlatan Ecevit, bu konuda da hazırlıkların hızla sürdürüldüğünü bildirdi. Başbakan Ecevit, deprem bölgesinde yapımı sürdürülen toplu konutlardan yüzde 90'ı tamamlanmış olan 6021 konutun en geç iki ay içinde bitirilmesi amacıyla 10 trilyon liralık kaynak ayrıldığını belirterek, konutları az hasara uğrayan vatandaşlara hasar tespit raporları doğrultusunda onarım için 600 milyon lira yardım yapılacağını söyledi. Ayrıca köylerde kendi evlerini kendileri yapanların da masraflarının devletçe ödeneceğini bildiren Ecevit, deprem nedeniyle konutları yıkılan ve yıkılması gerekenlere ayda 100 milyon lira olmak üzere bir yıl süreyle 1 milyar 200 milyon lira kira yardımı verileceğini bildirdi. Yurtiçinden ve yurtdışından gelen bağışların öncelikle kalıcı konut yapımı için değerlendirileceğini belirten Ecevit, yeni yapılacak kalıcı konutlar için doğal afetlere dayanıklı yerlerin seçimine ve çevre sağlığına özen gösterileceğini söyledi.
Hasar tespiti sürüyor
Bir soru üzerine hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü ve en kısa süre içerisinde tamamlanacağını anlatan Ecevit, yapılacak prefabrike konut sayısının belli olmadığını, ihtiyaca göre yurtdışından ve yurtiçinden geçici konutların sağlanacağını belirtti. Ecevit, kalıcı konutların da Bayındırlık Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi'nce eşgüdüm içerisinde yapılacağını söyledi. Deprem bölgesinden başka illere göç eden vatandaşlara da yeni bir yaşama başlayabilmeleri için 600 milyon lira yardım yapılacağını kaydeden Ecevit, enerji özelleştirmelerinden elde edilecek gelirin depremin yaralarının sarılması için kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, "Bu konuda gerekli çalışmalar henüz tamamlanmadı. Bir vergi tasarısı hazırlanmıştı, ertelendi. Ortaya çıkacak hasar sonuçları ve depremin ekonomiye etkisi belli olduğunda halkın çoğunluğunu tedirgin etmeyecek kaynaklar sağlanacaktır" dedi. Kredi borçlarının ne kadar süreyle erteleneceğine ilişkin soruyu Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan yanıtladı. Özkan, kredi borçlarının ilk yıl faiz ve ana para ödemesiz olmak üzere üç yıl süreli erteleneceğini bildirdi. Ecevit son olarak, belirlenen hizmetlerin verilmesinde ve yurtiçi ve yurtdışından sağlanan yardımların "özenle ve saydamlıkla" değerlendirileceğini, bu amaçla Başbakanlık tarafından başlatılan denetimlerin sürdürüldüğünü ve sonuçların en kısa sürede açıklanacağını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Batık krediler rekor düzeyde

SONRAKİ HABER

Kenan Bilgin 5 yıldır 'kayıp'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa